Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Újévi kapu

A boldog Isten dicsőségének evangéliuma szerint. Timóteus 1:11.

 

Boldog Új Évet Kívánunk mindenkinek, most ezzel a szép kalotaszegi kapu képével. Az újév ugyanis nem csak arra való, hogy átnevezzük a szokásos BUÉK szöveget: Bízd Újra Életed Krisztusra, hanem egyben megemlékezünk arra is, hogy az újévnek kapu jelentése van minden régi vallásban, műveltségben. Újévkor egy kapu nyilik a lent és a fent között, illetve a múlt és a jövő között.

Egyiptomban Nut istennő és a tejút kapcsolata a kapu, illetve a Kapuk Könyvében olvashatunk az ég és a föld kapcsolatáról. Tündérmeséinkben ugyan ezek a jelek, képek, utak, kapuk találhatók meg.

A régi keresztény képjelekben Mária a mennyek kapuja, amelyen át Jézus erre a világra jött. Persze ma inkább csak jól bezárt kaputelefonnal, pinkóddal, titkos jelszavakkal, belépőkártyánkkal működőkapukat ismerünk csak. Ha be is jutunk valami fontos kapun, akkor pedig jön egy háromajtós szekrény biztonsági őr és feltesz néhány eldöntendő kérdést, melyek végén vissza kell menni oda, ahonnan jöttünk.

A magyar műveltségben a kapu minden régi helyen meg van, még a legegyszerűbb háznál is, s nem csak akkor volt, van jelentősége, ha be is lehet zárni, de akkor is, ha egyáltalán nincsen levele, ajtaja. A kapu oszlopain ugyanis mindig ugyan azt a jelet látjuk,: Jézus Krisztusnak a születésének a jelétKapujel. S mindez azt jelenti, hogy Jézus Krisztus megérkezvén ebbe a világba, most már vele együtt lépünk az új évbe. Mindenképpen átjárásról van szó: óévből, új évbe. Minden , ami volt mögöttünk van és nem lehet megismételni, s minden ami lesz, még reményteljes, még elöttünk van, még lehet nagyon jó is, sőt azt szeretnénk , ha boldog lenne. Nem véletlen, hogy katolikus testvéreink házát, lakását meglátogatja ilyenkor a pap és áldást ad az egész évre, valamint a kapura krétával két kereszt közé felírja az évszámot is. Benne van egy nagyszerű szándék: a következő évet Jézus jele alatt szeretnénk boldogan megélni.

Miért kell eljutni Istenhez? Nem elég itt ebben a földi életben lennünk? Hiszen a magyar népszokások és étkezési szokások ilyenkor akár a világörökségre is számítható disznótorossal, sőt óév/újév- kor malaccal ünneplünk, s esszük degeszre magunkat. S nem csak most, hanem így volt ez amióta malac van a világon. Sőt a disznónak, s a disznóságnak éppen ilyenkor van az ünnepe, hiszen a farsang gyakorlatilag ilyenkor kezdődik, minden keresztény kultúrában. Fancia országban ilyenkor szent disznó, szent hurka ünnepét ülik, ami persze nem csak az életet, hanem a halált is jelenti, legalább is a disznó számára, a mi számunkra pedig az egészségügyi leépülést. Észak - Európában nem, hogy disznót, hanem vadkant fogyasztanak lehetőleg minél nagyobb mennyiségben ilyenkor. S ahol éppen nem volt disznó, ott a tengeri disznót a delfint tálalják. Hát nem elég csak itt a földön élni? Nem elég csak részt venni a disznótorosban és az újévi malackodásban?

Mint láttuk a kapuban ott van az itt és az ott, e világ és a túl világ, s benne van a disznóvágásban is az élet és a halál, olyan mélyen, hogy ősidők óta az újév a Nap  halála és feltámadása, vagy az élet elhalása és újjászületése, amely nálunk keresztény népeknél Jézus születésével történik, s a testté lett igét szeretnénk megélni az új évben. Nem lehet Isten nélkül, a túlvilág nélkül, a fent nélkül, a szentségek nélkül boldog életet élni.

Na, de hát kik is a boldogok? Mi is a cél?

A Bibliában nagyon sok boldog mondás van, sokkal több, mint gondoljuk. Régi - régi szövegekben is előbb inkább boldogmondások voltak, tanácsként, tanításként. Ezek közt van egy rendkívüli ige: A boldog Isten dicsőségének evangéliuma szerint..."  Egyedül itt jelöli a boldog szó Istent. Pál többször is használja a boldog szót, de mindig emberre, itt viszont magát az Istent jelöli vele. S a boldog szó a magyar nyelvben BÓDOG formában bőségesen, teljességig megáldott, megelégített, a zsiros bödönt jóval megtöltő, a létet, lehetőségeket, mindenséget kitöltő jelentéssel bir.  Pál szerint az Isten ilyen, s mi is ilyenkor újév táján mindenképpen ilyenek szeretnénk lenni.

Szeretnénk, bőséges kegyelemmel boldogan élni az új évben.

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 151, összesen: 402678

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.