Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Negyedik este

2015. szeptember 5. szombat: hitmélyítő estéink negyedik alkalma volt 18 órai kezdettel a Református Templomban. Ezen az estén nagytiszteletű Dócs Norbert Ófehértó, Nyírgyulaj lelkipásztora hirdette Isten Igéjét a Lukács 15, 8-9 alapján: az elveszett drachma példázatáról beszélt.
Az Igehirdetés kezdetén nagytiszteletű úr elmondta: 1 drachma, 1 napi bért jelentett abban az időben. A darchma kicsi ezüstpénz. Jézus ilyen drachmához hasonlít minket, s az ő számára a drachma nagyon is fontos.
Úgy van az emberi életben, hogy meg kell tapasztalnunk sokszor: bár mi magunkat talán jelentéktelennek érezzük magunkat, de Istennek fontosak vagyunk: Isten nagy gonddal keres bennünket, mint ahogyan az asszony is kereste az elveszett drachmáját.
Az Örök Isten folyamatosan keresi a szívünket: hála ezekért az alkalmakért is, mert szíven talál minket a szeretete, jósága. Istennek nem csak a másik ember fontos, hanem ÉN is.
A 10 drachmából elvész egy: nem tudják hol van, hova lett. Hány é hány eltűnő, Istennel, egyházzal szakító ember van, kik elmennek a rossz irányba. Jó, hogy az elguruló, elvesző szíveket itt az egyházban, Krisztus mellett lehet keresni és lehet megtalálni.. Ezért van egyház, és kimondhatjuk ezért vannak és lehetnek ilyen alkalmak.
Induljunk el megkeresni az elguruló, elvesző lelkeket, hogy megtalált lelkek legyenek.
A példázatban itt van az útja-módja, hogyan lehet megtalálni azt, ami elveszett: talán egy poros, pókhálós sarokban találunk rá. Így vagyunk mi is. Mi lesz a szívünkkel? Talán poros lesz...de jön egy kéz, ami elkezd takarítani: megtalál és tisztogat. Az ember a maga hitét - gondolatát előnyben részesíti: mit akar? Miért keres? Én megszoktam már azt amiben vagyok! Nincs szükségem Istenre, templomra. De lehet, eljön egy pillanat, egy fájó mozdulat: megcsillan a lelkünkből egy régi fény. Isten elől nem lehet elveszni, előle nem lehet elrejteni emberi mivoltunkat.Ő addig keres, míg meg nem talál minket.
Milyen csoda: MEGTALÁLVA lenni.
Ma is odasúgja: ne félj: Megtalált élet vagy.
Az asszony megosztotta örömét a szomszédaival, mikor megtalálta az elveszett drachmát: gyertek örüljetek velem! Ma az kérdezi az Úr: Tudsz-e örülni velem afelett, hogy ami elveszett megtaláltatott! Adjon Isten Krisztusban örvendező szívet. Ámen

Galéria:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 6, összesen: 181127

  • 2024. szeptember 19., csütörtök

    A Szentírás Szövetség és a Református Pedagógiai Intézet pályázata 1-8. osztályosoknak.
  • 2024. szeptember 18., szerda

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Kaczor Dorottya csengő hangú népzenész. Élete alapja viszo...
  • 2024. szeptember 17., kedd

    Közel negyven éves vezetése alatt a kecskeméti Ráday Múzeum több lábon álló professzionális intézménnyé vált, szervezői munkáját idén Móra Ferenc-díjj...
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Hálaadó istentiszteleten ünnepelték a szolnoki reformátusok templomuk és a parókia felújítását szeptember 14-én, szombaton.
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Elődje futását szeretné folytatni a Pozsonyi úton, ebben támogatja a gyülekezet is. Beiktatták új szolgálati helyére Kovách Tamás lelkipásztort.
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Önkéntesek jelentkezését várja az árvízi védekezéshez a fővárosban a Magyar Református Szeretetszolgálat. A munkálatokat adományainkkal is támogathatj...
  • 2024. szeptember 12., csütörtök

    A lelkiéletünk minősége az életminőségünket is meghatározza. A jelen terápiás kultúrájában a keresztény ember választhat az Isten-kapcsolattal számoló...
  • 2024. szeptember 11., szerda

    A kulcs-rácalmási gyülekezeteben egy repülő korong a misszió eszköze.
  • 2024. szeptember 11., szerda

    A Dunamelléki Református Egyházkerület Üzemeltetési Főigazgatósága pályázatot hirdet ingatlankezelő munkakör betöltésére.
  • 2024. szeptember 11., szerda

    A Dunamelléki Református Egyházkerület Üzemeltetési Főigazgatósága pályázatot hirdet műszaki vezető munkakörre.