Cikkek

Az ige testté lett (Jn 1,14)

K A R Á C S O N Y

A VÁCHARTYÁNI REFORMÁTUS MISSZIÓI EGYHÁZKÖZSÉG ÉS AZ ERDŐKERTESI SZÓRVÁNYGYÜLEKEZET KIADVÁNYA 2007.

"Az ige testté lett, közöttünk lakott ...-
János evangéliuma 1,14

Ez az az igevers a Szentírásból, amely elmond két érthető és elfogadható dolgot.
1, a világ teremtési ereje, amelyet a Biblia "ige- néven nevez meg, a világtörténelem egy pillanatában testté lett. Megszületett. Kisgyermekké vált az, aki maga is teremti a gyermekeket százezrével naponta. Miért? Mert máshogy nem érthető meg igazán az ember nyomorúsága, csak az emberek számára, de a mély verembe zuhant embert sem tudja más kimenteni, csak az, aki lemegy a mélybe hozzá. Azzal, hogy az ember bűnt követ el, egy mély verembe kerül. Néha már a reménye is elszáll, hogy bármikor is ki fog tudni szabadulni. Nem is tud saját erejéből.
De eljött, testté lett az "ige-, hogy a bűn verméből kiszabadítsa a fuldokló embert.
2, közöttünk lakott, vagyis egészen mélyre szállt. Hol van az emberi harag, a gyűlölet, a bántás az Ő csodálatos szeretet-világához képet? Pedig Ő közöttünk lakott. Elnézést, de ez olyan, mintha valamelyikünk elmenne 33 évre mondjuk egy galamb ketrecbe. De nem úgy, hogy kitakarítja és úgy lakik ott, hanem a galambok szokása szerinti tisztaságban. Jézus vállalta ezt, hiszen mindenképpen szeretett volna megmenteni bennünket.
Ehhez képest mi történt eddig? Voltak, akik hallgattak rá, és megszabadultak. Mások azonban szembefordultak vele, és még most is sokan fordítanak hátat neki. Pedig Ő azért jött, hogy minket boldoggá tegyen.
Kívánom, lássuk meg, hogy Jézus nem elvenni akar tőlünk bármit is, hanem éppen adni. Méghozzá azt, amit csak Ő tud egyedül: bűnbocsánatot és örök életet.
Kívánom, hogy ennek a karácsonynak a központja ez a gondolat legyen mindannyiunk életében: "Az ige testté lett, és közöttünk lakott-.
Gergely Ferenc Barnabás

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél