Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Karácsonyi körlevél 2015.

 

KARÁCSONY
2015

„...Tanuljatok meg jót cselekedni!"
Ézsaiás: 1, 17a

Kedves Testvérek!

Advent elején Jakab levelét olvashattuk a Bibliaolvasó Kalauz vezetése alapján. Jakab levelét olvasva, arra a kérdésre kapunk választ: „hogy miből lehet biztosan tudni, hogy Isten kegyelméből, hit által megigazított valakit?"

Manapság a bűn szót hallva, nem mindig az Istennel szembeni engedetlenség, vagy lázadás jut az eszünkbe. Sokszor inkább csak az Istennel rendezetlen kapcsolatunk következtében a másik emberrel való kapcsolatunk nehézségeire gondolunk. Pedig a Szentírást olvasva ezt láthatjuk újra és újra: az Istennel rendezetlen kapcsolat, következménye a másik emberrel megterhelt viszonyunk. Karácsony ünnepe alatt Ézsaiás próféta könyvét is fogjuk olvasni, amelynek az elején hangzanak el fent idézett felszólítás igéi is. „Mossátok tisztára magatokat! Vigyétek el szemeim elől gonosz tetteiteket! Ne tegyetek többé rosszat, tanuljatok meg jót cselekedni! Törekedjetek igazságra, térítsétek jó útra az erőszakoskodót! Védjétek meg az árvák igazát, képviseljétek az özvegy peres ügyét!" (Ézsaiás: 1, 16-17).
Ha figyelmesen olvassuk az igét, akkor látjuk: Isten észreveszi, ha az ember nem őszinte Vele! Az Istennel rendezett kapcsolat következménye pedig az embertársaink felé megváltozó élet: igazságosság, erőszakoskodók megszelídítése, kiállás az árvák mellett, törődés az özvegyekkel. Mit jelent ez: elé állni a nagyhangúaknak, és mellé állni a gyengéknek. Ha valóban keresztyénként éljük az életünket, akkor, mint Krisztus követői vallást kell, hogy tegyünk róla, életünket hálából adjuk neki, a bűn és ördög ellen szabad lelkiismerettel harcoljunk és majd örökké uralkodjunk ez után az élet után (Heidelbergi Káté 32. kf.). Ha odafigyelünk a Szentírás Ó- és Újszövetségére, akkor észrevesszük, hogy a hívő ember a másik ember felé fordul. Az odafordulás pedig azért történik, mert a hívő ember átélte: Isten, felé fordult. A nagy és erős Isten odafordult a gyenge ember felé. Ezt látjuk a karácsonyi történetben is. A hatalmas Isten egy leányt szólít meg, és emel fel, hogy a Megváltónak életet adjon. Jézus Krisztus pedig, ha kell, kötényt köt maga elé, hogy megmutassa a tanítványoknak, milyen az, amikor ő tisztít meg valakit. Először ugyan arra gondolnak, hogy az is csak egy lábmosás, de azután megértik a jelképes cselekedet lényegét: Jézus így tud a bűntől is megtisztítani, és csak Ő általa lehet olyan valóságos a bűnbocsánatunk, mint ahogyan tényleg tiszta lett a tanítványok út porától koszos lába.

Karácsonykor fogjuk olvasni a Zsidókhoz írt levélnek azt a részét, amely Krisztust, mint igazi főpapot mutat be, akinek nincs saját bűne, így valóban meg tud másokat ettől a tehertől szabadítani. Fogadjuk el Őt, tanuljunk tőle!

Ebben az évben is megélhettük Isten gondoskodását, törődését minden hűtlenségünk ellenére. Egy éve működik a Szőlőskert Református Óvoda. Voltak és még vannak kételkedő hangok, hogy szükség van-e még egy református óvodára a városban. Nekünk öröm, hogy jelenleg nincs szabad hely az intézményben. Indokolt, hogy bővítsünk, hiszen a városnak ezen a lakótelepi részén is igény van jól működő református oktatási intézményre. Bízunk benne, hogy a jövő esztendőben sikerül az Önkormányzatnak megoldást találnia, hogy a bővítéshez ígért épületet át tudja adni.
Legyen áldott Isten, aki mintegy 40 családot indított arra, hogy hozzánk írassa gyermekét. Öröm, hogy a kisebb testvérek örömmel követik a nagyokat ebbe az óvodába. Köszönjük az intézményért imádkozók, és egyéb módon terheket hordozók kitartását. Missziónk szemmel láthatóan erősödött az óvodával.

Sajnos vannak, akik nem találják közöttünk a helyüket, de örömmel látjuk, ahogyan közösségünk erősödik. Egyre több személyes kapcsolat épül a templomba járók között. Többen vannak, akik hét közben is találkoznak, vagy együtt töltenek el egy-egy napot a hétvégéből. Jó hallani, ahogyan egyházunk tagjai figyelnek egymásra és segítenek a másiknak. Vannak, akik örömmel vállalnak szolgálatokat is a közösségben. Hálaadással emlékezhetünk a nyári táborainkra jó volt együtt lenni régi és új táborozókkal Gyenesdiáson és Tahiban is.  Jó hallani, hogy vannak, akik már a jövő évi tábort tervezik. Egyházközségünk szervezésében, már 300 gyermek vesz részt a hit-és erkölcstanoktatás valamilyen formájában. Jelenleg nyolc általános iskolában és a miénk mellett 3 állami óvodában 9 hittanoktató foglalkozik a gyermekekkel.

Épületeinknél ebben az évben is elvégeztük a szükséges karbantartásokat. Ennek eredményeként az Önkormányzat támogatásával megújult a templom lábazata és a gyülekezeti ház homlokzata több kisebb nagyobb munka mellett.

Fontos előrelépés, hogy Egyházközségünknek létrejött egy új honlapja, ami a www.kkre.hu oldalról érhető el, és reméljük folyamatosan fejlődni fog. Itt hétről hétre megtalálható a vasárnapi énekrend, az igehirdetések alapigéi és az elhangzott hirdetések.

A Presbitérium ebben az évben is szeretettel kéri és várja az ünnepi hálaáldozatot, amit lehet az adakozó nevével és lakcímével ellátott lezárt borítékban a presbitereknek az Ünnepi Istentisztelet előtt vagy után átadni, illetve a 11719001-20221627 OTP Számlaszámra utalni, vagy a mellékelt csekken befizetni.
Köszönjük testvéreink Egyházközségünk szolgálatához szükséges, Isten iránti hálából származó adományait.

​Ezen az ünnepen is szeretettel várjuk testvéreinket, jöjjenek és ünnepeljük együtt és hagyjuk, hogy Urunk Igéjével tanítson bennünket.
Budapest-Kispest, 2015. Adventje

​Áldás, békesség!

Józsa József
kurátor Harkai Ferenc Csaba
lelkipásztor

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 14, összesen: 201834

  • 2024. május 05., vasárnap

    Filmtörténelmet írt A nemzet aranyai című dokumentumfilm. Mezei Áronnal, a mozi vágójával saját történetének, férfivá válásának mérföldköveiről is bes...
  • 2024. május 04., szombat

    Pécsi otthonában beszélgettünk Kiss Zsófiával, aki védőnőként dolgozik, levelezőn végzi a mesterszakot, presbiter, részt vesz a gyülekezeti gyermekszo...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Mi a gyülekezetplántálás titka, és miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az április 12-i Nagy-Budapesti Missziói Konferenciá...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Júniusban újra lehetőség nyílik lelkipásztorok számára lelkésztovábbképzésen a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez a négynapos konferen...
  • 2024. május 02., csütörtök

    A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2023 tavaszán.
  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...