Cikkek

„Hiszem a test feltámadását”

Minden temetésen elmondjuk a fenti hitvallásos mondatot a Hiszekegyből. Mit is jelent ez számunkra?

1. Jézus eljövetelekor feltámadunk. Isten új testet ad a Jézusban hívőknek. Ez bizonyos vonatkozásban hasonlítani fog mostani testünkre, s mégis egészen más lesz. Örökkévaló, romolhatatlan, egészséges és dicsőségesen lelki (pneumatikus) testet kapunk. Így fog kiegészülni emberi létünk Isten előtt. Hiszen a Jézusban elhunyt hívők már most is Isten jelenlétében élnek (1Kor 15; Fil 1,23).

2. A hit látássá lesz. Most még hitben járunk. Akkor majd minden látható és tapintható is lesz abból, amit addig hitünk által érzékeltünk. Isten szándékosan rejtette el előlünk különleges mennyei világát. Egyrészt nem bírnánk ki annak ragyogását, másrészt majd a látásban adja át még sok-sok ajándékát számunkra (Mt 5,8; 2Kor 5,7; 1Jn 3,2; Jel 21-22).

3. A látás megértéssé is lesz. A feltámadáskor fogjuk megérteni azt a sok titkot, amit ma képtelenek vagyunk felfogni. Ez oly hatalmas elmebeli ablaknyitás lesz, hogy akkor majd csak imádni tudjuk az Urat. Imádni fogjuk Istent úgy, hogy arra az örökkévalóság sem lesz elég. Akkor majd összeáll életünk titka, és felfogjuk Isten velünk való útjainak és a történelmi cselekvéseinek értelmét. Rácsodálkozhatunk Isten üdvtörténeti bölcsességére és tökéletes igazságosságára (1Kor 13,9-13).

4. A legjobb az lesz, hogy a Szentháromság Isten teljes jelenlétébe kerülhetünk. Meglátjuk Jézust, aki mindnyájunknak új nevet ad. Valami olyan személyes lét-érintést, ami kettőnk kapcsolatát hordozza, s egyben minden hívő testvérrel összeköt, azokkal is, akik már előttünk Jézushoz mentek (Jel 2,17).

A gonoszok is feltámadnak majd. De ők Dániel könyve szerint a szégyenre és gyalázatra támadnak fel. Ugyan örökké fognak ők is élni, de szenvedve, sírva és fogakat csikorgatva. Gyászolva a megváltoztathatatlant, bánva az egyetlen igazi bolondságot: a megtéretlen szívűség keménységét. Mindezért, add ma életedet Krisztusnak! Ő annyira szeretett, hogy életét adta érted is a keresztfán. Ne maradjon Jézus irgalma egyoldalú szeretet, hanem teljesedjen ki megtérő válaszodban (Dán 12,1-4)!

Dr. Tatai István

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 17, összesen: 289453