Cikkek

Isten a legjobb pszichoterapeuta

Nemrég egy szombati Istentiszteleten szóba került a tanítás alatt, hogy a pszichológus „csak" meghallgatni tudja a hozzáfordulókat, de bűnbocsánatot nem nyer általa az illető. Mivel személyes történetem Istennel szorosan kapcsolódik ehhez a gondolathoz, így szeretném veletek megosztani, kedves Testvérek.

Hamarosan én is pszichológus végzettséggel rendelkezem, pár hónap múlva befejezem tanulmányaimat. Az egyetem évei alatt - mielőtt találkoztam Istennel - azt gondoltam, hogy a pszichoterápia az egyik leghatékonyabb módszere annak, hogy egy ember élete rendeződjön. Úgy éreztem, én is sokat fejlődtem a tanulmányaimnak köszönhetően: jobban megismertem önmagam és mások viselkedését. Egyre analitikusabb, folyton összefüggéseket kereső, mindent megérteni vágyóvá váltam.

Hisz a lélektan többek között ezzel foglalkozik, hogy vizsgálja a személy múltját, családi körülményeit, társas kapcsolatait, traumatikus eseményeit stb. Majd ezekből kiindulva próbálja összerakni a különböző darabokat. Olyan, mint egy puzzle. A végén láthatod a teljes képet.

Eddig a pontig én is eljutottam. Egy ideig valóban megkönnyebbülést jelentett, hogy tudtam, bizonyos tulajdonságokkal miért rendelkezem. Viszont ez hosszabb távon nem volt elegendő. Feleslegesen mentem el egy ún. gyász- és veszteség feldolgozó tanfolyamra is, ahol ráadásul a megbocsátás volt az egyik legfőbb módszer. Egy idő után megint éreztem azt a belső nyugtalanságot, ami egész életemben elkísért.

Majd ebben az időszakban ismerkedtem meg a Párommal, aki mesélt nekem a hitéről és arról, hogy az Úr Jézus az én bűneimért is meghalt. Soha nem fogom elfelejteni a pillanatot, amikor ezt hallottam tőle. Számomra nagyon nagy ereje volt ennek az egy mondatnak. Rájöttem, hogy ez az, ami hiányzott az életemből! A megváltó szeretet.

Hiába fedjük fel a múlt körülményeit és szerzünk magunknak „alibit", hogy miért is vagyunk olyan nyomorultak, és hiába bocsátunk meg másoknak, akiket hibáztatunk mindezért. A bűn terhe ugyanúgy nyomni fogja a vállunkat, egyedül pedig nem tudjuk elcipelni.

Számtalanszor megbántam bizonyos dolgokat, de csak akkor tudtam békességre találni, amikor legelőször Isten előtt megvallottam mindezeket, és Ő elfogadta a bocsánatkérésemet.

Amióta Istennel járok, tudom, hogy Ő a legjobb pszichoterapeuta. Nélküle nincs valódi gyógyulás és megújulás. Remélem, hogy a jövőben keresztény pszichológusként másoknak is elmondhatom mindezeket.

Katona Edina

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 27, összesen: 289463