Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Keresztelő

 

Textus: Márk 10: 14

  1. Bevezetés

Jézus idejében az anyák gyermekeiket a rabbikhoz vitték azért, hogy gyermekeikre Isten áldását kérjék. Milyen nagy felelősség a gyermek nevelése! Éppen ezért a szülők, különösen is az édesanyák fontosnak tartották, hogy Isten jelenléte megerősítő és gondoskodó szeretete vigyázza gyermekük életét.

Jézus nagy tömeg előtt tanította Isten országának dicsőségét, amikor az édesanyák karon ülő gyermekeikkel odamentek hozzá, hogy áldja meg gyermekeiket. Ők Jézusban valóságos Istent láttak, így még inkább fontos volt számukra az Ő áldása. Csakhogy ezt a jelenetet a tanítványok félreértették, és a Mester méltóságának tiszteletben tartása miatt, el akarták küldeni őket. Jézus meglátta ezt a jelenetet, és így szólt: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké az Isten országa" (Márk 10:14).

  1. Jézus meghív

Jézus nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem, hogy Ő szolgáljon és életét adja váltságul másokért (Márk 10:45). Vagyis Jézus eljött a szegényekhez, a betegekhez, a csonka-bonkákhoz, mindazokhoz, akik életükben szükséget éreznek. Így eljött az édesanyákhoz, sőt a gyermekekhez is. Mindenkihez jött, aki szívével, lelkével és teljes elméjével szereti és befogadja az Ő szeretetét. Azt a szeretetet, ami előbb volt mindennél. Előbb volt a fogantatás pillanatánál, a születésnél, mert már akkor is közelségében tudott benneteket, amikor mit sem tudtatok róla. Mert Jézus újra és újra, folyamatosan, szüntelenül hív minden embert. Jézus meghívott benneteket, amikor elkészítette szívetekben a vágyódást a Vele való találkozásban. Már hetekkel, hónapokkal ez előtt beszéltetek a keresztelőről, készültetek lelkileg, hogy a mai ünnepi órában gyermeketeket Isten szövetségébe fogadjuk, és készültetek testben is, amikor ünnepi ruhát öltöttetek, hogy Isten színe elé járulhassatok. Jézus meghívott titeket, hogy mostantól Ővele együtt éljetek.

  1. Jézus megölel

A tanítványok el akarták küldeni az anyákat, Jézus pedig meghívja őket. Abban a jelenetben egy csodálatosan szép kép ábrázolódik ki, hiszen Jézus utánuk szól a szülőknek, majd magához öleli a gyermekeket. Ebben az ölelésben benne van az Isten és az ember szeretete, mely a Fiúban átélhető lett. Ez az ölelés a mai napban a keresztség valóságos cselekménye. Mert hisszük és valljuk, hogy a vízzel való megmosatás nem csupán rítus, vagy ünnepi cselekedet, hanem benne van az Atyaisten teremtő ereje, a Fiúisten bűnöket megbocsátó kegyelme, és a Szentlélek Isten közösséget megteremtő készsége. Bizonyosak vagyunk abban, hogy a keresztség ünnepi szertartása, Istennek átölelő, és megtartó szeretetében válik teljessé. Ami a mai napon a tiétek és a ti gyermeketeké, akinek ígéretet tett, hogy vele marad minden napon a világ végezetéig (Máté 28: 20). Ez az Isten ölelése.

  1. Jézus megáld

Miután Jézus magához hívta a gyermekeket, átölelte őket, majd kezét rájuk téve, megáldotta a kicsiket. Ez a kézmozdulat magában hordozza a teljességet. Azt a gondoskodást, ami nem önmagáról szól, hanem a másikért lobog. Azt az odaadást, amely soha el nem múlik, és legfőképpen azt a szeretetet, amely magát nem kímélve elment egészen a keresztig. Jézus megáldotta a gyermekeket, és hozzájuk hasonlította Isten országát. Hiszen aki gyermeki hittel el tudja venni az Isten szeretetét, az örökli az Ő országát. Mert meg tud állni tisztán, önzetlenül, hálás szívvel az erősebb, a nagyobb hatalom előtt. Jézus ezt a kegyelmet adta, és a gyermekekben látta a feltétel nélküli elfogadás szép ajándékát. Ez az ajándék, a mai napon a ti gyermeketeké is, akit Jézus meghívott a Vele való közösségre, megölelt a keresztség ünnepi órájában, és kezét fejére téve megáldotta őt.

Ennek az áldásnak a felelősségét azonban ti is hordozzátok, kedves szülők, keresztszülők. Hiszen a gyermek annyit érzékel a világból, amennyit ti megmutattok, ahogyan ti átadjátok számára. Ezért úgy neveljétek és vezessétek őt életének fejlődésében, hogy a ti életeteken keresztül megláthassa a szerető Isten orcáját! Vagyis úgy éljétek életeteket, hogy meglássa bennetek az Isten békességét. Azt a békét, örömöt, áldást és lelki gazdagságot, amelyet életében, családja körében, és nem utolsó sorban a hívek közösségében (a gyülekezetben), szabad akaratából gyakorolhat. Ehhez a szolgálathoz adjon az élő Isten teljességet, hogy megmaradjatok hűséggel az Ő szeretetében! Ámen

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 36, összesen: 200209

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.