Nyomtat Elküld Olvasási nézet

100 ESZTENDŐ AZ ISTEN KÖZELSÉGÉBEN - 2008

 

Száz éves az Oláhdellői református templom

"Ez az a nap, amelyet az Úr rendelt,
örvendezzünk és vigadjunk ezen!- (Zsolt. 118,24).

A Nap is örvendezett, ragyogott, amint ránk derült 2008 szeptember huszonnyolcadika. Hosszan soroljuk Isten csodáit, melyek száz éve el nem maradnak tőlünk.
Ez az a nap, melyen gyorsabban ver a szívünk, melyet sok éjjel-nappalunk igyekezete készített elő. Egy álom teljesedett be ezen a napon. Nem volt nagyravágyás bennünk, bár emberfelettit kértünk a mindeneket Megtartótól. Kértük, hogy megmaradjunk, száz teljes esztendeig saját lábain álló anya-egyházként - utolsó erőnkig, áldozatok árán is. Az áldozatok ára igen magas, ha minden kiadásnak terhe csupán hatvanegy felé oszlik. A többi tizennyolc nem egyházfenntartó lélek.
2006 szeptembere óta imádságunk legforróbb pontja ez - a mindennapi megmaradás. És nagyobbat gondolt rólunk a mindeneket Meghallgató. Oláhdellőn fölülíródnak a statisztikai előrejelzések. Hát nem csoda ez? Az elmúlt két évben nem apadt, de egy lélekkel nőtt a gyülekezet, miközben az átlagéletkor hatvan év feletti Oláhdellőn, és 2008 folyamán egyet sem temettünk.
Nagy álmodozók az oláhdellőiek. Megmaradás mellé megújított templomot álmodtak. Új tetőcserepet, gyönyörűt. Legyen mintegy meggyújtott lámpás, hirdesse messziről Isten bőkezűségét a mi oláhdellői református templomunk. 2008-ban ezt is sikerült megvalósítani, tehát 2004 nyarától, amikor a javítási munkálatokat megkezdtük, lépésről lépésre haladva megújítottuk templomunkat kívülről-belülről, templompadokkal, toronnyal, tetőzettel, járdával együtt. Ezért teljes hálával a szívünk, mert ez az a nap, mely azt üzeni: Isten közelségében tizenkettőből is lehet sokezer, hát még hetvenkilencből! Ez ad reményt nekünk.
Erdélyi Református Egyházkerületünk vezetősége, az igehirdetéssel szolgáló Dr. Pap Géza püspök úr, az Úrvacsorát osztó Ötvös József esperes és a gyülekezet korábbi lelkészei, a marosvásárhelyi Vártemplomi testvérgyülekezet képviselői, az elszármazottak, családtagok, barátok tanúi az oláhdellőiek hűségének, kitartásának és igyekezetének, annak a csodának, melyet Isten vitt végbe Oláhdellőn, és annak a csodának, amikor ez a gyülekezet cselekedte Isten akaratát.
A lelkeket átható, szíveket megítélő Ige élő és ható, élettel telített, élet származik belőle, ezért teremteni tud, életet tud adni, meg tudja változtatni nem a körülményeket, hanem minket, bensőnket. Erről szól a Zsidókhoz írt levél 4. részének 12. verse, és erről szólt főtiszteletű püspök úr, hogy aki élni akar, az "keresse az Istennek hajlékát, cselekedje az Istennek beszédét-. Az Ige ható, ereje van. Micsoda erő ez? A gabonamagé, amely csirázás idején képes a rajta levő nehéz földet fölemelni, csakhogy napfényre kerüljön, szárba szökkenjen és gyümölcsöt hozzon. A gabonamag hatalmas ereje csodára képes, csakúgy, mint egy maréknyi ember, akik száz évvel ezelőtt templomépítésbe fogtak. 1908-at írtak akkor.

1908-ban a nagyvilágban is történtek fontos események. Ha kinyitjuk a történelemkönyvet, megtudhatjuk, hogy ebben az évben született Teller Ede magyar atomfizikus, a nőknek 1908-tól szabad politikai szervezetekbe tömörülniük. 1908 az első utasszállítás éve is - repülőgéppel, megnyílik az első mozgófilm bemutatója Párizsban, Bulgáriát független királysággá kiáltják ki, Európa sodródik a háború felé, megjelenik a Nyugat című irodalmi és kritikai folyóirat, Albert Einstein első előadását tartja a sugárzáselméletről, a Dél-Olaszországi Messinában egy hatalmas földrengés százezer halálos áldozatot követel, és miközben általános választó jogokért fegyveresen harcolnak Budapesten - Oláhdellőn elkezdik építeni a templomot.
1908-at írunk, amikor már szűknek és réginek bizonyult a 18. század közepén épült kis fatemplom a falu legszélén, ezért 7097 korona pénzzel és a hívek által összegyűjtött építőanyaggal fognak az építkezésnek a hívek 1908 tavaszán, Szabó Ferencz magyardellői beszolgáló lelkipásztor vezetése alatt.
Örömmel és vígsággal tölt el, hogy ez az a nép, melyet az Úr rendelt gyülekezetemül, s talán szép új hidat is azért adott, hogy megmaradjunk, mivel terve van velünk - újabb száz esztendő az oláhdellőiek közelségében.





Demeter György Gy. gondnok és felesége, Ida ajándéka a száz éves templom számára

 

 

A Marosvásárhelyi Vártemplomi testvérgyülekezet ajándéka a száz éves évforduló alkalmából

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 157, összesen: 409488

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.