Nyomtat Elküld Olvasási nézet

ESEMÉNYNAPTÁR 2014

A 2014-es év egyházi vonatkozású eseményei Zsigmond Barna Pálnak, Magyarország csíkszeredai főkonzulának és munkatársainak látogatásával kezdődött január 21-én, amikor barátságos hangulatban közösen elhatároztuk, hogy a főkonzulátus segítségével kérvényezni fogjuk a magyar állampolgárságukat azoknak, akik eddig még nem váltották ki azt. Erre most emlékeztetem a jelen levőket és következő lépésként listát indítunk a feliratkozáshoz, hogy beváltsuk ígéretünket.

A szokásossá vált imahéttel folytatódtak az oláhdellői 2014-es események. Vendégeink voltak: Kali Szabolcs Barna Ludastelepről, Kali Tünde Zsófia Istvánházáról, Czirmay Csaba Levente Marosludasról és Adorján István Káposztásszentmiklósról. Köszönjük az ebédet, finomságokat, vendéglátást a következő családoknak: Demeter Margit, Demeter György R. És Mariska, Merkwart Ilona, Demeter Ferenc, Emma és Jozé. Minden alkalommal a vendégeinkkel együtt én magam is részesültem az ünnepi ebédben.

Február 18-án farsangoltunk, ami azt jelenti, hogy jó hangulatban, jó melegben a parókián a 2013-as letelt év fényképeit nézegettük, szép eseményekre emlékeztünk és szendvicseket, forralt bort fogyasztottunk.

Március 7-én hat oláhdellői asszony volt az oláhdellőiek képviselete a szokásos Női Világimanapon Marosludason. Az elmúlt évben Egyiptom volt az imanap témája, az ottani asszonyokért és áldásért imádkoztunk. Résztvevők: Demeter Jozé, Demeter Ida, Demeter Mariska, Demeter Margit, Merkwart Ilona, Székely Csilla Imola lp.
Március 15-én megemlékeztünk az 1848-49-es forradalmi eseményekről. Az ünnep nyitányaként megkoszorúztuk a kopjafát, meghallgattuk a Nemzeti dalt Demeter György Balázs előadásában, ezt követően a templomban folytatódott az ünneplés. 2014-ben olyan vendégeket hívtunk, akik lelkileg kötődnek Oláhdellőhöz: idősebb Rátoni Csaba dedrádszéplaki lelkészházaspár, akik korábban Oláhdellőn éltek. Rátoni Csaba lp. 1977-1988 között szolágált Oláhdellőn, aki az Igei szolgálatot végezte, ezután László Lóránd mondott előadást az 1848-49-es forradalmi események erdélyi vonatkozásairól. László Lóránd végzettsége szerint történész, ezért történész szemmel figyeli az eseményeket, Oláhdellőhöz való kötődése gyerekkori emlék, ugyanis édesapjával, néhai László Zoltán lelkipásztorral 1988-1996 között sokat járt Oláhdellőn, amikor édesapja végezte a beszolgálást előbb maroscsapói, majd marosugrai, végül Marosvásárhely II. Gecse utcai lelkészként. Mindig örömmel jöttek ide, mintha haza jártak volna. A műsor folytatásaképpen oláhdellői asszonyok szavaltak hazafias verseket, amelyeket énekek, Kossuth-nóták követtek. Verset szavaltak: Demeter Mariska, Demeter Etus, Demeter Jozé, Demeter Ida és Majoránt Andrea. Hegedűn játszott Székely Anita. A Magyar Himnusz eléneklését virágok átadása követte: Rátoni Ella tiszteletesasszonynak, az imahéten ebédet főző asszonyoknak, valamint Székely Csilla Imola tiszteletesasszonynak kedves ajándékot és csokoládét adott át Demeter György Gy. Gondnok a gyülekezet részéről. A szép ünnepet szeretetvendégség, találkozások, emlékek felidézése, beszélgetés követte a parókián.


Április 5-én Presbiteri Konferenciát tartottak Maroscsapón, amelyen nyolcból öt oláhdellői presbiter volt jelen: Simon György, Demeter György R., Demeter György Gy., Gáspár József és Demeter Árpád.
Április 22-én ünnepi legátusunk volt Húsvét harmadnapján: Bukovinszky-Csáki Tünde végezte a szószéki szolgálatot.

Július 5-én Székely Csilla Imola lelkipásztor részt vett az Erdélyi Református Egyházkerület Nőszövetsége és az Árva Bethlen Kata Alapítvány jótékonysági kastélynapján Bonyhán. A kasélyparkban kb. 1500 résztvevő volt jelen a délelőtti szabadtéri istentiszteleten, amelyen Kató Béla püspök hirdette az Igét, köszöntések után Boros Erzsébet Aranypáva-díjas népdalénekes lépett fel. Fehérvári Bálint helybeli lelkipásztor a Bethlen családról tartott előadást. Árva Bethlen Kata öröksége címmel nyílt kiállítás, majd felléptek a Camerata Naturalica kamaraegyüttes, a bonyhai Harangvirág néptánccsoport, a szászrégeni Sófár együttes. Kenyérkiállításra került sor, ahol minden egyházmegye egy-egy kenyérrel versenyzett. A résztvevők meglátogatták a református templomot, megtekintették a kastélyt, a grófnő által varrt úrasztali terítőket, téglajegyeket vásároltak adományként a kastély a felújítására.

Augusztus 7-én rendkívüli vendégeink voltak: az egykori Erdélyi református püspök, az oláhdellői születésű Antal János késői leszármazottjai látogattak meg, akikkel kedves baráti beszélgetésre került sor. Az Antal-leszármazottak: Réthelyiné Szentágothai Klára és Caroline Solodow, akik férjeikkel érkeztek. Réthelyi Miklós, Magyarország egykori Nemzeti Erőforrás minisztere és Klára Budapestről és Bill Solodow feleségével, Caroline-al az Egyesült Államokból érkeztek.

Szeptember 6-án Búzásbesenyőbe mentek az Alsó-Marosmente asszonyai, így az oláhdellői asszonyok is Körzeti Nőszövetségi Konferenciára. Igét hirdetett Kali Tünde Zsófia tiszteletesasszony, előadást tartott Horváth Mária, a Mentő Misszió munkatársa. Jelen voltak: Demeter Ida, Demeter Mariska, Demeter Margit G., Demeter Katalin t, leánya, Enikő és Székely Csilla Imola lelkipásztor.
Szeptember 26-án Presbiteri Konferenciára ellátogató négy oláhdellői presbiter illetve egyháztag: Demeter Árpád, Demeter György Gy. Gondnok, Demeter György R., Demeter József F. Az őket szállító Lukács János mentek el. A konferencián igét hirdetett Jakab Istvén, a Maros-Mezőségi Egyházmegye esperese, előadást tartott Bustya Dezső nyugalmazott lelkipásztor.

Október 4-e időtálló pillanat marad Oláhdellő történelmében. Ezen a napon ünnepeltük azt, hogy méltó módon emléktábla került templomunk belső falára Oláhdellő legnagyobb szülöttjének, Antal János erdélyi református püspökünk nevével. Ez az esemény amiatt is fontos, mert Antal Jánosnak nincs máshol emlékét őrző tábla vagy szobor. Ünnep volt ez a nap amiatt is, hogy ekkor mutattuk be gyülekezetünk monográfiáját, melynek címe: Háromezerhatszáz-ötvenhat nap. Alcíme: Oláhdellő magyarságának 18-20. Századi történelme. A könyvet jómagam írtam ajándékképen azért a sok kedvességért, szeretetért, amit Oláhdellő és a híveim adtak nekem. Isten az, aki megtart minket. Ez a könyv az emlékeit tartja, őrzi annak, ami itt Oláhdellőn történt már akkor, amikor mi még sehol sem voltunk. A könyv őrzi a múltat, és azokat a fényképeket, arcokat, eseményeket, amelyeket szerettem volna az oláhdellőiek kezébe adni köszönetképpen a szeretetből végzett sok munkáért, fáradtságért a gondnoknak, presbitereknek, feleségeiknek, egyháztagoknak és vendégeinknek, mindenkinek, aki segített, közrejátszott Oláhdellő történelmében. Ezen a napon ünnepeltük azt is, hogy mindenki eljött erre az ünnepségre, aki fontos nekünk: főtiszteletű Kató Béla püspök hirdette az Igét és áldotta meg a gránittáblát, Bukovinszky-Csáki Tünde tiszteletesasszony orgonált, Ötvös József egykori esperes, testvérgyülekezetünk lelkésze, a Marosvásárhely I. Vártemplomi gyülekezet pásztora mutatta be a színes könyvalbumot, a marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákjai gyönyörű zenés pillanatokkal oldották a szavakat: Pethő Csaba gitáron játszott, Domahidi Kata énekelt, Székely Anita hegedült. Székely Csilla Imola hosszú áldásban köszöntötte a vendégeket és egybegyűlteket. Köszöntőt mondtak: dr. Réthelyi Miklós az Antal-leszármazottak nevében (jelen voltak az Antalok hatodik generációjának tagjai: Réthelyiné dr. Szentágothai Klára Budapestről, Violáné dr. Szentágothai Krisztina és férje, dr. Viola Tamás Bécsből), Adorján István káposztásszentmiklósi lelkipásztor, aki oláhdellői emlékeiről is mesélt, végül Demeter György Gy. Gondnok szólt ünnepélyesen a gyülekezethez. Ünnep volt az, hogy eljöttek még: Magyari Hunor Székelyudvarhelyről, aki minden fizetség nélkül végezte el a könyv összeállításának hosszú, fárasztó munkáját, eljött Tekei Erika magyartanárnő, aki a korrektúrát végezte, eljött Butya Dezső nyugalmazott lelkipásztor tisztteletbeli meghívott, testvérgyülekezetünk, a Marosvásárhely Vártemplomiak részéről presbiteri küldöttség, a Presbiteri Szövetség részéről Pályi József elnök, Ilyés Sándor mezőcsávási gondnok, eljött kedves barátunk, Bodolai Gyöngyi, a Népújság munkatársa, eljött az Erdély TV küldöttsége és a Marosvásárhelyi rádió munkatársa, valamint személyes meghívottjaink, családtagjaink, barátaink. Az ünnepet vendéglátással zártuk a parókián. Köszönet azoknak, akik segítettek az estebéd elkészítésében.

November 9-én testvétgyülekezeti találkozót szerveztünk a marosvásárhelyi Vártemplomba annak apropójára, hogy az Oláhdellő monográfiáját a Vártemplomban is bemutassuk, ugyanis sok közös rendezvény és barátság miatt a vártepmlomiak és érintettek Oláhdellő történelmében. A találkozó istentisztelettel kezdődött, amelyen igét hirdetett Székely Csilla Imola oláhdellői lelkipásztor, majd köszöntötte az oláhdellőiek húsz fős küldöttségét és sok oláhdellői elszármazottat Henter György helybeli lelkipásztor. Ötvös József lelkipásztor méltatta, bemutatta a kötetet, majd kedves barátunk, Kilyén Ilka színművésznő szavalata következett, amely után Mogyorosi Szilárd 12. Osztályos művészeti líceumi diák brácsán előadta JSBach szólódarabját. Végül Demeter György Gy. Gondnok köszöntője következett. A találkozót közös ebéddel zártuk.
November 23.–án tartottuk az idősek vasárnapját, amely az ősz elmaradhatatlan eseményévé vált, és amelyről az ünnepeltek és az ünnepi gyülekezet úgy érzi, megtisztelés, kitüntetés azoknak, akiknek nyolc évtizede tart a kegyelem. Bustya Dezső nyugalmazott lelkész újra ellátogatott gyülekezetünkbe, hogy ünnepi istentiszteleten hirdesse az Igét, és Székely Anita újra hegedűjátékkal segített a napot és istentiszteletet még ünnepélyesebbé tenni. 2014-ben tizennégy 80 évest és annál idősebbet ünnepeltünk, akiket megajándékoztunk egy kis névre szóló figyelmességgel és édességgel, végül egy közös fényképpel és szeretetvendégséggel.
Ugyanezen a napon kaptuk egy jószívű marosvásárhelyi vállalkozótól azokat az ételcsomagokat, amelyeket minden válaszójogosult oláhdellői református egyháztag átvehetett. Köszönet érte az adakozónak.

2014 Karácsonyán is volt miért hálát adnunk. Az ünnep második napján került sor a gyermekek ünnepi műsorára, akik élő Betlehemesbe öltözve énekeltek, verset mondtak, Székely Anita pedig hegedűvel segítette az éneklést.
A gyerekcsomagokért ismét a marosvásárhelyieknek, a Vártemplomi testvérgyülekezetnek mondunk köszönetet, akik nemcsak a kicsiknek, de a jószívvel adakozóknak is juttatott ajándékot, vagyis azoknak is, akik az elmúlt évben úrvacsorát vagy imaheti ebédet adtak vendégeinknek.
Külön köszönjük Demeter Ferenc presbiterünknek a karácsonyfává változott fenyőt, amely megadta az ünnep hangulatát. Az ünnepen 14 gyerek volt jelen, és összesen 49-en énekeltük együtt a Csendes éjt.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 32, összesen: 409032

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...