Nyomtat Elküld Olvasási nézet

ESEMÉNYNAPTÁR 2015


Január 4-én gondnokválasztó presbiteri gyűlést tartottunk, amelyen egyhangúan újraválasztottuk Demeter György Gy. előbbi gondnokot. Presbitérium döntése azt üzeni, hogy a gyülekezet és annak vezetősége, presbiterek és lelkipásztor elégedett gondnok testvérünk munkájával, odaadásával, egyben köszönetet is mondunk eddig és tovább vállalt munkájáért, áldozatáért.

Február 1-én sor került a presbiterek és gondnok ünnepélyes fogadalomtételére, amely alkalmon minden régebbi presbiter is megújította fogadalmát. Újan belépő presbiterek: Merkwart Ilona és Demeter Józéka, mindketten pótpresbiterek. Ugyanakkor ez az istentisztelet az Egyetemes Imahét nyitó istentiszteletének is számított. Ünnepi ebédre került sor a parókián, amelyet Demeter Ferenc, Józéka és Demeter György Gy. régi és új gondnok ajánlott fel a presbitereknek.
Február 1-8 között újra megtartottuk az Egyetemes imahetet vendéglelkipásztorok szolgálatával:
Február 2-án Igét hirdetett Páll Botond Disznajói lelkipásztor, akit felesége, a szintén lelkipásztor Páll Melinda is elkísért. A közös ebédet a parókián fogyasztottuk el.
Február 3-án vendégünk volt Kötő Ferenc Barna Marosvásárhely VIII. Cserealji beosztott lelkipásztor, ebédre hívták:Demeter Etus és Adolf.
Február 4-én Molnár Endre Edmond jött el feleségével, Andreával együtt Székelykakasdról. Ebédet ajánlottak: Demeter Ida és György Gy. gondok.
Február 8-án, éppen Kórházmisszió vasárnapján Koródi Csaba Marosvásárhelyi kórházlelkész szolgált az Imahéten. Demeter Józéka és Ferenc meghívására a kerelőszentpáli Robogó étteremben ebédeltünk.
Február 12-én az új szokássá vált az oláhdellői farsangolásra gyűltünk össze, amelynek keretében az elmúlt év eseményeiről szóló riportfilmet néztük meg közösen, amelyet az Erdély TV készített 2014 október 4-én, az Antal Jánost idéző emléktábla avatásának és Oláhdellő monográfiája bemutatásának alkalmával készítettek, emellett fotókat nézegettünk, beszélgettünk, felidéztük a közelmúltat, és azokat, akiktől megváltunk. Újdonságként volt tombola is, amelyen mindenki nyerő számot kapott, legvégül pedig szeretetvendégség, szendvics és meleg ital.
Február 10-én, Belmisszió vasárnapja alkalma miatt (amely február 15-re esett) az oláhdellői reformátusok küldöttsége, Székely Csilla Imola lelkipásztor és leánya, Székely Anita látogatást tettünk a Marosvásárhelyi Gyermekonkológián. Ajándékként hegedűszólót vittünk a bent fekvő gyerekeknek és szüleiknek, valamint az Oláhdellői református gyülekezet részéről kalácsot és narancsot osztottunk.

Március 8-án az oláhdellői férfiak megemlékeztek a Nők Világnapjáról, felköszöntötték a jelenlevő asszonyokat, nőket szeretetvendégséget rendezve, a tiszteletesasszonynak ajándékocsomagot készítettek: rózsát, bonbont és tejfőző fazakat.
Március 15-ét, a Forradalmi március emlékünnepét otthonosan, belső körben ünnepeltük meg, felidézve a 167 évvel korábbi eseményeket. Megkoszorúztuk a templom előtti kopjafát, meghallgattuk a Nemzeti dalt, verset mondott Demeter György Balázs, Demeter Mariska, Demeter Ida, Merkwart Ilona és Majoránt Andrea, meghallgattuk a szabadságharc rövid történetét, az időrendi kronológiát, Kosstuh-dalokat énekeltünk Székely Anita segítségével, aki hegedűn eljátszotta a dallamokat, az ünnepi műsort Nemzeti imádságunk, a Magyar Himnusz eléneklésével zártuk. A parókiairodán szeretetvendégséggel, beszélgetéssel zártuk az alkalmat.
Március 22-én kettős felnőttkonfirmációt tartottunk: Merkwart Ferenc és Merkwart Erika Leila tettek református hitvallást és lettek egyházközségünk tagjaivá.
Március 19-én közmunkán a templom és parókia körüli takarításban segédkeztek: Demeter György Gy., Gáspár József, Simon György, Jakab Károly, Demeter Mariska, Demeter György D., Merkwart Ferenc, Cotarlan Péter, Nagy József, Puskás Ferenc id., Demeter Adolf, Demeter Árpád.
Március 29-én Virágvasárnap konfirmáció alkalmával fogadalmatt tett Isten és a gyülekezet előtt – Gáspár Róbert és Gábor János.

Április 5-én eklézsiakövetésre és házasságkötésre került sor: Szöllősi Zoltán és Merkwart Erika Leila kívánsága az volt, hogy Húsvétban úrvacsorát vehessenek. Ennek a szép szándéknak a feltétele a kapcsolatuk rendezése volt. Legyen áldott házasságuk, családi életük.
Április 16-án az Erdélyi Református Egyházkerület kezdeményezésére adománygyűjtést hirdettünk a Kárpátaljai magyar reformátusok részére, akiket a háború nehéz anyagi körülmények közé sodort. Adományunk összege 586 lej volt, amelyhez egyháztagok adományoztak 450 lejt, és amelyet 136 lejjel kipótoltunk a perselypénzből.
Április 18-án Presbiteri konferenciát tartottak Marosugrán, amelyen gyülekezetünket képviselte: Demeter György Gy. gondnok, Demeter József F., Merkwart Ilona, Gáspár József presbiterek. Igét hirdetett Kelemen-Karikás Árpád, előadást tartott Vetési László, a Diaszpóra Alapítvány elnöke Szórványfeladat a Maros völgyében címmel.

Május 5-én vendégül láttuk a Marosi Református Egyházmegye összes lelkipásztorát és világi képviselőit (egyedül Bukovinszky-Csáki Tünde nem volt jelen a lelkipásztorok közül) Egyházmegyei Közgyűlés keretében. A közgyűlésen sor került két lelkipásztor bekebelezésére, akik az elmúlt évben lettek egyházmegyénkben szolgáló lelkipásztorok, jelentésekre (esperesi, főjegyzői, számvevői, missziói, katekétikai, ifjúsági, nőszövetségi, presbiteri szövetségi jelentésekre), az egyházmegye ügyeinek megbeszélésére, majd ünnepi ebédre, amelyet a parókián szolgáltunk fel. Az ebédhez szükséges alapanyagokat nagyrészt felajánlásokból fedeztük: a húst (26 kg) felajánlotta Demeter György Gy. gondnok, akitől származott az Egyházmegyei Közgyűlés Oláhdellőre hívásának ötlete, a bort felajánlotta Ilyés Sándor (30 liter), az ebédet elkészítette Demeter József fogadós, akitől azóta búcsút vettünk, Isten nyugtassa őt.
Május 25-én, Pünkösd másodnapján esketésre került sor: Demeter József F. és Némethi Éva Juliánna fogadalmának megáldására került sor meghitt családi körben.

Június 22-én újabb adománygyűjtést hírdettünk, ezúttal az április 25-i nepáli földrengés áldozatai javára, összesen 520 lej gyűlt össze, amelyet Szabó Attila és Csilla közbenjárásával juttattunk el a rászoruló nepáli családok részére.

Július 5-én baráti látogatás keretében az oláhdellői szószékről hirdette az Igét Bukovinszky-Csáki Tünde, aki azért ajánlotta fel szolgálatát, hogy ezzel segítse Székely Csilla Imola tanügyi véglegesítő vizsgára való készülését.

Szeptember 20-án Demeter György Gy. gondnok meghívására gyülekezetünkbe látogatott az Ötvös házaspár, Ötvös József Marosvásárhely vártemplomi lelkipásztor és felesége, Emese. Istentisztelet után a gondnokcsalád meghívására Demeter György Gy. és Ida otthonában fogyasztottuk el a közös ebédet.

Október 1-én esperesi vizitáció volt gyülekezetünkben. Jó alkalma volt ez annak, hogy megerősítést kapjunk, hogy mint gyülekezet, Presbitérium és lelkipásztor jó és pontos munkát végzünk kicsiny egyházunkban. Az iratok, anyakönyvek átvizsgálása után istentisztelet keretében sor került a vizitáció eredményeinek bemutatására, amelyen alig néhány egyháztagunk jelent meg. A vendégekkel közösen fogyasztottuk el a Robogó étteremből hozatott finom ebédet, amelyet Demeter Józéka és Ferenc ajánlott fel erre az alkalomra.
Október 18-án sor került a régóta tervezett Marosvásárhelyi Vártemplomiak, testvérgyülekezetünk küldöttségének látogatására, amelyet együtt ünnepeltünk az és idősek vasárnapjával. A kettős ünnepen Igét hirdetett: Henter György vártemplomi lelkipásztor, jelen volt 23 vendég, akik szép virágcsokrot hoztak az oláhdellői úrasztalára, valamint az oláhdellői idősek közül négy ünnepelt, akik kis ajándékot kaptak: házi áldást képkeretben, tábla csokoládét és virágot. Rövid műsorral köszöntöttük vendégeinket és az ünnepelteket: két verssel Ady Endrétől valamint Juhász Gyulától, hegedűszólóval Székely Anita előadásában (Schindler listája: Theme), Pilinszky János prózai írásával. Ebédet a vendégek és a jelentkezők részére a kerelőszentpáli Robogó étteremben rendeltünk, amelyen részt vett 23 vendég és 18 oláhdellői egyháztag. Felajánlások: Demeter Ferenc bor, Demeter György Gy. pálinka.
Október 31-én nagyszabású ünnepi műsor keretében emlékeztünk meg a Reformáció emlékünnepéről a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, amelyet a Marosi és Maros-Mezőségi egyházmegyék közösen szerveztek. Az ünnepi műsor része volt: Igei szolgálat – ft. Kató Béla erdlyi református püspök, köszöntések (Jakab István Maros-Mezőségi esperes, Zsigmond Barna Pál főkonzul, Peti András alpolgármester), ének (a legfiatalabb Domahidi-lány előadásában), szavalat (Szabó Andor Gellért előadásában), orgonajáték (Molnár Tünde orgonaművész), bizonyságtétel (Kelmen Attila mozgáskorlátozott), kórusművek (Dénes Előd vezényletével előadta a Maros-Mezőségi egyesített kórus illetve ifjúsági zenekar), könyvbemutató (Veress László mutatta be a Maros-Mezőségi lelkészek közös prédikációs kötetét), operarészleteket énekelt Mészáros János Elek, végül a Nemzeti imádsággal zártuk a rendezvényt.

November 14-én Presbiteri konferenciát tartottak Marosludason, amelyen igehirdetéssel szolgált Simon Levente Zsolt búzásbesenyői lelkipásztor, előadást tartott Szegedi László generális direktor, kőhalmi lelkipásztor. Oláhdellőről jelen voltak: Demeter György Gy. gondnok, Demeter Józéka pótpresbiter, Székely Csilla Imola lelkipásztor.

December 25-ére, a karácsony elsőnapi úrvacsoraosztásra házi sütésű kenyereket adományoztunk a Marosvásárhelyi Vártemplomi testvérgyülekezet úrasztalára. Adakozók: Demeter Józéka és Ferenc – 3 nagy házi kenyér.
Ugyancsak december 25-ére, Karácsony első napjára készült el és került a helyére a Gáspár család ajándéka, amelyet templomunk részére készíttetett, a bordó bársony, hímzett szószékterítő, amelyet Róbert konfirmációja alkalmán ajánlott fel Gáspár József presbiter.
December 26-án Karácsony másodnapján délelőtt került sor az oláhdellői gyerekek karácsonyi műsorára: karácsonyi verseket mondott, énekeket énekelt a helybeli gyerekek közül megjelent tíz vallásórás gyerek, majd a marosugrai fiatalok színjátszó csoportja Szente János vezetésével előadta a „Jöjj, Jézusunk!” című darabot kilenc fiatal közreműködésével. Ajándékcsomagokat adományozott a Marosvásárhelyi Vártemplomi gyülekezet, akik minden évben úgy gondolnak az oláhdellői református gyerekekre, mint sajátjaikra, rendkívüli ajándékot küldött Székely Hajnal koronkai tanárnő 15 darab memóriajátékot. 2015-ben a templomi karácsonyfa Gáspár József és családja ajándéka volt. Az alkalmat a vendégekkel való beszélgetéssel, szeretetvendégséggel zártuk.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 69, összesen: 408868

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...