Nyomtat Elküld Olvasási nézet

"Nagy lesz Ő"

karácsonyi gondolatok a Lukács evangéliuma 1:32a alapján

Kisgyermek koromban gyakran hallhattam a felnőttektől, amikor valami szépet akartak mondani nekem: nőj nagyra! Divatos mondás volt ez az 1930-as évek közepén, amely jókívánságot, – ma már világosan látom: meglehetősen „mérsékelten teljesítettem”! De azt is megtapasztaltam, hogy az emberi nagyságot nemcsak centiméterekkel, kilogrammokkal mérik. S amióta a nagyság sok embernél a hatalommal, pénzzel, fegyverekkel, nem ritkán erőszakkal egyenlő, azóta burkoltan vagy nyíltan arra törekszik sok ember, hogy nagy legyen, sőt: minél több embernél nagyobb legyen. Ezért aztán minden tőle telhetőt, – gátlástalanul – meg is tesz.
Egyvalakiről mondja azt a Biblia nem jókívánság, hanem isteni kijelentés formájában, hogy nagy lesz: ez Jézus! Angyali szózat hangzik szűz Máriához: „...fiút szülsz, akit Jézusnak neveznek” (Lk. 1:31). Az ígéret beteljesedett:
1. Jézus megszületett! Minden év karácsonya ennek a nevezetes eseménynek az ünnepe. Testet öltött az ószövetségi prófécia, beteljesedtek a prófétai ígéretek: „...a szűz fogan méhében és szül fiat, és nevezi Immánuelnek” (Ézs. 7:14). Isten elküldte az Ő angyalát Názáretbe egy ismeretlen hajadonhoz, hogy felhasználja az Ő tervének eszközéül. Az Ige testté lett”, – olvassuk egy másik helyen az evangéliumban (Jn. 1:14).
2. Növekedett! Bármilyen nagy ajándék is a családban egy gyermek születése, ha nem tapasztaljuk nála a növekedés jeleit, elakad a fejlődésben, s az örömöt hamar felváltja a kétségbeesés. A gyermek Jézus növekedett. Így vett részt e földi hozzátartozóival együtt az ünnepnapok istentiszteletein, így találtak rá amint „...tanítómesterek körében ült, hallgatta és kérdezte őket. Gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben” (Lk. 2:41-52).
3. Megtalálta a helyét és elvégezte küldetését! Megmutatkozott ez abban, hogy átértékelte az emberi életet. Az általános (és ma is érzékelhető) közgondolkodás fölé helyezte a lelki értékeket. Rámutatott arra, hogy több az élet, mint az eledel és az öltözet (Lk. 12:23). A hegyi beszédben örök igazságokat jelentett ki. Isten szeretetét hirdette és az emberszeretet új parancsát adta (Jn. 13:34). Békességet hozott, kiemelve az ember életéből a félelmet azáltal, hogy legyőzte a bűnt és a halált.
Vállalta a kereszthalált! Ezzel Jézus megváltói munkáját végezte el. Szolgálat volt ez, hogy a bűnre hajlamos, kárhozatra méltó ember(iséget) visszavezesse Istenhez és helyettünk, érettünk elszenvedett kereszthalálával bűnbocsánatot szerezzen számunkra (Jn. 14:6)! Emberré lett, megalázta magát és bűntelen életén keresztül kibontakozhatott Isten akarata, amely a kereszt győzelméhez vezetett.
Pedig sok minden akadályozni akarta Őt ezen az úton. Születésekor „... nem volt számára hely” (Lk. 2:7), majd nem sokkal ezután az Úr angyalának parancsára, menekíteni kellett Egyiptomba (Mt. 2:13). A farizeusok állandó áskálódása, sokszor még saját tanítványainak értetlensége is súlyos teherként nehezedett rá. De győzött az élet a halál felett, az ártatlan vér az emberi gonoszság felett! Azóta az emberiség 2000 éves története beszél Jézus nagyságáról. Az irodalom, a zene, a képzőművészet számtalan alkotáson keresztül hat és teljesíti be az angyali szózatot: NAGY LESZ Ő!
Jézus nagysága azonban nemcsak isteni erejében, küldetésében és az emberi kultúrára gyakorolt hatásában mérhető. Ő nagy akar lenni az egyes ember életében is. Át akar formálni bennünket, hogy megmutatkozzék bennünk és rajtunk keresztül az Ő jelenléte. Ez az Ő követésében válik valósággá. Ha egy gonosz szóra nem egy még gonoszabb szóval válaszolunk, ha a bennünket ért bántást nem „adjuk vissza”, ha gondolunk a szenvedőkre, nélkülözőkre, magányosokra (nemcsak karácsonykor), segítjük – ha kell adományainkkal – a rászorulókat, Jézus igazi nagysága bontakozik ki saját szavainkon, cselekedeteinken keresztül.
Karácsonyra készülve tele vagyunk tervekkel, a vásárlások izgalmaival, az ajándékvárás örömével. Sok családban a „Jézuska” jelenti a karácsonyt. Jó lenne, ha felfigyelnénk az Ő nagyságára, és életünk alapigazságává válna Keresztelő János hitvallása: „néki növekednie kell, nékem pedig alábbszállanom” (Jn. 3:30)!

Kovács Mihály
nyugalmazott esperes

előző lap

lap teteje

következő lap

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...