Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Áldott új évhez áldást hordozó emberré kell lennünk

Lukács 2:21-35
Lukács 2:34-35


Újév reggelén az a kérdésünk: Mit kapunk majd ettől az évtől, mit ad majd nekünk ez az év? Isten Igéje viszont megfordítja ezt a kérdést: Mit fogunk mi adni ebben az évben? Arra van beállítva a gondolkodásunk, hogy várjuk az élettől a jót, az áldást, a szépet, a békességet. Azt gondoljuk, minden azon fog múlni, hogy mit kapunk. Isten Igéje viszont azt mondja: minden azon fog múlni, hogy mit adunk!

József és Mária, boldog szülőpárként mentek fel a jeruzsálemi templomba, amikor Jézus a nyolc napot betöltötte. Az ószövetségi törvények szerint körülmetélték a gyermeket, és bemutatták az elsőszülöttért az áldozatot. És akkor odalép hozzájuk egy idős ember, egy szentlélektől átjárt szívű aggastyán, és prófétai szóval kijelenti Isten előttük álló útját.

Ez kettős: üdvösség és világosság árad a gyermek által a világra, felemeli az emberek elesett életét Istenhez. Sokan viszont ellene mondanak, és itt jön, hogy Máriának, földi édesanyjának szívét is tőr járja majd át. Vagyis az áldás, a világosság, amit Jézus hoz el, az leginkább Jézus, de Mária odaszánt, áldozatos élete által is, fog majd megvalósulni.

Tehát Istennek Igéje alapján van egy jó hírem, meg egy rossz. Kezdem a jóval: Istenünk békességet, örömöt, áldást, sok szép pillanatot, szeretetet, megbocsátást, testvéri közösséget, családban, munkahelyen megértést, egymás iránti türelmet, jóságot készített nekünk erre az évre.

A „rossz” hír az, hogy ezt a mi Jézust követő, a magunk önző énjének vágyairól lemondó gondolataink, tetteink által szeretné Isten megvalósítani. Tehát nem az lesz a boldog, áldott Újév kulcsa, hogy mit kapsz, hanem, hogy te mit adsz. Mit tudsz adni?
Csak azt, amit a világosságot hozó, áldó, szíveket bűntől megváltó Jézusból befogadsz.

Ha tudod, hogy minden azon fog múlni, hogy te mit adsz, akkor erre már készülsz imádságban. Hogy alkalmas legyél adni. Kéred őt, hogy tegyen erre alkalmassá. És már nem csak várod a boldogságot, hanem tudod, éppen téged akar a békesség szerzőjévé, a boldogság követévé tenni.

Mária megtudja, micsoda áldás árad majd az egész világra a Fiú által, akit szült. De azt is megtudja, hogy ehhez neki mennyi áldozatot kell hoznia, mennyit foga aggódni, gyötrődni, amikor majd a Fiút üldözik, gyalázzák. Mennyit fog szenvedni, kétségek között érte.

Áldást készített neked az Úr erre az évre. És hogy megvalósul-e azon fog múlni, hogy te tudsz-e adni? Nem a magadéból. Hanem az övéből. Amit a szívedben hordozol belőle. Ezért keresd őt, mert nála van az az örök élet, világosság, áldás. Ami ha tükröződik arcodon, átmelegíti a hangodat, a kézfogásodat, a mosolyodat, a gondolataidat, a szándékaidat, akkor beköltözik az életedbe, a szeretteid életébe. Jézus téged akar áldott emberként áldást, világosságot küldeni mások életébe. Vállalod-e az ezzel járó lemondást, az Ő követését. Ha igen, boldog év vár rád, bármi is történjen közben. Ámen.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 70, összesen: 260536

  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...
  • 2024. április 02., kedd

    A gyülekezeteket érintő változásokról szólt az idei Ifjúságivezető-képző egyik kerekasztal-beszélgetése.