Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Megváltozott a temetői szabályzat

Temető Szabályzat
mely készült az 1999. évi XLIII. törvény a temetőkről és a temetkezésekről, valamint a 145/1999.(X.01.) kormányrendelet alapján.

A temető tulajdonosa, egyben kezelője a Szigetmonostori Református Egyházközség.

A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadásjoga mindenkit megillet az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-nemzetiségi hovatartozására, halál okára vagy bármely, más megkülönböztetésre tekintet nélkül.
A végső nyughely megválasztásában és a temetés lebonyolításában az abban közreműködők és eltemettetők, az elhunyt életében tett rendelkezésére figyelemmel kötelesek együttműködni.
A temetés módja lehet világi és egyházi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.
A törvény rendelkezéseit alkalmazni kell azoknak az egyházaknak, felekezeteknek és vallási közösségeknek, települési önkormányzatoknak, gazdálkodó szervezeteknek, amelyek a temetőt fenntartják, üzemeltetik, kezelik, illetve annak tulajdonosai.

I. Temetési hely
Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes és kettős sírhely, valamint sírbolt. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, kettős sírhely, két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.
Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes - a talajban lebomló – anyaggal burkolni lehet.
A sírgödör mélysége: 200 cm.
Sírhely méretek: szélesség hosszúság
Egyes sírhely: 110cm 220cm
Kettős sírhely: 200cm 220cm

Urnasír: mérete az egyes sírhely méretével azonos, maximum 4 urna elhelyezésére szolgálhat.
Sírbolt: mérete a sírhelyek méretével azonos.

Két sírhely között 80 cm oldal, valamint 120 cm hosszanti távolságot kell kialakítani.
Régi sírhelyek újbóli hasznosításánál egyedileg kell elbírálni a távolságok kialakítását, valamint azt, hogy koporsós vagy urnás temetés alkalmazható.
Ha egy sírhelybe koporsós rátemetés volt (két koporsó van egymáson), utána csak urnás temetést lehet alkalmazni.

II. Temetési hely feletti rendelkezési jog

A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama 25 év.

A választói (egyházközségi) névjegyzékben szereplők részére örök idejű, ha azonban tartósan (5 éve) nem gondozott a sírhely, és az utolsó temetéstől eltelt 30 év, a sírhely felszámolható. A felszámolás előtt az esetleges örökösöket meg kell keresni, ill. hirdetmény útján közölni az intézkedést. A temetési hely felett az rendelkezik, aki azt megváltotta, halála esetén az öröklés rendje, vagy végrendeletben megjelölt örökös. Ezek hiányában a megváltás lejárta után a sírhellyel a temető tulajdonosa rendelkezik. Megszűnik a rendelkezési jog, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni (megszűnik a temető).

III. Sírhely árak 25 évre

1. Aki a választói (egyházközségi) névjegyzékben legalább egy éve szerepel:
A sírhelyért nem fizet, rátemetés esetén sem.

2. Aki állandó szigetmonostori lakos (legalább két éve), illetve a faluból elszármazott, de nem fizet egyház fenntartói járulékot (a szabálytól való eltérést a presbitérium alkalmazhat) annak:
Egyes sírhely: 70.000 Ft
Kettes sírhely: 140.000 Ft
Amennyiben az elhunytat olyan sírba helyezik el, ahol már előzőleg valamely hozzátartozója nyugszik, oda csak urnás temetés lehetséges és az egyes sírhely árának 50%-át kell fizetni.

3. A fenti kategóriákba nem tartozóknak:
egyes sírhely: 140.000 Ft
kettes sírhely: 200.000 Ft
Egyes sírhelybe max. kettő koporsó, kettős sírhelybe négy koporsó helyezhető el. Az ilyen kialakításoknál az alap sírhely árának a kétszeresét kell fizetni.
Sírboltba: koporsónként az adott sírhely ára.

A Szentháromságot tagadó egyházak szertartása szerinti temetés esetén 200.000 Ft temetési díj is fizetendő a sírhely árán felül.
Temetkezési helyet megváltani csak a haláleset bekövetkezte miatt lehet.
A sírhelyek újra megváltási díja a mindenkori sírhely árak 50%-a.
Sírhelyeket, ahová temetkezni lehet, a temető fenntartója jelöli ki, az igényeknek megfelelően. (pl. urnás, vagy koporsós temetés)

V. A temetési hely megjelölésére sírjel (sírkő) használható, illetőleg létesíthető.
A sírjel nem foglalhat el nagyobb területet, mint a szabályzatban meghatározott sírhely méretek. Magasságát a helyi építési szabályzat, ennek hiányában az építésügyi hatóság korlátozhatja.
A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát), a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt engedélyezésre be kell mutatni! Ez vonatkozik sírbolt kialakítására is!
A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.
A sírjellel az rendelkezik, aki a temetési hellyel is rendelkezik. A lecserélt síremléket a tulajdonos köteles a temetőből elszállítatni, vagy a kijelölt helyre lerakni.
Temetés végett eltávolított sírjelet (sírkövet) a behantolástól számított 3 hónapon belül vissza kell állítani, vagy az eltemettetőnek el kell szállítatni a temetőből, illetve a kijelölt helyre lerakni, és a továbbiakban a temető kezelője rendelkezik felette.

VI. A temető rendben tartására a szükséges munkálatok elvégzésére (vízdíj, fűnyírás, egyéb karbantartás) , gondozott sírok arányában (ennek mértéke kinek – kinek az erejéhez mérten) temetőfenntartói járulék fizetendő.

VII. A temetőben végzendő minden munkát, kivéve a sírgondozást, be kell jelenteni a temető kezelőjének.
A temetési szolgáltató, illetve egyéb vállalkozási tevékenységet ellátó személy vagy szervezet a munkavégzést és annak időpontját legkésőbb a munka kezdetét megelőző munkanapon köteles bejelenteni a temető kezelőjének, a temető gondnokoknak.
Bármely munka csak úgy végezhető, hogy ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit, sírhely ne sérüljön, az elhunyt búcsúztatását ne zavarja meg.
Az építési hulladékokat a munkálatok befejezése után azonnal el kell szállítani a temetőből.

VIII. A temetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélkül, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket (a sírhely méreténél nagyobb területet foglal el a beültetés) azt a temető kezelője eltávolíthatja, ill. az elhelyezővel eltávolítathatja.

IX. A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.
Temetkezési szolgáltatást csak a jogszabályban előírt feltételekkel rendelkező vállalkozás végezhet. Kivéve, ha felszámolt sírban lévő csontokat elhamvasztották, és az urnát helyezik sírhelybe.

X. Sírgondozáskor keletkezett hulladékokat az erre kijelölt tárolókba kell helyezni. Koszorúkat, nagyobb sírcsokrokat a kijelölt helyre kell vinni. (temető hátsó része)

XI. Vakvezető kutya kivételével a temetőbe állatot bevinni tilos!

XII. A temető hátsó nagy kapuja zárva tartandó.
Olyan temetői munkálatoknál, ill. temetéseknél, ahol a kapuk kinyitása szükséges, a kapuk kinyitását a temetőgondnokoktól kell kérni. A munkálatok megkezdését legkésőbb az előző napon be kell jelenteni a gondnokoknak.

XIII. Szabálysértést követ el, aki a temető rendjére vonatkozó szabályokat megszegi. A megszegők ellen a temető üzemeltetője a felügyeleti szervnél (helyi jegyző), feljelentéssel élhet.

A Temető Szabályzat az 1999.évi XLIII. törvény a temetőkről és a temetkezésekről, valamint a 145/1999.(X.01.) kormányrendelet útmutatásai alapján készült.

A Temetői Szabályzatot a Szigetmonostori Református Egyházközség presbitériuma hagyta jóvá.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 20, összesen: 260770

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...