Nyomtat Elküld Olvasási nézet

. . . . . . . . Papp László . . . . . . . .

  • Papp László

    Gyülekezetünk lelkésze: 1962-2011

    1931-ben született Orosházán. Már ötödik elemista korában a hittant tanító lelkész azt mondta neki, hogy ha törik, ha szakad, ő lelkipásztort farag belőle. A belső fordulat, mely során szilárddá vált önmagában a meggyőződés, hogy melyik a helyes út számára 16 éves korában történt. Betegen a kórházi ágyban olvasgatta az aznapi próféciát: „olvasva az ítéletes próféciát, azt éreztem, hogy elveszett és ítéletre való vagyok, de felragyogott az igének a másik mondanivalója is, ami a kegyelmet hirdeti. Ez az élmény hivatássá erősödött benne.

    A Debreceni Református Hittudományi Egyetemen1955-ben végzett, és rögtön megkezdte lelkészi szolgálatát Dobozon. Egy év elteltével Békésre Került. Ez a város különös szerepet játszik életében, hiszen itt ismerkedett meg feleségével, Bötkös Judittal, akivel 1957-ben kötöttek házasságot. A család első két gyermeke /a négyből/ is itt született. 1959. november 1-én előbb mint segédlelkész, utóbb mint lelkipásztor került a Mindszent, Szegvár, Derekegyházi egyházközség élére. 1962-ben kezdte meg Szeged-Petőfi-telepi munkáját. 1982 márciusától 19 éven keresztül a telepi és a szórványokban felmerülő feladatai mellett a Honvéd-téri gyülekezet lelkipásztoraként tevékenykedett 2000 december 31-ig.

    Két cikluson keresztül, azaz 12 éven át volt egyházmegyei tanácsos. 2005-ben vehette át 50 éves jubileumi, a szolgálatért járó aranydiplomáját, ám a legnagyobb elismerésnek a hívek bizalmát és szeretetét tartotta.

    A Magyar Kék Kereszt Egyesület helyi szervezetének a vezetését is magára vállalta. A szervezet célja az alkoholizmusban és más szenvedélybetegségekben szenvedő, lelki és testi gyógyulást keresők segítése. Az egyesületben végzett lelki munkájáról így vallott: „Járnak az egyesületi alkalmakra olyanok is, akik még keresik a szabadulást és olyanok is, akik már szabadultak az alkohol rabságából „– mondta– „Én imádkozom értük, hogy Isten szeretete bírja rá őket az akarásra, mert akkor abba tudják hagyni. Segítenünk kell az akarást!”

    Egyházi teendői mellett is igen aktív társadalmi életet élt, él: Amikor a Művelődési ház a 3. utcában volt még, a Társadalmi Bizottság elnökeként tevékenykedett. Akkoriban heti rendszerességgel voltak filmvetítések. Amikor a mozigépész nem ért rá, a fortélyokat elleső tiszteletes látta el ezt a feladatot.

    Kertészmérnök feleségével alapfokú házikertész tanfolyamokat indítottak, melyek több helyszínen: a Lidicei-téri iskolában, a hattyasi és Ságvári-telepi, valamint az újszegeden lévő, egykori November 7 művelődési házakban folytak. Mindezek mellett növényvédő és gyümölcstermelő társulást is létrehoztak. A tagok számára kertészeti tanácsadást és növényvédő szer ismertetéseket tartottak. A társulás mintájára alakult meg a Kertbarát kör.

    Majd a Földműves Szövetkezet, később ÁFÉSZ növényvédelmi felelőse lett. Ennek keretein belül tavasztól őszig a közterületeken álló fák gondozását, permetezését végezte, de olykor a töltést rongáló patkányok irtását is magára vállalta. Ősztől tavaszig pedig az ÁFÉSZ egységeinek szállította a fűtőolajat. Szükséges is volt ez a kis plusz jövedelem, hiszen az egyházközség nem volt akkoriban tehetősnek mondható.

    2011-ben tért meg szeretett Urához, akit annyi éven át hűséggel szolgált.

    Forrás: 47 éve a Petőfi-telepi hívek szolgálatbában Nagytiszteletű Papp László
    http://www.petofimuvhaz.hu/actualitations/47_eve_a_
    petofi_telepi_hivek_szolgalatbaban_nagytiszteletu_papp_laszlo

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 48, összesen: 239081

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.