Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2013. október 20

 

János 7:31; 37-39; 47

„A sokaságból sokan hittek enne és ezt mondták: „A Krisztus, amikor eljön, tesz-e több jelt, mint amennyit ez tett?"

„Az ünnep utolsó nagy napján felállt Jézus, és így kiáltott: „Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék! Aki hisz énbennem, ahogy az Írás mondta, annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek!" Ezt pedig a Lélekről mondta, akit a Benne hívők fognak kapni, mert még nem adatott a Lélek, mivel Jézus még nem dicsőült meg."

„A farizeusok ezt mondták nekik: „Titeket is megtévesztett?"

(Lekció:  János evangéliuma 7: 31-53)

 

 

I. A sokaságból sokan hittek Benne

Miközben a vezetők szerették volna Jézusról bebizonyítani istentelenségét, a sokaság egyre inkább Isten küldöttjének hiszi. Azok, akik hittek Istenben, akik az életük problémáira megoldást kerestek, akiket a többiek kivetettek, megvetettek, akik erőtlenek voltak, akik a betegségükből gyógyulni szerettek volna, akik a saját bölcsességüket kevésnek érezték, pedig emberileg nem volt az - mind-mind Hozzá mentek.

Őt pedig jelek kísérték: erős hátterű szavak, mint aki arról beszél, ahonnan jött; gyógyulások; csodák. Ma is Isten előtt vagyunk mi, hívők problémáinkkal, erőtlenségeinkkel, megvetettségünkkel. Ő pedig befogad és megerősít.

 

 

II. Igyék!

A forrásvíz, az „élő víz" azon a környéken különösen is fontos volt, de mi is, akiknél nagy édesvízkészlet halmozódott fel, tudjuk, mennyire értékes az.

A lelki élő víz is nagyon fontos.

Az élet értelmét, a Törvény építő erejét, az aktuális, vagy egész életünkre szóló küldetéseinket mutathatja meg Isten Lelkének ajándéka.

Az ivóvízről az ismeret megmutathatja, hol található az földrajzilag, miből áll kémiailag, hogyan hat biológiailag, de ettől még szomjas marad az ember, ha nem iszik.

Isten országáról sok mindent megismerhetünk, de a legfontosabb elfogadnunk Isten ajándékát.

 

 

III. Titeket is megtévesztett?

A farizeusokat úgy tűnik, nem érdekelték a jelek, a csodák, az erős szavak. Mindenkit megtévesztettnek mondtak, akik Benne bíztak. Még Nikodémus felvetésére is: talán meg kellene hallgatni Jézust, mielőtt elítélik; inkább gúnyolni kezdik a felvetőt.

Aki hallotta szavait, látta tetteit, nem tudta Jézust gonosznak tartani. Aki nyitott szívvel figyelte, mint Nikodémus, az elkerülte a csapdát.

Ma sokakat megtévesztenek lelki dolgokban, mindenféle tanokkal.

De az Isten ajándékainak építő jeleit nem keverhetjük össze a megtévesztésekkel.

Áldjon meg Isten így minket, hogy a gonoszt el tudjuk választani a jótól, nem a saját bölcsességünk, hanem az Ő ajándékai által!

 

Ámen

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 36, összesen: 239727

  • 2024. május 04., szombat

    Pécsi otthonában beszélgettünk Kiss Zsófiával, aki védőnőként dolgozik, levelezőn végzi a mesterszakot, presbiter, részt vesz a gyülekezeti gyermekszo...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Mi a gyülekezetplántálás titka, és miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az április 12-i Nagy-Budapesti Missziói Konferenciá...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Júniusban újra lehetőség nyílik lelkipásztorok számára lelkésztovábbképzésen a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez a négynapos konferen...
  • 2024. május 02., csütörtök

    A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2023 tavaszán.
  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.