Nyomtat Elküld Olvasási nézet

December 24. - Zsid 11, 16

JOBB UTÁN VÁGYAKOZTAK
(Sarkad-újtelek, 2010. december 24.)

Lectio: Lk 2, 8-20. v.
Textus: Zsid 11, 16. v.

Énekek: 326/1-5; 315/1-7; Csendes éj… /1-3

Így azonban jobb után vágyakoztak, mégpedig mennyei után. Ezért nem szégyelli az Isten, hogy őt Istenüknek nevezzék…

Szeretett Testvéreim!
Talán mindannyian, akik ma ezen az Istentiszteleten itt vagyunk, szeretnénk jobbat. Van, aki jobb egészséget. Van, aki jobb életkörülményeket. Van, aki jobb jegyeket. Van, aki jobb barátokat. Más jobb otthont. Ismét más talán jobb ruhákat, vagy jobb autót. Lehet, hogy valaki ma közülünk jobb külső után vágyik. Esetleg szeretne jobb munkahelyet. Vagy jobb ünnepet, mint amire most otthon készül, készülni kényszerül.
Talán van, aki talán jobb szívre vágyik. Nem olyanra, amely jobban dobog, jobban keringeti a vért, hanem amelyből több jóság származik. De lehet közöttünk olyan, aki jobb lelkiismeretre vágyik, amely nem vádolja őt… Ismét más vágyódhat jobb természetre, mert amilyen most van neki, azt magától is tudja, hogy nem jó.
Általában, akár van rá valóban okunk, akár nincs, szoktunk jobbra vágyni.
A Református Bibliaolvasó Kalauz által a mai napra kijelölt újszövetségi napi ige olyanokról szól, akik nagyon sokat kaptak Istentől. Sok szép ígéretet, amelyek sorra beteljesültek. Kaptak naponként vagy rendkívüli élethelyzetekben megtapasztalt segítséget, amit így is mondunk, hogy kaptak áldást.
De ezek az emberek, akiket az engedelmes, kitartó, hűséges hitükért a hit hőseinek is nevezünk, valami jobb után vágyakoztak, amit a földi életben nem kaptak, nem kaphattak meg. Vágyakoztak a mennyei után. Mert megismerték Istent és azt tapasztalták, hogy van annál jobb, mint amit e földi élet kínál. Van jobb a földi sikereknél, van jobb a földi élvezeteknél, van jobb annál, mint amik mi vagyunk itt a földön.
Erre az Istentől származó többre, jobbra vágytak.
Az Úr Jézus születése napján ott, Izraelben jó idő volt. Nem volt hideg, s valószínűleg eső sem esett. Hó pedig végképp nem, mert az olyan ritka mind a mai napig azon a vidéken, mint nálunk a hóesés júliusban. A pásztorok a nyájaikkal együtt kint tanyáztak a mezőn. És egyszerre angyal jelent meg a mennyből, majd angyalok kórusa hirdette: Isten elküldte a Fiát erre a világra, és megszületett kicsiny gyermekként, szegény gyermekként a földre.
Az, hogy szegény embernek gyermeke születik, még önmagában nem ok arra, hogy otthagyják nyájaikat és elmenjenek újszülött-nézőbe. Miért mentek el? Azért, mert angyalok szóltak? Ha ma éjszaka Sarkad fölött megnyílna az ég, és a mennyből angyalok kórusa énekelné: Dicsőség a magasságban Istennek, és azt üzennék, hogy menjen el mindenki reggel a templomba, mert ott szól mindenkihez az Úr Jézus Krisztus, akkor sem valószínű, hogy holnap reggel tömve lennének a templomok, hogy együtt hallgassuk a Krisztusról szóló kijelentést.
Nem, mert ehhez az elinduláshoz vágy kell. A jobb utáni vágy, ami legyőz minden félelmet, ellenérzést, idegenkedést és önsajnálatot. Ezek a pásztorok nem hagytak őrséget a nyájaik mellett. Menjünk el mind Betlehembe. Otthagyták a tulajdonukat, a nyájaikat egy időre, akár rablóknak, akár ragadozóknak kitéve. Otthagyták, mert jobb után vágyódta.
Azért mentek el a pásztorok, mert az angyaloktól azt hallották, hogy Isten elküldte a világba az Üdvözítőt. Aki boldoggá tesz. Aki életünket széppé teszi. Aki kapcsolatot teremt Isten és közöttünk. Annyira, hogy úgy beszélhetünk Istennel, mint mennyei Atyánkkal. Olyan szabadon, olyan bizalommal. Mert Jézus Krisztus által olyan közel kerülhetünk Istenhez, hogy megértjük: mindig mellettünk van. Ő számunkra nem idegen.
Azért mentek a pásztorok sietve Betlehembe, mert jobb után vágyakoztak. És akkor éjszaka megértették, hogy az a jobb, ami után egész életükben titokban vagy nyíltan is vágyakoztak, az az Isten Fiában adatott nekünk itt a földön és a mennyben is!
Isten ezen a karácsonyon is hív mindenkit, aki jobb után vágyakozik: Jöjjetek Jézushoz. Jöjjetek Jézus Krisztus szeretetéhez, aki eljött, hogy elvezessen bennünket az igazi jóra. Arra a boldogságra, amit senki és semmi el nem vehet tőlünk. Jöjjetek Jézushoz, aki elvezet Istenhez, mindenek teremtőjéhez, a mennyei Atyánkhoz! Mert a Földre jött értünk az Üdvözítő, aki az Úr Krisztus.
Fogadjuk Őt a szívünkbe ne csak néhány órára, ne csak egy ünnep erejéig, ne csak a jó hangulat kedvéért, hanem úgy, mint akivel együtt akarjuk élni egész életünket. És aki jobbra vágyik, megtalálja a jobbat, a valóban jobbat az Úr Jézus Krisztusnál. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival több az, amit Istentől kaphatunk, mint amennyit a magunk erejéből elérhetünk.
Ha ezen a napon jobbra vágyunk, vagy bármikor jobbra vágyunk, keressük az értünk Földre jött, értünk meghalt és feltámadt Úr Jézus Krisztusnál. És többet kapunk, mint amit elképzelhetnénk. Mert Isten áll mellénk, Isten áld meg. Mert azokat, akik Krisztusnál keresik a jobbat az életükben, Isten szeretettel, jósággal veszi körül, és arra méltatja őket, hogy ők is Isten gyermekei legyenek.

Jobb után vágyódó testvéreim! Keresse mindenki ezt a jobbat az Úr Jézus Krisztusnál és megtalálja! Mert értünk jött Jézus, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet!
Adjon mindannyiónknak áldott, boldog Karácsonyt Jézus Krisztus szeretete által a Mindenható Isten, hogy megtaláljuk a jobbat!

Ámen!

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...