Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Gyülekezetünk rövid története

Sátoraljaújhelyre, a Zemplén fővárosába hamar eljutottak a reformáció tanai. "Újhely a magyarországi protestáns ecclesiák történetében fő helyt áll. A megújított tudomány itt vert legelébb gyökeret, innen sugárza ki ennek világa az országnak minden egyéb tájaira." - írja nagy nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc, aki 1814-18 között gyülekezetünk főgondnoka volt. Már 1522-ből vannak írásos emlékek arról, hogy üldözni kezdték a Wittenbergből hazatért újhelyi prédikátort, Siklósy Mihályt. A kálvini hitelvek végül a század második felére terjednek el térségünkben, s veszik át a vezető szerepet. A növekvő gyülekezet lassan kiszorítja a város templomából a katolikusokat, az ellenreformáció idején azonban el kell hagyniuk a kőtemplomot. II. József türelmi rendeletének következtében épülhetett fel ma is álló templomunk 1784-89 között. Lelkipásztoraink sorából kiemelkedik Fejes István, aki miután püspökké választották továbbra is Sátoraljaújhelyen maradt, s akinek költői tevékenységére is büszkék lehetünk, ő írta a 276. dicséret szövegét: "Egyedüli reményem..." A XX. század viharai között itt kezdte pályafutását a későbbi püspök, Enyedi Andor is. 1936-ban kapta templomunk második harangját, mely 710 kg súlyú (az elsőt, mely 424 kg-os, 1912-ben szentelték). Ebben az időszakban gazdagodott gyülekezetünk egy Riegel-féle két manuálos 17 regiszteres orgonával is. Az elmúlt évtizedek azonban nem voltak ilyen kegyesek hozzánk. Még a természet erői is összefogtak templomunk ellen, amikor 1963-ban egy hatalmas vihar letépte a templom egész tetőszerkezetét. A templomtest felújítása után a lelki megújulás azonban még váratott magára egészen a kilencvenes évekig.

Gyülekezetünk történetéről bővebben olvashatnak a kedves érdeklődők a 2000-ben megjelent, Dr.Hőgye István-Kádár Ferenc: A hegyen épült város c. könyvben, mely gyülekezetünk történetét a reformációtól egészen napjainkig mutatja be.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 7, összesen: 27907

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...