Nyomtat Elküld Olvasási nézet

5. előadás - Titusz könyve

5. előadás: Újszövetség - Titusz könyve:

Titusz 1,10-16.

bibliaiskola

Pál a tanító Atya arra biztatja tanítványát, hogy ne álljon le vitatkozni az előzőleg megnevezett tévtanítókkal. Mert, amennyiben az emberek megszállottak, akkor szeretnek fecsegni, vég nélküli értelmetlen történetek elmondásával eltölteni az időt. Ez a magatartás sok embert magával ragad, és az életben sok problémát idéz elő. Egyes emberek eltérnek az igaz hittől, és a hamis tanítások követői lesznek.. Ennek következtében a család tagjai között a barátok között viszályok és válságok alakulhatnak ki. Ezért azt mondja a levelében Pál Apostol Titusznak: "az igaz hittel törődj, azt építsd-.

Titusz2,1-15

Ebben a fejezetben életmódra vonatkozó tanácsok vannak leírva hívő emberek részére. A sorok olvasása alatt az az érzésünk támadhat, úgy érezhetjük, mintha ezek a sorok már nem is lennénék aktuálisak. A norma amit az apostol Isten gyermekeivel szemben támaszt, igen magas, ezért a ma elvilágiasodott, erkölcsi szokásaiban megváltozott emberek részére ez egy elérhetetlen cél lehet. Ezzel szemben mielőtt ez az érzés belső hiedelemmé válna -a tantó mester Pál leszögezi: a mércét nem lehet lejjebb engedni: ez a mennyei atya elvárása az ő útján járókkal szemben. Mint életstílus, azt lehet mondani, amit a keresztyén ember az Isten követésében elérhet,ez lehet a maximum.
Titusznak egy feladata van:arról a hitről beszélni, mely Jézusból indul ki és rá épül, Aki adta feltámadása által az új életet, az lehet az élet igaz üzenete.
Titusznak minden társadalmi réteget meg kell szólítania, időset, középkorút és fiatalt egyformán. Isten Jézus Krisztusban mindenki elé elvárásokat állít. Központi gondolat: a család helyes irányítása, vezetése. A család egy férj és egy feleség egy életre szóló szövetsége. Lehetőség szerint egy egész életre szóló hűség megfogadása, és annak komolyan vétele. Természetesen az ember bűnös teremtmény, ezért vannak kivételek is. Alkalmanként a házastársak különmennek és történik más is (pl: dorbézolás, kicsapongás,stb.) az ember életében, de nem ez a mérce hanem Isten Által adott életvitel. Mert amilyen te vagy, azt adod tovább gyermekeidnek. A nevelés is Jézus akarata szerint kell, hogy történjen. A gyerek vegye komolyan szüleit, annak tanácsait. Ha felnő, ennek szelemében éljen- ha jézusi nevelést kapott, vagy sem- akkor is szeresse feleségét, legyen hű hozzá. Ezt azonban csak akkor tudja életében gyakorolni ha szülői házban ehhez mintát lát. Titusz könyvének tanulmányozása a ma keresztyén emberének nagyon alapvetően lényeges. Mert az ifjú csak akkor tud komoly felelősség teljes életet élni, ha mögötte biztos, nyugodt szülői háttér van.
A szolgákkal szemben(ma dolgozó ember) is támaszt elvárásokat Titusz könyve. Ne lázadjanak munka ellen, ne szabotálják az alkotó életet, hanem tegyék a dolgukat. Amennyiben Jézust követő emberek építsék környezetüket, adjanak életmódból példát.
Arra nevel minket Isten igéje, hogy szükséges követni Jézust, amennyiben nem akarjuk életünket a parázna kicsapongó és dorbézoló életre pazarolni. Jézusból élve legyünk szentek akik rá figyelve követik és élik az ő akaratát. Azt mondja Titusznak Pál: azért kell a régi sötét világból a józan világosságra jutni:-mert megjelent Isten Üdvözítő kegyelme és arra tanít, hogy szakítsunk az Istentelenségekkel-/Tit:2,11k/.

Dragán György

(081020--)

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 139, összesen: 1441176

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.