Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Istentől lett a hit által

Letették a Soroksár-újtelepi Református Templom alapkövét!

Trianon szomorú következményeként a környező országokra eső elcsatolt területeket sokan elhagyták, egy részük Magyarországon, azon is belül a német ajkú római katolikus településen, Soroksáron lelt otthonra. A köztük elő reformátusok a vidékről a főváros közelébe települtekkel kiegészülve, a csepeli református egyház segítségével bő fél évszázada szervezte meg a Soroksár-újtelepi gyülekezetet, mely korábbi prédikáló helyeit kinőve hívei igényeinek megfelelő immár húsz éve tervezi egy új templom megépítését, melynek első fázisa a szeptember 27-i alapkőletételi ünnepség volt.
Barátságos erdő és csendes házak által határolva a város szélén egészen a tegnapi napig üresen állt az a telek, mely több száz református család életében már most hatalmas szerepet játszik. Igaz, a Rüll Tamás építész tervezte templomnak ma is csupán csak az alapköve van meg, de ez Kádár István Csongor helyi lelkipásztor szerint nagy mérföldkő. „Ezzel a mai nappal egy korszak befejeződik, de ezzel együtt egy új is elkezdődik: a templomépítés ideje. Kálvin János születésének félévezredes évfordulóján Isten legyen kegyelmes hozzánk és áldja meg mindazokat, akik ebben jó szívvel segítettek és munkálkodni fognak. Együtt kérjünk erőt, hogy egészségben megérhessük azt a napot, ami már nem az alapkőletételről, hanem a felszentelésről szól" - mondta ünnepi köszöntőjében a majdnem három évtizede itt szolgáló lelkész. A Szózat eléneklése után Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét, aki a missziói útján járó Pál apostol Thesszalonikaiakhoz írott levele alapján hálaadásra buzdított mindenkit ekképpen: „Neked hódolunk mennyei Atyánk, minden valóra váltott ígéretedért cserébe teljesen elkötelezzük magunk neked. Azt kívánom, hogy ez a ház ne csak építésében és felszentelésékor hirdesse Isten dicsőségét, de legfőképpen kapui kinyitását követően nap nap után. Most csak alapkövet helyezünk el, de remélem, hogy szívetekben már ott van a kész templom egységbe hívogató képe." Szavai kiemelték az építkezés fontosságát, mely egy szempillantás alatt átformálja a közösséget, tekintve, hogy a majdani épület központja lesz minden családi eseménynek a keresztelőkkel kezdve, a konfirmáción és esküvőn át, a temetésekig jutva, arról nem beszélve, hogy eközben mindvégig Isten hívogató szava szól. „Ez a fontos döntés a nemes emberi indíttatások mellett leginkább az Úr beszédének a befogadásáról szól, mely a szent élet összefogásával a következő években remélhetőleg ide sűríti az örök élet minden tiszta szépségét, mintegy földi „előszobájaként" a mennyei paradicsom végső valóságának, mely feltétlen módon meghatároz mindannyiunkat."
Az istentisztelet után Illés Dávid esperes hálaadó imában köszönte meg a lehetőséget, hogy saját magunkat akár áldozatként is beleépíthetjük a test készülő templomába, majd felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy „Krisztus sokkal közelebb van hozzánk, mint gondolnánk, így alázatos kitartással és bölcs hűséggel tartsuk meg parancsolatait!" A Mi Atyánkot követően az Ároni áldás kíséretében került sor a fundamentum első kövének hivatalos lerakására, melyet természetesen a régóta várt nagy ováció, és Geiger Ferenc köszöntője követett. A Királyok könyvéből Salamon templomépítésének történetét idézve illusztrálta a gondolat 1994-es megszületésétől, a bürokrácia útvesztőjén át vezető rögös útját, mely önkormányzati bizottságok és lakossági fórumok döntésétől egyaránt függött. „A népi építészeti hagyományokat megelevenítő, megújulásra képes középület reprezentatív külseje a szakrális téren túl gyülekezeti termet, lelkészi lakást, és - hivatalt is ad, így nemcsak a hívő ember számára mondható el, hogy a lényeg a falakon belül zajlik" - mondta a fiatal városrész polgármestere. Ezt követően a felekezetközi összefogás jelképeként Király Attila katolikus plébános, majd Györi János Sámuel evangélikus lelkész fejezte ki támogatását és jókívánságait a közös ügy missziójának fontosságát tekintve. A Máté evangéliumából vett igeszakaszt meghallgatva ki-ki elgondolkozhatott annak igazságán: „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők." Ezt követően ünnepi műsor keretében előbb a gyülekezet ifjú hittanosai, majd a Soroksár-Újtelepi Szent István Katolikus Plébánia énekkara szolgált, végül Veres Előd színművész átütő erejű Baja Mihály: Töltsétek meg a templomot! című szavalatában gyönyörködhettünk. A 90. zsoltár közös eléneklése után Péterffy György beosztott lelkipásztor áldása, majd a Himnusz következett. A délutáni program zárásában a gyülekezeti tagok szeretetvendégség keretében tervezgethették az épülő templom közelgő mindennapjait.

Pintér  Dániel  Gergő
www.reformatus . hu

 

Galéria:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 57, összesen: 1440564

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...