Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Megbeszélés az új templomról

Nagy volt az aktivitás.

A vasárnap délelőtti istentisztelet után sokan maradtak az imaházban, hogy az újtelepi református templommal kapcsolatos első hivatalos gyülekezeti tájékoztatáson részt vegyenek, egyben elmondják véleményüket, észrevételeiket
Péterffy György lelkipásztor köszöntötte a hallgatóságot, majd átadta a szót Rüll Tamás építészmérnöknek, aki az első vázlat-tervrajzokat készítette.

A tervező összefoglalta a templom tervezésével kapcsolatos eddigi történéseket.
"A kiindulási alap az volt, hogy a tiszteletes úrral leültünk, s megbeszéltük, hogy egy ilyen gyülekezeti központba minek kell bent lenni. Ezt követően a település történetét és kicsit a gyülekezet életét próbáltam megismerni, majd a földtani, talajtani adatokat tanulmányoztam.
Mivel a templomtelek a település szélén van, s ha bővülni fog, akkor a templomtól délre valósítható ez meg, ez a pont lehet egy újabb városfejlesztés kiinduló pontja, úgy gondoltam, hogy egyben összekötő kapocs is lehet két városrész között. Innen indulhat ki egy új fejlődés, ami bennem a magvetés szimbólumát bontakoztatta ki. S ez a magvetés egyben a templom megjelenésének egyfajta kiindulópontja, hordozója lehet. A Bibliában ez olvasható:
"Mihez hasonlítsuk az Isten országát?...A mustármaghoz, * a mely mikor a földbe vettetik, minden földi magnál kisebb, És mikor elvettetik, felnő, és minden veteménynél nagyobb lesz és nagy ágakat hajt, úgy hogy árnyéka alatt fészket rakhatnak az égi madarak." (Márk.4,30-32.)
Ezt követően megbeszéltük, hogy egy ilyen gyülekezeti központban minek kell lenni, és ez hogy jelenjen meg a terven, amit elhoztam, s meg is nézhetjük közelebbről.
A templomtorony egy előcsarnokot tartalmaz, ahonnan a templomba -ebbe a maghéjt utánzó részbe- lehet bemenni. A bejárattal szemben van az Úr asztala és a szószék. Ebből az előcsarnokból közelíthető meg egy-két kiszolgáló helyiség, a karzatfeljáró, egy másikból, pedig a zarándokszállás, a parókia és a lelkészi hivatal.
Kérem, hogy beszéljünk a tervről, hogy minél jobban megközelíthessük a gyülekezet szándékát. A lehetőség szerint igazítsuk azt a felmerülő igényekhez.-

A rövid, tömör terv és tervezői koncepció ismertetése után többen hozzászóltak a látottakhoz, hallottakhoz. Bár mindenki elismerte a jelenlegi tervezett templom arculatának szépségét -a tervező Makovecz tanítvány!- többen a hagyományos, megjelenésében egyszerűbb épületben látnák a végleges megoldást, mondván, hogy a konzervatívabb forma talán olcsóbb is lenne, s a "mi ízlésünkhöz- is közelebb állna.
Kádár István Csongor nagytiszteletű úr véleményét is megismerhettük, aki szerint egy alagsort lenne jó először megépíteni, ahol -annak elkészülte után- lehetne az alkalmainkat tartani, s a későbbiekben erre folytatni az építkezést. Többen helyeselték az elképzelést, de megjegyezték, hogy a kivitelezését valószínű nehezíteni fogja a magas talajvíz, és az ennek elhárítására fordítandó többlet költség.
Volt, aki úgy vélte, nem szabad sokáig húzni, részleteiben építeni a templomot. Bár a költségvetés és a pénzforrások még ismeretlenek, de inkább szerényebb, olcsóbb legyen az építkezés, de a lehető leghamarabb fejeződjön be.
Ennek ellenkezője is elhangzott, miszerint "Templomot építsünk először. Kellenek az egyéb kiszolgáló helyiségek, de olyan tervet kell csinálni, hogy ezek később is megépíthetők legyenek!-
Többen javasolták, hogy a Makovecz hatás elől kitérve merjünk megnézni már felépült templomokat akár idehaza, akár Erdélyben, s az egyszerűbb, de szép formavilágból merítsen a tervező. Példaként többször említették az erzsébeti baptista és az újtelepi katolikus templomokat. "Nekünk nem kellenek komplikált templomok, pénzünk sincsen rá! Egyszerű legyen, férjünk el benne!- -fogalmazott sallangmentesen egy testvérünk.
Természetesen a vélemények széles skálán mozogtak. Volt, aki a "Gondoljunk a jövőre, merjünk nagyot álmodni- elvet hangsúlyozta, volt, aki akár urnatemető alagsori megvalósítását is elképzelhetőnek tartja, többen óvtak a nagyforgalmi út várható magas zajszintjétől, miként a költséges építési anyagok felhasználásától.
Péterffy György lelkipásztor foglalta össze a több mint egy órás eszmecserét, s megkérte a tervezőt, hogy az elhangzottak figyelembevételével készüljön egy másik vázlat, ami egy hagyományosabb építésű és kinézetű templomot, s annak kiszolgáló létesítményeit, helyiségeit tartalmazza. Annak elkészülte után ismét lesz módja az érdeklődőknek jobbító szándékú véleményüket kifejteni.

(090118-szala)

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 214, összesen: 1440961

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.