Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Szabó Emőke beszámolója

Jókai Anna Előadása Gyülekezetünkben


2014. március 23-án Jókai Anna frissen kitüntetett Kossuth Nagydíjas író-és költőnő tartott előadást a gyülekezet érdeklődő tagjainak. Az előadásban a keresztény ember megpróbáltatásairól volt legfőképpen szó.

Az előadás elején arról beszélt, hogy mennyire kirekesztett életet élnek azok az emberek, akik Krisztus nevében a keresztség hatalmával igyekeznek élni mindennapjaikat. „A világ megmaradásában a KERESZTÉNYSÉG az egyetlen, amiben a világ reménykedhet." Jelentette ki az írónő. Szeretné érezni minden ember, hogy amit mondott, tett a gyermekeinek az általa képviselt értékeket tovább adják a következő generációnak. Nem szabad a felelősséget sem a pártokra, sem a társadalomra hárítani, hiszen minden embernek saját felelősséget adott az ÚR.

Újszerű fogalmak, melyeket a haladás jelképében használnak például a nyitottság. ,, Kedves TV szerkesztőség ez az ember nem nyitott, hanem LÖKÖTT" mondta egy régi lantművészről a TV-ben, akit a média celebbé formált. Nem mindegy, hogy MIRE vagyok nyitott? CSAK a jóra, Istenre szabad nyitottnak lenni, ha a rosszra is nyitottak vagyunk, inkább maradjon csukva a lelkünk. Kínnal küszködő pillanatainkban is meg kell kérdeznünk a betörni akaró „farkastól", hogy KI VAGY TE? Ha ezt a kérdést országunk feltette volna, nem kellene most ilyen mély gödörből kikapaszkodni.

A szerelem felfogása is nagy témakör volt az előadásban. Szerelem, mint ISTENI CSODA. Az igazi szerelem gyönyörű, és NEM csak egy kémiai folyamat. " Szerelem párti vagyok" - mondta az írónő, ez alatt a Lelki, Testi, Szellemi HARMÓNIÁVAL megáldott szerelemről beszél, ami mindhárom birtokában csodálatos tud lenni. Nem igaz, amit a „szingli" szó jelentése hordozni kíván, mert nem az a szingli, aki még nem találta meg élete párját, és nem az a férfi/nő, aki a hidegedő konyhában ül, mert most vesztette el a szerelmét: ez egy nagy MEGPRÓBÁLTATÁS, ISTEN megpróbáltatása. A szingli az, aki beül egy kibeszélő show-ba, és azt kezdi hirdetni, hogy ő NEM IS AKAR társat, hiszen nem kell senkihez alkalmazkodni. Egyedül lenni Nem Jó, aki volt már igazán egyedül ismeri a sötét ablakok látványát. „PRÓBÁLJA megkeresni mindenki a SZERELMET" - buzdítja az embereket az írónő, aki a BIBLIA 2000 éves üzenetében is rátalált a SZERELEMRE: „Egymás terhét hordozzátok."A fiatalok körében is az egymásra találáskor már csupa seb a lélek, amit gyógyítani kell. Tulajdonképpen egymást kellene gyógyítaniuk. EZ A HÁZASSÁG, egymás lelkének építése. Amikor hazajön az egyik fél, akkor nem biztos, hogy a saját bajunk kibeszélésével kell kezdeni, ez mindig attól függ, hogy kinek van nagyobb szüksége a GYÓGYÍTÁSRA. Valahogy ebből alakul ki egy olyan szövetség, amiből világra hozzuk gyermekeinket. A család nem egy boldog fáklyásmenet, de a harcokkal együtt a szeretet a lényeg. A CSALÁD a MEGBOCSÁTÁSON alapul. „Én nem szeretnék összeköltözni a gyerekeimmel, mert rengeteg konfliktus adódik ebből és nem rosszindulatból, csak mert az az Ő élete..." A lényeg, hogy ha baj van, fölemelem a telefont, és a család a vonal túlsó végén ott van, és ha baj van, segít. „Nyugodt vagyok, ha 1-2 hétig nem hívnak, mert akkor tudom, hogy nincs semmit baj, mindenki éli a saját életét. Kötelességből ne hívjanak fel."

A lélek, aki egy emberhez bekéredzkedik, úgy érzi, hogy azon a helyen tudná legjobban beteljesíteni az ő sorsát, és a csatornában találja magát, és kezdődik újra ez a lelki vándorlás. Készüljenek fel azok a párok, akik az abortuszt választják, hogy mikor már nagyon szeretnének gyermeket, soha nem adatik meg nekik ez a lehetőség, vagy ami gyakoribb, hogy sehogy sem tudják KIHEVERNI az abortusz lelki traumáját és lidércként tér vissza a házasságba az a kicsi emberkezdemény: ott ül a házasságban egy lidérc.  „Ha úgy adódik, hogy ott van a gyerek, ott kéredzkedik a szívünk alatt, akkor meg kell szülni azt a gyermeket." Gyereket szülni erre a világra? Hangzik el rengetegszer ez a kérdés. A világ mindig ilyen volt, mindig volt és lesz is valamilyen válság, amiből az emberiségnek ki kell/kellett lábalnia, IGEN ERRE a VILÁGRA. Ha nem szülünk, gyermeket ERRE a világra, akkor megáll a teremtés és még a Jóságos ATYA ÚR ISTEN sem tud mit tenni, ha a saját teremtése megállítja a szaporodást.

Nagyon sok dologgal kell szembe néznünk, nekünk, keresztény embereknek például azzal is, hogy magyarnak születtünk és a hazaszeretettel. Nem csak nekünk magyaroknak van jogunk arra, hogy Isten népe legyünk, ezen a csodálatos földön. Isten minden népnek adott valami küldetést. IGAZÁN szeretni a hazát úgy lehet, hogy a másik ember hazáját SEM gyűlölöm. A sátánnak nem az kell, ami semmit sem ér ő azt akarja elvenni, ami KRISZTUSÉ azt, ami fontos, az emberi lélek veleje. Gondoljunk Jugoszláviára, amikor a népek elkezdtek mozgolódni az még addig Isten szerinti természetes dolog volt, élje mindenki a saját hazájának életét. DE abban a pillanatban, hogy a szerb katona falhoz vágta az albán asszony csecsemőjét, míg annak a feje szét nem robbant OTT, átvette a legszentebb érzést, a HAZAFISÁGOT az ördög. CSAK a legszebb dolgokat lehet tönkretenni. Én szeretem a hazámat, világosan tudom, hogy OKKAL születtem ide.

Azt mondják: nagydolog, hogy Európához tartozunk. „Nekem Európáról van egy vízióm: Azt mondják, hogy volt egy lány Europe, akibe Zeusz beleszeretett és bika képében a földre szállt és elrabolta, de összeházasodtak és ebből a tiszta nászból született meg a gyönyörű Európa. Nekem a mai Európáról nem egy tiszta leány jut eszembe, hanem inkább egy idegbeteg, erkölcstelen hisztérika, aki kóborol a labirintusban, de senkit nem talál, de üldözőbe veszi az aranyborjú, aki utoléri, és meg is erőszakolja és ez a lány még örül is neki mondván: Jobb, mint a semmi és ebből nem a nagy tudósok születtek, hanem a mai brókerek, akik elárasztják Európát." A 12 egy misztikus szám a kereszténységben, de minden 12-es közepén ott van Isten. Ezzel szemben itt van ez a csodaszép zászló 12 csillaggal és üres a közepe. Ide kell behozni az ÉLŐ ISTENT.

LESZ MÉG EGYSZER ÜNNEP A VILÁGON! El akarják venni azt az egy ünnepet a világon, mert a sátán azt mondja, hogy amíg azt KRISZTUS elhozza a globalizációt, addig sok idő van, és ahhoz meg is kell ám változnod, de nekem jó vagy így piszkosan, hazugon nem kell megváltoznod, majd ÉN megteszem neked. Vigyáznunk kell, hogy ne tudja megtenni, mert ez az ÖRDÖG GLOBALIZÁCIÓJA. Ha lesz ilyen, akkor tiszta lesz és KRISZTUSI KOMÚNNIÓNAK FOGJÁK NEVEZNI.

ELKESEREDÉS „Amikor rendszerváltás volt én voltam a Magyar Írószövetségnek az első szabadon választott elnöke 3 évig, mert úgy nézett ki, hogy feloszlik a szövetség. Közben láttam a belharcokat, és 3 év után nem hagytam magam újra választani, úgy éreztem nincs értelme annak, amit csinálok. Fel akartam adni az írást is, mi értelme van, segíteni úgy se tudok." A TV-ből szólt nekem Isten egy beszélgetésből, ami kalkuttai Teréz anyával folyt, akitől udvariatlanul azt kérdezte a magas riporter: Mondja, MAGA nem látja, hogy értelmetlen, amit csinál, és mindenki szenved? Akkor fölkapaszkodott Teréz anya magához húzta a mikrofont és ezt mondta:, Tetszik tudni, én nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy a világ egy rettenetes, szörnyű, bűnös ÓCEÁN, de tetszik tudni én meg a lányaim minden nap elveszünk egyetlen cseppet ebből a rettenetes óceánból, Tetszik tudni, EZÉRT ÉLÜNK..." Nem nekünk kell megváltani a világot, a VILÁG MEG VAN VÁLTVA! Nekünk az a dolgunk hogy azt a pici cseppet minden nap elvegyük. ISTEN tudja, hogy ahhoz hogy az evangéliumot be tudjuk fogadni, élnünk, kell, ennünk kell. „NE FÉLJETEK, ÉN VELETEK VAGYOK a VILÁG VÉGEZETÉIG." És a világnak soha nincs vége.

Az előadást szerintem a gyülekezet mindenegyes tagjának felemelő érzés volt hallgatni és gyönyörű szavaival lenyűgözött az írónő, nem lehetett nem odafigyelni őrá. Ő is napról-napra küzd az élettel a HIT minden erejével. Arra kérem a kedves olvasókat, hogy amikor ezt olvassák, akkor is küldjenek egy SZERETETSUGARAT a kedves írónő felé, hogy könnyebben éljen a terhekkel és önöknek is hasonlóakat kívánok!

„LEGYEN ÖNÖKÖN ÁLDÁS, LEGYEN ÖNÖKÖN BÉKESSÉG"

Szabó Emőke, VIII. osztályos tanuló,

leendő Lónyai utcai református gimnazista

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 46, összesen: 1439685

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...