Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Istentisztelet 2017. augusztus 6-án

Hang: kattints a képre!

(Dr. Kereskényi Sándor)

 

Lekció: 1Kor 12,4-11

Textus: 1Kor 12,7

 

Szeretett Testvérek!

 

Nyár van. Én még nem voltam szabadságon, de volt, aki már elmesélte hol járt, milyen jól kipihente magát. Egyikőjük például Görögországban. Erről jutott eszembe, el is meséltem neki, hogy jó pár éve én mire jutottam egy görög boltban a bibliai görög nyelvtudásommal. Semmire. Korán reggel elmentem tejért meg valami péksüteményért. Ahogy beléptem, már mondta is a bajszos tulaj: „Kaliméra". Jó reggelt kívánt. Idáig még rendben volt, de aztán megint megszólalt. Azt már leírattam vele. Mosolyogva firkantott valamit, és megint kimondta: „τι να σου φέρω". Leírva már kiböngésztem mi állt a cetlin („τι να σου φέρω" azt jelenti: Mit adhatok?), de aztán angolra váltottunk, mert az én görögségemmel reggeli nélkül maradtunk volna.

Hogy jön ez ide; mi köze van ennek a boltos jelenetnek Pál apostol intéséhez: „A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele"? Annyi közünk van hozzá, hogy az én kedves boltosomnak az udvarias kérdésében: „Mit adhatok?", ott van az is, ami Pál apostol (történetesen éppen görögöknek, korinthusiaknak) írt a levelében.

A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele." Az apostol két dolgot akart megértetni a korinthusiakkal. Egyrészt: akik vették Isten Szentlelkét, azoknak van valamijük, ami addig nem volt nekik. Másrészt: akiknél nyilvánvaló lett ez az isteni többlet, azok ne tartsák meg maguknak, hanem tegyék hasznossá magukat! Adják tovább! A gyülekezetben. Mert nincs magán-áldás. A Lélek azért teszi magát érzékelhetővé, hogy az ember használjon vele.

Most „hozom össze" a görög boltost és az apostolt! A pult mögött azt kérdezték: „Mit adhatok?" „Adni" úgy van görögül, hogy: φέρω (feró). Pál apostol pedig azt kérte, hogy a korinthusiak vegyék használatba a Lélek ajándékait. „Használni, hasznot hajtani" görögül: συμφέρω (szümferó). Feró; szümferó. Adni; hasznot hajtani. Az a kis előtag: szüm, az egyetértésre, a kölcsönösségre, az összhangra utal. (Például: szimfónia = együtt-hangzás.)  Az apostol tehát azt írta, hogy a gyülekezet tagjai adják át (feró) a Lélek ajándékait úgy, hogy az a közösség hasznára (szümferó) váljon!

Adják be a közösbe azt, ami egyébként is látható rajtuk! A Lélek megnyilvánulásait.

Ez a mi dolgunk is!

Neked, a kilenc közül melyik, hány van meg a Lélek megnyilvánulásaiból? Ezekről hallottunk: a bölcsesség igéje, a az ismeret igéje, a hit, a gyógyítások kegyelmi ajándéka, az isteni erők munkái, a prófétálás, a lelkek megkülönböztetése, a nyelveken szólás, a nyelveken szólás magyarázása.

Mielőtt sorra vennénk, melyik mit jelent, még az elején tisztázzunk néhány dolgot!

Sokan azt hiszik, hogy ezek az ajándékok, a Szentlélek felsorolt megnyilvánulásai csak az egyház korai időszakában léteztek. Ez nem igaz. Ha így lenne, akkor elfelejthetnénk azt a bibliai igazságot, hogy „Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz." (Zsid 13,8) Ő küldte el a Szentlelket. A Lélek ajándékainak, megnyilvánulásainak semmi és senki nem szabhat határokat. Ma is bárkinek oszthatja, adhatja akármelyik ajándékát.

Kinek is? És mikor? És meddig?

Na, ezek a további, nagyon fontos kérdések! Senki, de senki nem mondhatja, hogy mindig, egyfolytában birtokában van a Lélek ezen listába írt megnyilvánulásainak. A Lélek annak adja, akit megbíz azzal, hogy hasznosítsa az ajándékot. Akkor adja, amikor Ő, a Lélek elérkezettnek látja az időt. Addig adja, amíg az illető teljesíti a különleges, Lélek adta megnyilvánulásokkal elvégezhető feladatát.

Lássuk, mik is ezek a megnyilvánulások, látható, és szolgálatba helyezhető adottságok!

A bölcsesség igéje. Az az isteni kijelentés, amiből ered minden más megtanulható ismeret, vagyis a második ajándék (mert az is az!): ismeret igéje. Az ismeretszerzés, a tudomány is a Lélek ajándéka, érzékelhető megnyilvánulása!

Az emberben lévő isteni Lélek látható ajándéka: a hit. Pál apostol már nem az ószövetségi időkben is meglévő hitről ír, hanem arról a hitről, ami azt hiszi el, amit Jézus magyarázott meg Istenről. Azt, amit sokan kívülről tudnak: „úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." És nem csak idáig, hanem a következő kijelentéssel együtt: „Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön a világ általa. Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van, mert nem hitt Isten egyszülött Fiának nevében." Maga Jézus így határozta meg ekképpen a hit lényegét. Számomra ez a mérvadó.

A Lélek következő megnyilvánulása: a gyógyítások kegyelmi ajándéka. Aki ezt kapja, az arra is képes, amire Jézus és az apostolok, és azóta oly sokan. Akinek megvan a gyógyítás ajándéka, az megmagyarázhatatlan módon adja vissza annak az egészségét, akiét Isten, éppen rajta keresztül kívánja helyreállítani.

Az isteni erők munkái. Nagy valószínűséggel az ördögűzésről van szó. Jézus, amikor utoljára beszélt az apostolokkal, azt mondta, hogy „Azokat pedig, akik hisznek, ezek a jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken szólnak". (Mk 16,17) Figyeltük? Az ördögűzés a másik ajándékkal, a hittel együtt működik!

Mi a Léleknek, ebben a sorban következő ajándéka? A prófétálás. Annak a képessége, akinek a Szentlélek különleges megbízással átadta, kijelentette Isten akaratát, és bátorságot is adott hozzá, hogy azt elmondja azoknak, akiknek az Úr címezte. Azoknak, akiknek tudniuk kell róla. Most például nekem, nektek!

Következik: a lelkek megkülönböztetése. Akiben él ez az ajándék, az egészen világosan különbséget tud tenni a hamis tanítók és az Isten akaratáról bizonyságot tévő emberek között. A hitvallók, és a hitet saját hasznukra kijátszók között.

A nyelveken szólás ajándéka nem az elsajátítható idegen nyelvek iránti érzéket jelenti, hanem az Isten megszólítását, olyan szavakkal, kifejezésekkel, amit egyik nép sem beszél. Pál apostol írja le néhány pergamenoldallal később: „aki nyelveken szól, nem emberekhez szól, hanem Istenhez. Nem is érti meg őt senki, mert a Lélek által szól titkokat." Aztán hozzáteszi: „Aki nyelveken szól, önmagát építi". Hasznosnak tartja (hogyne tartaná, hiszen a Lélek ajándéka), és ezt be is vallja: „Szeretném ugyan, ha mindnyájan szólnátok nyelveken, de még inkább, ha prófétálnátok". Ő is képes volt rá, és ezt a különös leírást fűzte hozzá: „ha nyelveken szólva imádkozom, a lelkem ugyan imádkozik, de az értelmemet nem használom." Éppen ezért (és most értünk az utolsó ajándékhoz ezen a listán) azt tanácsolja, hogy ha a gyülekezetben nyelveken szól valaki, vagyis azon a módon imádkozik (nyelveken szólva), akkor azt ő, vagy aki azt a képességet kapta a Lélektől, magyarázza meg! Tegye át a jelenlévők számára is érthető nyelvre az elhangzottakat! (1Kor 14. rész)

Nos, akkor: a kilenc, felsorolt ajándék közül meg van valamelyik? Adta már neked a Lélek?

Mondom még egyszer: nem rajtunk múlik, melyikünk, mikor, melyiket, mennyi időre kapja meg. Ugyanakkor: ezek az ajándékok készen állhatnak bárkiben, aki a Szentlélek által Urának vallja Jézust. Aki őszintén ki tudja mondani: Tégy velem, Uram, amit akarsz! Használj arra, amire jónak látod! Az élő áldásod szeretnék lenni. Uram, kapcsold be bennem azt az ajándékodat, amelyiket éppen rajtam keresztül akarsz használatba venni, nem az én, hanem a Te célod elérésének érdekében!

Mire használjuk ezt a listát? Miért hagyta ránk Isten? Azért, hogy amikor megtapasztaljuk, biztosak vagyunk benne, hogy bármelyik is „nálunk" van, akkor halogassuk használatba venni őket! Köszönjük meg a Léleknek, és kérjük, hogy adjon erőt arra, hogy azt tegyük velük, amire adta.

Semmivel össze nem téveszthető az a pillanat, amikor a Lélek bizonyosságot ad nekünk! Amikor viszont nem tudjuk, hogy van-e vagy nincs Lélektől származó, „bekapcsolt" ajándékunk; amikor kételkedünk abban, hogy működik-e vagy sem, akkor egyértelmű, hogy: nincs! Legfeljebb akarjuk, hogy legyen! De az e fölötti töprengés nem is hasonlít a kétségtelen bizonyosságra.

Isten Lelkének ajándékai mindig működtek, működnek a világban. Én azt hiszem, kiváltképpen azokon a helyeken, ahol Krisztus követőinek igen nagy megpróbáltatásokkal kell szembenézniük. Látható módon talán ezért ritkulnak az úgynevezett „szabad világban" (itthon is). Mintha az európai keresztyénség elvesztette volna az igényét a Lélek ajándékaira.

Személyes történetekben, hitvalló életekben persze ma is, most is, Szegeden is felfedezhető, és hálaadásra indít a Lélek, erre kiválasztott embereken, emberekben végzett munkája.

Bárhogyan is legyen tehát, ha indít a Lélek, menned kell! Máshová helyezve a hangsúlyt: Ha a Lélek indít, menned kell! Útközben Ő majd egyértelművé teszi, hogy jó irányba tartasz-e, vagy saját buzgóságod ragadott el. Nem kell szégyellni, Pál apostol is végigjárta ezt az iskolát. (ApCsel 16,6.7.10.)

Vesd alá magad Isten akaratának és meglátod, hogyan irányítja majd az életedet, és hogy használja fel rajtad keresztül Lelkének ajándékait!

Kérd arra, hogy a gyülekezetben adjanak neked hálát azért, amit Isten Lelke veled vitt végbe a világban, a szeretteid között és az Egyházban! Ámen

 

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 236, összesen: 2251689

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.