Nyomtat Elküld Olvasási nézet

450 éves a káté

Szombat délelőtt folyamatosan érkeztek lelkészeik kíséretében az idei év konfirmandusai. A nagyobb csapatok szállításában szülők és gyülekezeti önkéntesek segítettek. A Backamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium ókollégiumának udvara hamarosan megtelt. A harmadik harangszó ünnepélyes zúgásától kísérve a jubileumi évre az egyházkerület által készíttetett zászló felvezetésével vonultak az istenházába. Hangolóként közös éneket tanultak - emlékfüzet tartalmazta a nap legfontosabb szövegeit. Bekő István Márton egyházmegyei katekétikai előadó fogadó szavai vezették be az ünnepélyt, ismertetve annak tartalmát, szándékát.
1563-ban Pfalz választófejedelme, III. Frigyes megbízásából írta Ursinus Zakariás és Olevianus Gáspár a heidelbergi kátét. A mindenki által kátéként ismert hitvallás 129 kérdés-felelet által fogalmazza meg a Biblián alapuló református hitet.
Az egyházmegye legifjabb lelkésze, Iszlai Béla parajdi gyakorló lelkipásztor Máté evangéliuma alapján szólta az igét. Jézus kérdésének aktualitásáról beszélt: Kinek mondanak engem az emberek? A világ sok vegyes válasza között jó, ha a konfirmációi fogadalmat tettek tudatában soha nem halványul el: Jézus Krisztust az Atya „tökéletes váltságunkra és igazságosságunkra ajándékozta nekünk", és nekünk, megváltottjainak meg kell vallanunk a heidelbergi káté szavaival: „Jézus Krisztusnak tulajdona vagyok". Az istentiszteleten közreműködött a kollégium kórusa, Szakács Annamária vezényletével.
Kántor Csaba, az egyházmegye esperese majd Tőkés Zsolt, az egyházmegye főgondnoka személyes hangvételű tartalommal köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve a mindenkori nemzedékek hitvallásának és hitben való megmaradásának fontosságát az örök egyház számára. 
Pitó Zsolt előadása egy áttekinthető összkép átadására törekedett, kiemelve a Káté kulcsfontosságú, aktuális üzeneteit.
Bekő István Márton kérdésünkre elmondta: újabb alkalom volt, hogy öntudatukban, hitükben megerősödjenek a legfiatalabb egyháztagok. Megérezhették ebben a nagy közösségben, hogy egyenként számít rájuk az egyház. Hiszen olyan kis falvakból is eljöttek, ahol nem minden évben kerülhet sor konfirmációra. Fontosnak érzik, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztálybeliek, akik végletesen naivak, jóhiszeműek, elfogadók, ilyen mintát is kapjanak a felnőtté váláshoz, mint a gyülekezeti kortárscsoport. Remélik, lesz folytatása. Ugyanakkor hálásak minden napsugárért, ami Udvarhelyre rásütött, hogy a szabadtéri ünneplés derűs lehetett.
Néhány kátékérdés közös elmondása után a Somos zenekarral tettek dalos hitvallást, majd egy közös fényképen örökítették meg a jubileumot. A szeretetvendégségen alkalom adódott arra, hogy egymással is találkozzanak a megye különböző településeiről összesereglettek.

(Forrás: székelyhon.ro)

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 370, összesen: 643109

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...