Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Bemutatkozás

Templomunk - parokiánk

Székelyudvarhely III. Református Egyházközség

Székelyudvarhely legfiatalabb gyülekezete a Kisköved utcától a városnak Csíkszereda felőli bejáratáig terjed. Területileg a gyülekezethez tartozik a Bethlen negyed legnagyobb része, Bethlenfalva és Kadicsfalva. Az egyháztagok többsége tömbházban él. A gyülekezet legközelebbi szomszédai: Székelyudvarhely Belváros, Székelyudvarhely II. és Szentegyháza Református Egyházközségek.

Az egyházközség l99l január l-én vált le a belvárosi gyülekezettől és lett önállóvá, akkor 3o52 egyháztaggal. A megalakulást követő kezdeti beszolgálások után az első parókus lelkészt, Berde László Pétert 1992. május 1-én iktatták be.

A kezdeti időszakban a gyülekezeti élet a Bethlenfalvi úton található Imaházban zajlott. A templom l994-95 között épült. Külföldi segítséggel megvásárolt fűtőházból lett átalakítva Dobrai László műépítész tervei alapján. A kivitelezést a székelyudvarhelyi Macops cég végezte, a bútorzatot a Famos bútorgyár készítette. Az építkezés fő anyagi támogatói voltak a GAW és a HEKS segélyszervezetek, az Illyés Alapítvány, valamint a svájci Flawil és a németországi Dietenheim testvérgyülekezetek. A legtöbb adománnyal a dietenheimi testvérgyülekezet járult hozzá az építkezéshez dr. Varga Pál lelkipásztor áldozatos gyűjtése által. A templom felszentelése és használatba vétele 1995. július 16-án történt dr. Csiha Kálmán püspök jelenlétében. 2007-ben, a templom fennállásának 10. évfordulóján az ünnepi szolgálatot dr. Pap Géza püspök végezte. A parókia és gyülekezeti ház 2008-ra épült fel, ünnepélyes átadása június 29-én volt. 2012-ig a Lelkészi Hivatal a Győzelem utca 43 szám alatti tömbházlakásban működött. 2012-ben Berde László Péter lelkipásztornak nyugdíjba vonulása után az egyházközség dr. Bekő István Mártont hívta meg a megüresedett lelkipásztori állásra.

A templom-gyülekezeti ház-parókia épületegyüttese a Cipészek utca 16. szám alatt található, a tömbházak között. 2012-ben ez lett a Lelkészi Hivatal új székhelye is. Az épületet békés, zöld sziget veszi körül tujákkal, díszfákkal, rózsabokrokkal. Ugyanakkor e hely a bethlen-negyedi reformátusok lelki vérkeringésének központja. A gyülekezetnek jelenleg 2411 egyháztagja van, akik mintegy 175 településből költöztek Székelyudvarhelyre. Az egyháztagok soraiban a teljes Erdély reformátussága képviselteti magát. E magasfokú másságban felértékelődik a közös magyar református énekeskönyv, a jól ismert liturgiai szöveg, a hagyományos református istentisztelet és közös református hitvallás szerepe. A templomban kapott helyet 2012-ben Bethlen Gábor fejedelem harci lobogójának mása. A gyülekezet kórusa stílusosan e nagyfejedelem nevet viseli. A templom belseje 2013 júniusában lett felújítva a gyülekezeti tagok és Hargita Megye Tanácsának támogatásából.

Lelkipásztorok neve:

Berde László Péter (1991-2012)
Dr. Bekő István Márton (2012- )


A gyülekezet főbb elérhetőségei:
Név: III. Református Egyházközség
Helység: Székelyudvarhely
Cim: Hargita megye, 535600 Székelyudvarhely Cipészek utcája 16.
(Pantofarilor nr. 16.)
Lelkipásztor: Dr. Bekő István Márton

 

Telefon: 0266-215627
e-mail: istvanbeko@gmail.com
Weblap: http://www.parokia.hu/lap/szekelyudvarhely-iii-reformatus-egyhazkozseg/hir/lista/hirek/

A mellékelt galériában Eöri Szabó Zsolt képei tekinthetők meg templomunkról.
( www.eoriszabo.hu )

2013. 10. 03. Dr. Bekő István Márton

Galéria:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 366, összesen: 644908

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...