2018. június 09., szombat - Szabó László Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Ökumenikus kórustalálkozó

 

Harmadik ökumenikus kórustalálkozó Székelyudvarhelyen


A nemzeti összetartozás napja előestéjén, június 3-án tartották Székelyudvarhelyen, a Bethlen negyedi keresztény egyházközségek kórusainak találkozóját, amelynek házigazdája a református egyházközség volt. 
A dalos közösségek évenkénti találkozóját három esztendeje honosították meg.
„Már tervezése pillanatában ott lebegett szemem előtt a dátum: a nemzeti összetartozás napja - mondta dr. Bekő István Márton házigazda lelkipásztor. - Ezt az alkalmat nem lehet félresöpörni. Ne arról szóljon az idei kórustalálkozó, hogy egy évad végére érkeztünk, és kórusaink közös énekléssel zárják az egész éves önzetlen szolgálatot. Ne is azt hangsúlyozzuk, hogy immár ez a harmadik alkalom és a sor első alkalommal körbejárt, az unitárius és a római katolikus után 2018-ban a református egyház a szervező házigazda. Inkább legyen méltóságteljes emlékezés, áhítatos hitvallás, ének a megmaradásról, a jövőről, az élni akarásról! És az összetartozást mi nem hangoztatjuk, hanem valóságosan kiábrázoljuk. Mi, a három egyháztest és azok kórusai megéljük az összetartozást."
Az ökumenikus üdvözlés után Péter Csaba zászlótartó a dalárdalobogóval köszöntötte az egybegyűlteket.Az áhítat után Szabó M. Attila történész előadást tartott Trianonról, majd Ilyés Hunor III. éves teológiai hallgató elszavalta Wass Albert Üzenet haza című versét. A templom harangja 1 percig szólt, majd elénekelték a nemzeti imát. A kórusok éneklésének sorát az unitáriusok kezdték, Vass-Székely Piroska karnagy vezetésével. Ezután a Kis Szent Teréz-plébánia Iubilate Deo kórusa következett Székely István kántor vezetésével. A Bethlen Gábor református kórus Máthé Vilma irányításával zárta a fellépők sorát. A kórustalálkozó végén dr. Bekő István Márton református tiszteletes köszönetet mondott a kórusvezetőknek, -tagoknak, hogy harmadik alkalommal lehettek együtt.  (Molnár Melinda, Horváth Enikő)

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 1601, összesen: 644340

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...