2016. május 23., hétfő - Kardos Ábel Nyomtat Elküld Olvasási nézet

IV. hangverseny - 2016. augusztus 13. szombat - 19 óra

Capella Savaria hangversenye
művészeti vezető: Kalló Zsolt

Műsor:

Georg Philipp Telemann: A-dúr szvit

Georg Philipp Telemann: e-moll concerto fuvolára és hegedűre TWV52:e3
(szólisták: Bertalan Andrea és Kalló Zsolt)

Georg Philipp Telemann: D-dúr szvit TWV55:D18

 

 

A Capella Savaria a legrégebbi korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a magyar zenei életben: céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva az adott kor dokumentumait. Az együttest Németh Pál fuvolaművész alapította, 1992-től koncertmesterük, 1999-től művészeti vezetőjük Kalló Zsolt hegedűművész. Hangszereik XVIII. századi mesterek eredeti munkái, vagy ezek másolatai. Előadásukban kamara és zenekari darabok, operák, oratórikus művek egyaránt hallhatók. Több mint 80 hanglemezük készült, melyek közül öt elnyerte az „Év hanglemeze” díjat. Felvételeiket a Hungaroton, a Centaur Records, a Quintana, a Harmonia Mundi, a Dynamic, a Naxos, és a Dorian Records cégek adták ki. Opera- és passiósorozatuk világhírű karmestere, Nicholas McGegan 17 lemezt készített a Capella Savariával. Lemezeik több mint kétharmada világelső felvétel, ezért ezek zenetörténeti jelentőségét nemzetközi szinten is elismerik. Igazi ritkaságok is hallhatóak rajtuk, így magyar művek a XVIII. századból vagy Druschetzky, Roman, Alessandro Scarlatti, Benedetto Marcello, Telemann, Werner, Naudot, Rameau, Fasch és Muffat darabjai. Számtalan hangversenyük volt 22 európai országban, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben. A magyar fesztiválok (Sopron, Fertőd, Budapest, Zemplén) gyakori résztvevői, de koncerteztek már Brugge, Innsbruck, Regensburg, Göttingen, Halle, Utrecht, Zerbst, Varsó, Wroclaw régi-zene fesztiváljain is. A zenekart 1991-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2006-ban – fennállásuk 25 éves évfordulóján – a Prima Primissima szakmai és közönségdíjat a Capella Savariának ítélték Vas megyében. A kanadai Opus Magazine így ír róluk: „Európa egyik legjobb zenekara”. Honlapjuk: www.capellasavaria.hu

 

Kalló Zsolt a Capella Savaria művészeti vezetője, koncertmestere és szólistája 1990-ben kitüntetéssel végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Perényi Eszter növendékeként. 1988–89-ben Végh Sándornál folytatott tanulmányokat Salzburgban. Rangos kamaraegyüttesek (Sonora Hungarica, Aura Musicale, Concerto Armonico, Orfeo Zenekar) koncertmestereként bejárta a világot, de szólistaként is ismertté vált TV-, rádió- és CD-felvételein keresztül. Az Authentic Quartett és a Trio Antiqua alapítója, régizenei kurzusok meghívott tanára. Jelenleg a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola oktatója és a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének docense. 2008-ban Halász Ferenc-díjjal tűntették ki a zeneoktatásban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. 2010-ben DLA doktori címet szerzett. Tomasini, Kraus, Michael Haydn hegedűversenyeinek magyarországi bemutatója az ő nevéhez fűződik. 2014-ben Liszt-díjjal tüntették ki.

***

Dr. Szabó Balázs konferansza a mellékletben olvasható.

 

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 34, összesen: 291336

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...