Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Bemutatkozás

"Légy hív mind halálig és néked adom az életnek koronáját- (Jel 2,10)
A Técsői Református Egyház az egyik központja és végvára Kárpátalján a Felső-Tisza-vidék reformátusságának, magyarságának. Ahogy a város, úgy a gyülekezet is büszke múltjára. Mivel Técső és környéke a régi sóútvonalakhoz tartozott, ezért mindig kedvelt és forgalmas hely volt. Erre a vidékre a reformáció is korán, már 1526-ban eljutott. A környéken 1555-ben mind az öt koronaváros templomában: Técsőn, Máramarosszigeten, Hosszúmezőn, Visken, Huszton református prédikátorokat hallgattak a keresztyén gyülekezetek.
A técsői templom a XIII. század második felében, a tatárjárás után épült. Kibővítésére 1748-ban, került sor. A tornyát 1810-ben építették fel. A hajó famennyezete ritkaság. Közel 200 festett kazetta borítja, amelyeknek a motívumai egyediek - ornamentális és figurális ábrázolásokat is tartalmaznak.
Jelenleg a gyülekezet választói névjegyzékébe 930 tag van bejegyezve. Vasárnaponként kb. 300-400 fő látogatja a istentiszteleteket. A gyülekezet lelkipásztora: László Károly, segédlelkésze: Hodánics Tamás, gondnoka: Kaszó Sándor, algondnoka: Királyi Zoltán.

Címünk:
Ukrajna, Kárpátalja
Técső 90500
Függetlenség tér 4.
(Ukraina-90500, Tyacsiv pl. Nezalezsnosztyi 4.)
Tel: +38031-34-33309











Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...