Nyomtat Elküld Olvasási nézet

REFORMÁTUS LÍCEUM

A Técsői Református Líceum célja keresztyén erkölcsre, tudásra, nemzeti értékeink megőrzésére és ápolására nevelni Isten igéje szerint:
"Éppen ezért minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban kegyességet, a kegyességben testvéri szeretetet, a testvéri szeretetben pedig minden ember iránti szeretetet.- (2Pt. 1,5-7)

A líceum épületének alapkövét 1993. május 2-án tették le, 1999. augusztus 28-án adták át és 2000. szeptemberétől működik mint önálló református líceum. Az ukrán oktatási rendszer alapján a 9. osztály elvégzése után lehet felvételt nyerni a líceumba és 3 éves képzést nyújt. A Református Líceum épülete a város központjában, közvetlenül a Hollósy Simon Középiskola mellé van felépítve.
Címünk: Técső 90500, Gagarin u. 11.
(Ukraina, Zakarpatska oblast, Tyachiv 90500, vul. Gagarina 11.)
Tel: +38031-34-21254
+38031-34-32021
Fax: +38031-34-32021
E-mail: posta@tecso-liceum.uz.ua

Intézményünkben diákjaink három évfolyamon, hat osztályban tanulnak. A tanulók kb. 20%-át a Técsőről érkezők teszik ki, a többiek messzebbről felvételiznek. Ők a jól felszerelt kollégiumban kapnak szállást. Általuk képviselve van Kárpátalja 3 református egyházmegyéje és 7 járása. Évről-évre egyre több tanuló jelentkezik a Felső-Tisza-vidékről: Kőrösmezőről, Rahóról, Viskről, Husztról, amit nagyon fontosnak tartunk, hiszen a líceum létrejöttének egyik célja a szórványban élő magyarajkú diákok anyanyelvi oktatása volt. Azok a tanulók, akik nálunk érettségiztek le, többségükben szülőföldjükön -Kárpátalján- tanulnak tovább felsőfokú intézményekben.
A líceumban a diákok az első évtől szakosodhatnak a humán vagy reál beállítottságuk szerint. Képzésükben az ukrán- és az idegen nyelv tanulása kap nagy hangsúlyt. Bibliaismeretet, egyháztörténetet, keresztyén erkölcstant és egyházi éneket is tanulnak. Az emelt szintű informatika - oktatás lehetőséget ad az ECDL- bizonyítvány megszerzésére. A második évfolyamon gépkocsivezetői tanfolyamon vesznek részt és jogosítványt kapnak. A járási, megyei tantárgyi vetélkedőkön, ill. a különböző versenyeken, megmérettetéseken eredményesen szerepelnek a tanulók.
A Técsői Református Líceum egyik vezérigéje a Zsoltárok könyvéből: "Utaid, Uram, ismertesd meg velem.- (25,4)












Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...