Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A líceumról

1998-ban tartottuk az első felvételit a líceumban és 17 diákot vettünk fel. Ebbe az osztályba a város Hollósy Simon Középiskolájának kiválogatott diákjai kerültek. A következő tanévben 18 tanulóval indult az első évfolyam, a tanulók nagy többsége mind a két osztályban szintén técsői volt. 2000. augusztus 14-én az egész Kárpátaljára kiterjedően meghírdetett felvételin a kérelmét már 84 tanuló adta be, ebből 49 diákot vettek fel két osztályba. Ebben az évben kezdte el működését a kollégium is.
Jelenleg 120 tanuló, három évfolyamon, hat osztályban tanul a líceumban, ebből 97-en kollégisták. Általuk képviselve van Kárpátalja 3 református egyházmegyéje és 7 járása. Örvendetes, hogy évről-évre egyre több magyar tanuló jelentkezik a Felső-Tisza-vidékről: Kőrösmezőről, Rahóról, Viskről, Husztról. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a líceum létrejöttének egyik célja a szórványban élő magyarajkú diákok anyanyelvi oktatása. A líceum keresztyén értékek alapján neveli diákjait, igy bibliaismeretet, egyháztörténetet, keresztyén erkölcstant és egyházi éneket is tanulnak. Intézményünkben az első évben szakosodhatnak a tanulók humán vagy reál beállítottságuk szerint. Képzésükben az ukrán- és az idegen nyelv tanulása nagy hangsúlyt kap, ezzel is támogatva őket abban hogy a szülőföldjükön tanuljanak tovább. Azok a tanulók, akik nálunk tettek érettségi vizsgát, eddig többségükben Kárpátalján tanulnak tovább felsőfokú intézményekben.
Az emelt szintű informatika-oktatás lehetőséget ad az ECDL- bizonyítvány megszerzésére. A második évfolyamon gépkocsivezetői tanfolyamon vesznek részt és jogosítványt kapnak.
A járási, megyei tantárgyi vetélkedőkön, ill. különböző versenyeken, megmérettetéseken eredményesen szerepelnek diákjaink. A legjobb eredményeink magyar nyelv- és irodalomból, ukrán nyelvből, informatikából, matematikából vannak.
Sok diákunk ír rendszeresen verset, esszét, novellát és szívesen vesz részt irodalmi rendezvényeken - szaval, színjátszik. Gazdagabbá teszik az aradi vértanúk, március 15-ke, a költészet napja és egyéb alkalmakon megtartott megemlékezéseket. Líceumunkban emellett aktív sportélet folyik. A diákok által közkedveltek a különböző sportszakkörök. Csapataink részt vesznek és bizonyítanak mind a helyi, mind a megyei szintű versenyeken. Szívesen vállalják a nemzetközi megmérettetéseket is. Könnyűatlétikában, futballban, asztaliteniszben és kosárlabdában egyaránt eredményesek vagyunk.
A Técsői Református Líceum énekkara Kárpátalja-szerte ismert. 2000-ben alakult 28 taggal. Jelenlegi létszáma 48 fő, ebből 18 fiú és 30 lány. A műsor jelentős részét egyházi művek teszik ki, (zsoltárok, dícséretek, ifjúsági énekek), de találhatók benne klasszikus szerzők művei (Mozart, Verdi, Mendelsohn), magyar és ukrán népdalfeldolgozások, valamint kortárs szerzők művei is. Az egyházi szolgálatok mellett állandó résztvevői vagyunk a líceumi és a városi rendezvényeknek. Részt veszünk az Ungvári Református Gyülekezet által rendezett kórustalálkozókon, a járási tanügy által évente megtartott kórusversenyeken. A 2. és 3. országos népművészeti seregszemlén nyújtott teljesítményünkért a Megyei Művelődési Osztály díszoklevéllel tüntette ki énekkarunkat, a megye középiskoláinak kórusversenyén pedig harmadik helyezettek lettünk. Jótékonysági koncertet is rendezett énekkarunk, melynek bevételét a Nagydobronyi Egészségügyi Gyermekotthonnak és az Aknaszlatinai Kisegítő Iskolának ajánlottuk fel.
Bár pihenésre kevés ideje jut tanulóinknak, már hagyománnyá váltak nálunk a vidám rendezvények: gólyabál, tanárok napja, Mikulás ünnepség, diáktalálkozó, líceumi kosár-rangadó, önkormányzati hét, nemzetközi nőnap, fordított nap, líceumi futball-versenyek, ballagók búcsúztatója.
A tanévet nyitóistentisztelettel kezdjük. Egész évben természetesen rendszeres látogatói vagyunk a gyülekezeti alkalmaknak: szombat este, vasárnap délelőtt, délután a kátémagyarázatos istentiszteleten ill. a bűnbánati héten minden este. A tanítási napokon az osztályokban tartunk reggeli áhítatot, melyet közös imával fejezünk be. Minden reggel az aznapra kijelölt vezérigét a táblára írjuk fel. Este a napot közös áhítattal fejezzük be. Most már rendszeressé vált a naponkénti imaközösség, a hetenkénti ifjúsági órák és a gyülekezet, valamint a KRISZ szervezésében megtartott csendesnapok. Közösségi életünk része a reformáció emlékünnepe, karácsony-esti szolgálat és utána az ünnepi vacsora, anyák napja, ballagási ünnepség és minden tanévet közösen, hálaadó istentisztelettel fejezünk be.
A líceum megalakulása óta a Técsői Református Gyülekezet mindenben mellettünk áll. 2000-ben, amikor 40 diáknak kellett biztosítani a kollégiumi ellátást és étkezést, azt teljes egészében magára vállalta. László Károly, a gyülekezet lelkipásztora és a gyülekezet vezetősége a mai napig rendszeresen segít lelkiekben és anyagiakban és felkutatja, közvetíti más támogatók, alapítványok adományait is. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Felső-Tisza-vidék, különösen a helyi gyerekek számára biztosítva legyen minden feltétel, ami ahhoz szükséges, hogy szülőföldjükön tudjanak érvényesülni. A gyülekezet namcsak a Técsőn élő református vallású keresztyének lelkigondozását és pásztorolását végzi, hanem felvállalta a hozzá legközelebbi szórványban élő reformátusok látogatását is. Lelkészei Aknaszlatinán, Nagybocskón és a Rahón megalapított gyülekezeteket rendszeresen gondozzák.

A református líceum vezérigéje a Zsoltárok könyvében a 25. rész 4. versében található: "Utaid, Uram, ismertesd meg velem.-

Mindenek előtt igyekszünk Istenre figyelni, akitől eddig is kaptuk az áldást életünkre, hogy Ő vezéreljen minket a helyes ösvényen, hálát adva Neki minden "elért eredményért-, tudván, hogy a mi alkalmas voltunk Istentől van.











Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...