Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A református líceum rövid története

A Református Líceum épülete a város központjában, közvetlenül a Hollósy Simon Középiskola mellé van felépítve. Ez a középiskola a város magyar nyelvű iskolája, amely 1-12 osztályos képzést biztosít. Mint magyar tannyelvű középiskola 1947-től működik.
A Hollósy Simon Középiskola egykori igazgatójának, Ambrus Pálnak, nagyon jó kapcsolatokat sikerült kiépítenie az egyházakkal, valamint a magyar szervezetekkel. Kialakult egy új koncepció és megfogalmazódott, hogy az iskola bázisán létre kellene hozni a Felső-Tisza-vidéki Magyar Oktatási és Kulturális Központot, kialakítani egy líceumot, létrehozni olyan körülményeket, hogy a szórványban élő magyarságnak lehetősége legyen az anyanyelvén igénybe venni az oktatást az alapfokútól a felsőfokú képzésig. Az elképzelés kidolgozásához Ambrus Pál igazgató támogatókat keresett és talált is. Az Illyés Alapítványhoz nyujtott be 1992 szeptemberében egy pályázatot a líceum megépítéséhez.
1993. január 23-án az Illyés Alapítvány Kuratóriuma úgy döntött, hogy támogatja a pályázatot. Felkérték a városban működő római katolikus és református egyházakat, legyenek segítségükre az építkezés lebonyolításánál. A feladatra a református gyülekezet vállakozott. László Károly lelkipásztor és a gyülekezet vezetősége Ambrus Pállal vállalt mindennemű terhet ami a szervezéssel járt, sőt azt is hogy az építkezést sajátjaként kezeli. A felépülést követően a feltételek szerint az egyházi földterületen fekvő épületet bérmentesen használhatja a líceum addig, amíg az magyar tannyelvű intézményként működik. Amint ez a feltétel megszűnik, az épület visszakerül az egyház tulajdonába, és további sorsáról az egyház dönt.
1993. május 2-án megtörtént az ünnepélyes alapkőletétel. A meghívásnak eleget téve az ünnepségen részt vett Magyarország miniszterelnökének felesége - Antall Józsefné, Entz Géza, a HTMH elnöke, Kálmán Attila, az OM államtitkára. Ezután beindult az építkezés. Isten áldásával sok nehézséget is leküzdve készült el az épület.
1999. augusztus 28-án volt az ünnepélyes átadása. Levélben köszöntötte az ünnepség résztvevőit Magyarország köztársasági elnöke - Göncz Árpád, a Külügyminisztérium politikai államtitkára - Németh Zsolt, a HTMH elnöke - Szabó Tibor és még sokan mások. A szalag átvágására özv. Antall Józsefnét és az Illyés Közalapítvány képviselőjét - Laborczy Gézát kérték fel.



Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.