Nyomtat Elküld Olvasási nézet

ISKOLÁNK TÖRTÉNETE

A régi illetve új intézmény rövid története:

Mai ismereteink szerint Berettyóújfaluban az iskolai oktatás története elválaszthatatlanul öszszekapcsolódik a református egyház történetével. A település Református Egyházközsége 1590 óta létezik, s már a XVII. század elejétől állnak rendelkezésünkre olyan írásos adatok, amelyek bizonyítják egyházi fenntartású elemi iskola működését. Itt a debreceni kollégium vonzáskörzetében az Egyházközség és a település elöljárói mindig igyekeztek gondoskodni arról, hogy a felnövekvő nemzedékek részesüljenek a szükséges és megfelelő szintű oktatás-ban.
A XVIII. és a XIX. században külön fiú -és lány osztályok működtek, az adatok szerint igen magas (gyakran 100 tanuló feletti) osztálylétszámmal. Megfelelő nagyságú és korszerű épület felépítésére csak 1927-ben került sor, s a Berettyóújfalui Református Egyházközség elemi épületét (mely jelenleg is otthont ad iskolánknak) 1928. szeptember 23-án adták át ünnepélyes keretek között a tanuló ifjúságnak és a városnak. Az ezt követő nemzedékek mozgalmas történelmi eseményei között működő intézményben mindig magas szintű oktató-nevelő munka folyt, s a település körzetközpont jellegének megfelelően (Berettyóújfalu a háború előtt Csonka-Bihar Vármegye központja, később a berettyóújfalui járás székhelye volt) az iskola bázis-iskolaként működött.
1948-ban az iskolák államosításáról szóló törvény értelmében a Református Egyházközségnek át kellett adnia az iskoláját, s iskolánk az 1948/49-es tanévtől már, mint 1. számú Állami Általános Iskola működött tovább. A rendszerváltás után lehetővé vált a volt egyházi ingatlanok visszaigénylése.
A helyi önkormányzat 1992-ben hozott határozatot az iskola visszaadásáról az eredeti tulajdonos, a Református Egyház számára. Következő évben az iskola épületét helyileg védett épületté nyilvánították.
A régi-új "gazda" az Egyházközség ténylegesen 1999. július 1-jével vette vissza tulajdonát, s az 1999/2000-es tanévtől már mint Toldi Miklós Református Általános Iskola működünk tovább.





Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.