Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Igehirdetés

Textus: Apcsel. 28.16-31
Pál apostol missziói útjának a vége felé kapcsolódtunk be a történetbe. Végre valahára Rómába ért Pál. De nem a megnyugvás fogadta őt, hanem az ottani zsidók ellenkezése és az a tudat, hogy a császárhoz kell mennie, mert arra apellált. Nem tudjuk, hogy mi lett a további sorsa. Lehet, hogy eljutott Hispániáig, vagy még Rómában kivégezték? Nem tudjuk. De az biztos, hogy óriási fordulópont az, ami történt vele, mert az akkor ismert világ fővárosába csöppent bele. Ott kellett megállnia a helyét. Persze a zsidók itt is hallottak felőle és meg akarták hallani őt, hogy mi az, amivel elcsábított sok igaz hitű zsidót. Azt mondják neki, hogy tudják, hogy az ő általa terjesztett irányzat nem jó, mert mindenhol ellenzik.
Eljött a bizonyítás napja. Ott kellett neki ismét állni a zsidók előtt, és újra megvallani a hitét. Sokszor megtette már, de soha nem unta meg, soha nem fásult bele. Sokan hittek neki, és sokan nem. Csavargatták a fejüket, nem nagyon mertek szólni. Ezt látva Pál, dühbe gurult és idézte az ézsaiási igét. De nem az a legfontosabb, hanem az amit magától mondott. Vegyék tudomásul a zsidók, hogy ez az üdvösség nem nekik küldetett, hanem a pogányoknak, akik meg is fogják tartani azt.
Bizony ez az üdvösség többé nem az ószöv. Népéé, hanem a föld minden emberének küldetett, hogy üdvössége legyen a világnak. Aki ezt nem akarja elfogadni, annak nem lesz üdvössége. Ennyire egyszerű az egész. Többet nem is akar mondani Pál. Érezték ezt a feszültséget a zsidók és nem is merték bántani, hanem szépen elmentek. Az ige szerint két évig hirdethette szabadon az igét, senki nem bántotta, vagy nem merte bántani. Ott volt benne az az érett erő, ami benne van minden erős hitű emberben, aki szereti az Urat.
Ez az érett hit, ami nagyon hiányzik az emberekből. Éppen a mi éretlenségünk miatt van annyi baj, hogy az egész emberiség bajban van. Komoly erkölcsi és lelki, vallási válságban vagyunk, éppen azért mert nem engedi meg a világ, hogy érett hitünk legyen. Sajnos ezzel a tudattal kell tovább élni, de remény van rá, hogy lesznek néhányan, akik hitükkel megvédik, majd azokat, akik bizonytalanok.
ÁMEN




Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. szeptember 24., kedd

    – Jó estét, tudnának segíteni? Átszakadt a gát a házunknál. – Helyszíni riportunk Dunabogdányból, ahol a gyülekezet is segítette az árvízi védekezést.
  • 2024. szeptember 23., hétfő

    Rácz József tolnai esperes és felesége huszonöt éve, Patai István tiszteletbeli főgondnok harmincöt éve szolgál Dunaszentgyörgyön, a gyülekezet most a...
  • 2024. szeptember 22., vasárnap

    Interjú Káli-Horváth Kálmán képzőművésszel, a nemrég megjelent A cigányok pasztorációjának teológiája című könyvéről.
  • 2024. szeptember 20., péntek

    Visky Andrásnak, az élő Ige éve fővédnökének írása
  • 2024. szeptember 20., péntek

    „Egeknek egei – A gondolat festett terei” címmel nyílt időszaki kiállítás Gyarmathy Tihamér avantgárd festőművész képeiből a budapesti Bibliamúzeumban...
  • 2024. szeptember 19., csütörtök

    A Szentírás Szövetség és a Református Pedagógiai Intézet pályázata 1-8. osztályosoknak.
  • 2024. szeptember 18., szerda

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Kaczor Dorottya csengő hangú népzenész. Élete alapja viszo...
  • 2024. szeptember 17., kedd

    Közel negyven éves vezetése alatt a kecskeméti Ráday Múzeum több lábon álló professzionális intézménnyé vált, szervezői munkáját idén Móra Ferenc-díjj...
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Hálaadó istentiszteleten ünnepelték a szolnoki reformátusok templomuk és a parókia felújítását szeptember 14-én, szombaton.
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Elődje futását szeretné folytatni a Pozsonyi úton, ebben támogatja a gyülekezet is. Beiktatták új szolgálati helyére Kovách Tamás lelkipásztort.