John Owen: Hét dolog, ami Krisztus a mi számunkra

2013. április 28., vasárnap

 

1) Ő az Út; Nélküle az emberek csak Káinok, vándorlók, céltalanul kóborlók:-

2) Ő az Igazság; Nélküle az emberek csak hazugok, mint az ördög, aki mindig is hazug volt:-

3) Ő az Élet; Nélküle az emberek halottak, halottak a törvényszegéseikben és bűneikben:-

4) Ő a Világosság; Nélküle az emberek sötétségben vannak, és nem tudják, merrefelé tartanak:-

5) Ő a Szőlőtő; azok, akik nincsenek Őbelé plántálva, elszáradt ágak, amelyeket tűzre vetnek majd:-

6) Ő a Kőszikla; azok, akik nem Őreá építenek, az árral elsodortatnak:-

7) Ő az Alfa és Omega, az Első és Utolsó, az Elkezdő és Bevégző, az üdvösségünk Szerzője és Befejezője!

U. i.: Akiben nincsen ott Krisztus, annak semmilyen igazán jó dolog elkezdődésében nem lesz része, sem vége nem lesz majd a nyomorúságának!

 

Forrás: igerenezek.wordpress.com/tag/john-owen/

 

Majdnem keresztyén - Matthew Mead lelkipásztor igehirdetése

2012. szeptember 16., vasárnap

 

Matthew Mead (1629-1699)

The Almost Christian Discovered

Treasured meditations, series 1 No. 8.

Grand Rapids, Michigan 49501-2753, P.O. Box 2753. U.S.A.

Fordította: Borzási Sándor (Lupény, 1999) :: A www.theologos.ro nyomán

Matthew Mead 1629-ben született. Keveset tudunk életéről, mígnem Shadwellben (Anglia) lelkipásztorrá nem iktatták Cromwell Oliver által, 1658. január 22-én. „A majdnem keresztyén" c. prédikációja 1661. nyarán hangzott el. 1662-ben kidobták, mert nem alkalmazkodott az államvalláshoz. Ekkor Hollandiába utazott és Uthrecht-ben prédikált. Majd 1671-ben visszatért Angliába, és Stepney-ben szolgált sok éven át. Mead tiszteletes 1699. október 16-án halt meg, és  temetésén John Howe lelkész prédikált.

 

A református ember önazonossága

2012. június 08., péntek

Alföldy-Boruss Dezső, a Kispest-Wekerletelepi református gyülekezet lelkipásztorának tanulmánya.

Háromszáz éve született Bod Péter

2012. április 30., hétfő

1712. február 22-én született a háromszéki Felsőcsernátonban. Iskoláit a nagyenyedi református kollégiumban kezdte és a leydeni egyetemen végezte. Teológiát és keleti nyelveket tanult. 1746-49 között Olthévízen, 1749-től haláláig (1769) Magyarigenben volt lelkész.

Kikért halt meg Krisztus?

2012. április 14., szombat

Az alábbiakban egy gyakran vitatott teológiai kérdésre szeretnénk rövid választ adni. A kérdés így hangzik: kikért halt meg Krisztus? Erre általában két választ adnak: 1. mindenkiért, vagy 2. csak a választottakért. Hallgassuk meg John Owen (1616-1683) idevágó, de annál lényegretörőbb érvelését.

A kálvinizmus öt pontja

2012. április 11., szerda

C.H. Spurgeon egy alkalommal azt mondta, hogy "a kálvinizmus maga az evangélium". Ez alatt nem azt értette, hogy csak a kálvinisták hirdetik az evangéliumot, vagy hogy mindaz, ami történetileg a kálvinizmushoz kapcsolódik, az evangéliumnak is része. Spurgeon nem ekkleziológiai, hanem szoteriológiai értelemben volt kálvinista. Vagyis nem a kálvinizmus egyházias megvalósulását, hanem a kálvinizmusnak az üdvösséggel kapcsolatos teológiai hagyományát tartotta az evangélium legtisztább kifejtésének.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 20, összesen: 112458

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.