Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Tájékoztató

Rövid tájékoztatás a 2013 szeptember 1-jétől induló az állami iskolák órarendjébe bevett református hittanról.

A 2011. évi CXC. törvényt a köznevelés kibővítéséről az általános iskolákban erkölcstannal, mégpedig órarendbe bevett jelleggel. Az Országgyűlés a törvényt olyan módosítással fogadta el, hogy a gyermek az erkölcstan helyett választhatja a hit- és erkölcstan tanulását, amely ebben az esetben már nem szabadon választható (fakultatív), hanem kötelező tananyag lesz. Az iskolai tanrendbe történő beiktatás azonban nem egyszerű feladat, ezért a törvény úgy intézkedik, hogy a kötelező erkölcstan, és vele együtt a helyette választható, kötelező hit- és erkölcstan fokozatosan vezetendő be. Ez azt jelenti, hogy 2013-ban az általános iskolák első és ötödik osztályában lesz erkölcstan oktatás, majd a következő években úgy folytatódik, hogy 2014-ben már az 1-2. ill. az 5-6. osztályban, 2015-ben az 1-3. ill. az 5-7. osztályban jelenik meg az új tantárgy és csak 2016 szeptember 1-jétől lesz minden osztályban általánosan kötelező ez a tantárgy. Ugyanezekben az osztályokban és ugyanilyen ütemezéssel válik választhatóvá az erkölcstan helyett a református hit- és erkölcstan tanulása (a kettő közül egyik kötelező!). Amely osztályokban még nem szerepel a tantervben az erkölcstan, ott a gyerekek élhetnek a szabadon választható (fakultatív) hittanórák látogatásával.

Mi az előnye a református hit- és erkölcstan tanulásának az erkölcstanhoz képest?
Az erkölcstan önmagában csak az elfogadott társadalmi normákat oktatja, megkísérli a gyermek lelkiismeretét helyesen beállítani barátaihoz, szeretteihez, ismerős és ismeretlen emberekhez, valamint a természethez fűződő viszonya területén. A mi hitünk és meggyőződésünk az, hogy a helyes válasz az erkölcs kérdéseire csak Isten kijelentésében, a Bibliában található. A válasz az a hála, amit az az ember érez, aki megértette Istennek a teremtett ember iránti szeretetét, amely egyetlen Fiának, Jézus Krisztusnak az értünk elszenvedett kereszthalálában lett nyilvánvalóvá, Aki által személyes kapcsolatot találhatunk a hatalmas, teremtő és világunkat igazgató Úristennel. Ezt fejezi ki nagyon tömören János evangéliuma 3. rész 16. verse: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, ha valaki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen”.

Ahhoz, hogy az ember idáig eljusson, meg kell ismernie a Bibliát, a Tízparancsolatot, az ősatyák történetét, Jézus életét és tanítását, az apostoli leveleket, a reformációt és a Magyarországi Református Egyház hitvallásait – hogy csak a legfontosabbakat említsük. Minden ember választ keres az élet öt nagy kérdésére:
Honnan van ez a világ?
Ki vagyok én, mint ember?
Mi az élet legnagyobb kérdése?
Mi a válasz erre a kérdésre?
Mit tartogat a jövő?

Az erkölcs központi kérdésein túl a református hittanoktatás ezekre a kérdésekre is választ kell, hogy adjon. Ezekre ad megalapozást és jó ismeretet a hit- és erkölcstan tanulása. Mindehhez hozzávesszük azt is, hogy a gyermeknek azt is fontos tudni, mit jelent az, hogy református keresztyén vallású, mi az, hogy kálvinista?

Mire hívjuk fel tehát a szülőket, nagyszülőket?
Akinek gyermeke, unokája első osztályba lép, már a beiskolázásakor, március 1. és április 30. között jelezze, hogy a gyermek református hit- és erkölcstant választja. Ugyanígy, ha a gyermek az általános iskola 5. osztályába lép, május 20-ig jelezze a református hit- és erkölcstan választását. Ezekre a jelentkezésekre először 2013 tavaszán kerül sor. Kérjük azt is, hogy a gyermek ragaszkodjék választásához a további évfolyamokon is, mert csak így jut összefüggő ismeretekhez mind az erkölcsök, mind a hit vonatkozásában.

Mi legyen azzal a gyermekkel, akinek osztályában még nem indul meg a kötelező erkölcs-oktatás?
A törvény úgy rendelkezik, hogy ezekben az évfolyamokban a fakultatív hittanoktatás továbbra is érvényes lehetőségét kell kihasználni.

Ha még nem járt a gyermek fakultatív hittanra, érdemes addig is elkezdenie, amíg az ő osztályában be nem vezetik az erkölcstant, mert könnyebben megérti az erkölcstant, amikor rákerül a sor.

Szeretnénk felhívni azon szülők figyelmét, akik szeretnék gyermeküket református hittanra beíratni, de gyermekük nincs megkeresztelve vagy más felekezethez tartozik, hogy a magyar hatályos törvények lehetőséget adnak a neveltetéshez való jog alapján, hogy a szülők döntsék el, gyermekük melyik hittanra írattasson be.

Hogyan ismerkedhet meg jobban az Üröm-Pilisborosjenői Református Társegyházközségben folyó hitoktatói munkával?
Erre ad lehetőséget a gyülekezetünkben ez évben sorra kerülő számos program, amelyekre szeretettel hívjuk a református hitoktatás iránt érdeklődő szülőket és gyermekeiket egyaránt!
Hittanos családos nap – április 14. 10 órától református templomunkban és kertjében (Üröm, 2096, Fő utca 64-66), ahol a gyermekeket játszóház, játékos vetélkedők várják, a szülőket pedig ismerkedés, beszélgetés a gyülekezet tagjaival laza formában. Minden kedves megjelenőt, kicsiket és nagyokat egyaránt szeretettel meghívunk egy közös református bográcsgulyásra is. 

További ismerkedési lehetőség a gyermekeknek, ha csatlakoznak a gyülekezetünkben működő, I. Rákóczi György fejedelem nevét viselő cserkészcsapatunkhoz. A foglalkozás két őrsben történik, a fiúk minden szombaton 10-11, a lányok 11-12 óra között tartják alkalmukat.

Valamint szívesen látjuk a szülőket és gyermeküket minden szombaton 9 és 10 óra között a gyülekezeti hittanórára. Ennek keretében megismerhetik a református hittanóra menetét, lefolyását. Ugyanígy ad lehetőséget a minden vasárnap 10 órakor az istentisztelettel párhuzamosan tartott foglalkozás is.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 7, összesen: 120111

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.