Nyomtat Elküld Olvasási nézet

"Csepegjen tanításom, mint eső; hulljon mint harmat a beszédem; mint langyos zápor a gyenge fűre, s mint permetezés a pázsitra" 5Mózes 32,2

Elindult a Tanoda

Augusztus hónapban már hírt adtunk arról, hogy a Verőcei Református Egyházközség, együttműködve a Verőce község önkormányzatával, a Géza Fejedelem Református ÁltalánosIskola, Óvoda és Bölcsőde tantestületével, valamint a Roma Önkormányzattal, a Svájci, és a Magyar Református Egyház által meghirdetett HEKS elnevezésű pályázatra pályamunkát nyújtott be. A pályázat benyujtása során, Naszádi Krisztina a MRE projektkoordinátora hathatós segítséget nyújtott. Istennek legyen hála, a pályázat sikeres volt.

Az elnyert pályázat alapján, a Verőcei Református Egyházközség gyülekezeti termében 2016. október 04-én délután 14.00 órakor óvodás gyerekek részvételével elindult a Tanodának elnevezett program. A program fő célkitűzése a felzárkóztatás, készségfejlesztés, és közösségépítés.

A programban részt vevő gyerekek láthatóan jól érezték magukat, élvezték a velük való foglalkozást. Azt tehették - igaz kötött formában - amit amúgy is szeretnek. "Bemelegítő torna" keretében (a pedagógusokkal együtt) szaladhattak az asztalok és a székek körül, játékos vetélkedőben, szójátékban vehettek részt, rajzoltak, énekeltek, és mindezek közben, játszva tanultak.

Új ismereteket szerezve tanultak logikusan gondolkodni, számolni, helyesen beszélni, fegyelmezetten viselkedni, önállóan feladatokat megoldani, társaikra, és persze Erzsi, Noémi, és Emese nénire figyelni.

A Tanoda programban, minden héten, keddi napokon, Dudásné Molnár Erzsébet tanárnő gyógypedagógus, Mayer Viktorné Noémi tanárnő, Kalapos Seres Emese szociális munkás (és a programban részt vevő többi pedagógus és önkéntes) egymás között a feladatokat megosztva foglalkoznak a gyerekekkel, kicsikkel, és nagyokkal.

Már az első napon bensőséges kapcsolat alakult ki a gyerekek és a fejlesztő pedagógusok között, ami a siker egyik fontos záloga lehet. Kedves színfoltja volt a foglalkozásnak, amikor a gyerekek a pedagógusokkal közösen imádkoztak. És nagy sikere volt az uzsonnának is, amit Erzsike néni, gyülekezetünk gondnoka sok szeretettel készített el.  Az Úr áldása volt az alkalmon.

Ladányi Károly az egyházközség presbitere, iskolaügyi gondnok, a Tanoda programmenedzsere elmondta, hogy a Tanoda heti 2x2 órában tart fejlesztő és felzárkóztató foglalkozásokat. Tervezik, hogy minden tavasszal, az iskola tanárai, a református egyház, a szülők, és a község érdeklődőinek részvételével, nyitott tanodai napot tartanak.

Fontos szempont a tantárgyi felkészítés - amit a tanulók életkori és személyes adottságaira, rendelkezésre álló ismereteire, készségfejlesztési igényeire tekintettel - egyéni vagy kiscsoportos formában bonyolítanak le. A felkészítés, összetett audiovizuális szemléltető eszközrendszerrel megtámogatva, az iskolai tananyaghoz kapcsolódik.

A NAT irányelveivel összefüggésben kiemelten fontosnak tartják a hatékony ismeretszerzéshez nélkülözhetetlen fontosságú kompetenciák fejlesztését. A szövegértés-szövegalkotás és a matematika mellett, ügyelnek a digitális, az idegen nyelvi, és a természettudományos kompetenciák fejlesztésére is. Ehhez saját készítésű feladatlapokat, korábbi írásbeli felvételi teszteket, különböző feladatbankokban elérhető anyagokat használnak (pl. Sulinet kompetencia-alapú programcsomag 1-12. évf.).

A Tanoda programban hangsúlyt kap a részt vevő tanulók mentorállása.  A mentor/szociálismunkás feladata az oktatási feladatok mellett, többek között kiterjed az iskolával és a továbbtanulással kapcsolatos adminisztratív segítségnyújtásra is.

Ladányi Károly kiemelte, hogy a XXI. század iskolájában az önálló tanulás, a hatékony ismeretszerzés nélkülözhetetlen. Ezért heti egy alkalommal, konkrétan tanulásmódszertannal is foglalkoznak.

A Tanoda program irányítását, és lebonyolítását végzők: Márkus Gábor, a református egyházközség lelkipásztora, Szabó Zoltánné (Erzsike) a református egyházközség gondnoka önkéntes, Ladányi Károly programmenedzser, Bangó Norbert a roma önkormányzat képviselője, Dudásné Molnár Erzsébet pedagógus, Mayer Viktorné Noémi pedagógus, Kalapos Seres Emese szociális munkás, Kovács Andrea önkéntes, és Farkas Judit pedagógus önkéntes.   /szk/

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 122, összesen: 356591

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.