Nyomtat Elküld Olvasási nézet

„Enyém vagy, és én a Tied vagyok”

2017. február 12-én vasárnap megtartott Istentiszteleten Nagytiszteletű Márkus Gábor gyülekezetünk lelkipásztora Róma 6,1-11 és Márk 1,9-11 versei alapján hirdette az igét.  Igehirdetésében sokak között a keresztség sákramentumáról beszélt.  Jézus idejében - ahogy ezt Keresztelő János is végezte - a keresztelés jelképes módja a víz alá merítés volt.  A mi keresztelési gyakorlatunk évszázadok óta - református elődeink jóvoltából - a keresztvíz háromszori fejre öntésével történik, hiszen az Atya, a Fiú, és a Szentlélek Isten nevében keresztelünk. A Heidelbergi Káté több válaszában foglalkozik a keresztséggel, mint Sákramentummal. A Sákramentum látható szent jegyet és pecsétet jelent. A keresztség célja, hogy hitünket Jézus Krisztus kereszt áldozatára irányítsa, és erősítse szívünkben Isten kegyelmét. Amilyen valóságos a keresztvízzel való leöntés vagy bemerítés - mint a vízzel való lemosás szimbóluma - hit által olyan valóságos, hogy Jézus kiontott vére lemossa a bűneinket. A keresztség egyik legfontosabb üzenete, hogy meg tudjam érteni: Krisztushoz tartozom. Van értelme, célja, küldetése az életemnek. És ha baj is ér - mert Isten nem ígéri, hogy az igaz embert nem éri veszedelem - és bajomban, nyomorúságomban, szenvedéseimben, kilátástalanságnak tűnő helyzeteimben át tudom élni, hogy Krisztushoz tartozom - előbb vagy utóbb erőt fogok kapni, hogy úrrá legyek a bajokon, melyek körülvesznek. Környezetünk felé ez egy nagy példa. Hogy bajaink gondjaink ellenére van erőnk, Jézus Krisztusban. Jézus megkeresztelése során megnyílt a menny, és leszállt rá a Lélek, mint egy galamb, és a mennyből hang hallatszott: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm" Jézus példája hitet és reménységet ad. Mert a Krisztushoz tartozó ember életében az Isten, kivétel nélkül gyönyörködik. Ha környezetemben az Istentől jövő szeretettel tudok élni, akkor általa a környezetemben is hatalmas fordulat lehet. Megpróbáltatásai idején Luther Márton csak annyit mondott, hogy Krisztushoz tartozom, meg vagyok keresztelve. Engedjük, hogy Isten a keresztség sákramentumában hit által tudja munkálni bennünk az üdvösséghez vezető utunkat. Jó dolog ebben erősödni. Fejezte be az igehirdetést, gyülekezetünk lelkipásztora.

Istentiszteletünkön énekszolgálattal részt vett a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet Dicsőítő Csoportja, akik gyönyörű, Istent dicsőítő énekekkel lepték meg gyülekezetünket.   Elmondták, hogy ezekkel az énekekkel egyúttal a gyülekezetnek is hálát kívántak adni az itt eltöltött szép napokért, finom ebédekért. Egyetemi gyülekezetükben szerdai napokon vannak Istentiszteletek, ezért hétvégeken módjuk van kimozdulni, és így készülni az előttük álló feladatokra. Az Istentisztelet végére két olyan dicsőítő éneket választottak, ami kapcsolódott az igehirdetéshez, de ezt a tiszteletes úrral nem beszélték meg. Mint mondták, ez a Szentlélek gondoskodása volt. Mert az egyik dal arról szólt, hogy Jézus kereszthalálával megnyitotta a mennyet számunkra is. A Másik dal pedig arról, hogy a Lélek minket is elhív, hogy Jézussal együtt járjuk az utunkat!

„Enyém vagy, és én a Tied vagyok" hangzott a templomban, az Istent dicsőítő ének refrénje.

/szk/

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 31, összesen: 355242

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...