Nyomtat Elküld Olvasási nézet

„…Ki az az ember, aki azt mondta neked: Vedd fel és járj!?" János 5:12

2017. augusztus 26-án szombaton, hálaadó Istentiszteletre hívott a verőcei református templom harangja. A családias hangulatú Istentiszteleten Nagytiszteletű Nyilas Zoltán András az Északpesti Református Egyházmegye esperese a János 5, 1-15 alapján hirdette az igét.

Igehirdetés előtt az ünneplő gyülekezet meghallgatta Daróczy Rebeka a verőcei Géza Fejedelem Református Általános Iskola idén végzett növendékének vers szolgálatát.

Reményik Sándor Templom és iskola c. költeménye alkalomhoz illő volt, mert ez az ünnepi Istentisztelet, a templomért és az iskoláért való hálaadásról szólt. Az a református iskola,  ami a gyülekezet területén a templomkertben állt, 65 év után ismét református iskolaként, annak egyik osztályaként működhet tovább.

Olyan jó hogy most itt lehetünk mondta igehirdetésében többek között esperes úr. Hogy láthatjuk azt, amit az Isten a szívünkre helyezett, amiért küzdöttünk, dolgoztunk, adakoztunk, és imádkoztunk.

Olyan jó, hogy a verőcei testvéreinknek van reménye, van jövőlátása. Szoktuk hallani, hogy egy gyülekezeti közösségnek speciális missziója van. Ez így van jól.  Hogy a templom, az Istentisztelet, a gyülekezeti alkalmak, ezek mind az evangéliumnak a specialitásáról szólnak. És az evangéliumnak a továbbadása történik intézményi keretek között, életgyógyulásokkal, társadalmi misszióban, és történik az iskolában, óvodában, bölcsődében.

Lehet, hogy sokszor eszetekbe jut az a 65 esztendő, ami a mai napig tartott, hogy elvették az iskolát, hogy az épületét később visszavásároltátok, és hogy most egy tanterem is kialakításra került a régi új iskolában. Utalva a Betesdai történetre elmondta, hogy van ott valaki, aki 38 éve szenved.  Jézus pedig meglátja a szükséget szenvedőt.

Egykori kedves tanárom, aki festőművész megfestette Betesda csarnokát, hogy ott hogyan is gyógyultak meg az emberek. És Jézusból csak egy kinyújtott kéz látszik, amelyik azt kérdezi: akarsz-e meggyógyulni. Akarsz-e változást az életedben, 38-év után, vagy talán 65-év után.

Oly sokszor a küzdő embereknek a válasza az, Uram nincs emberem a gyógyuláshoz, vagy nem tudok változni. Milyen szánalmas, hogy sokan így élik meg az életüket. Beletörődnek abba, ami van. Hogy nem hisznek a változásban. Ó de sokan panaszkodnak gyülekezetben, presbitériumban, hogy egyedül maradtak. Hogy a közösségben is magányosak.

Jézus pedig azért jön ebbe a történetbe, és azért jött ebbe a világba írja Lukács evangélista, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.

Mindez, ami itt ebben a gyülekezetben megtörtént, ezeknek a falaknak a lebontásáról beszél. Hogy ott lehessünk Jézus lábánál. Hogy találkozhassunk vele. Azért hogy legyen emberünk.

Ebben az életújítás gyógyítás történetében Jézusnak lesz egy embere. A vele való közösség után. Ő az, aki elmondja, hogy Jézus mit tett vele. Elmondja, hogy Jézus meggyógyította. Hogy milyen csodát tett vele az Úr.

A Jézussal való közösség változást hozott egykor, és változást hoz ma is, 65 év után is.  Ti, akik itt éltek testvéreim, ünneplő közösség és gyülekezet, mondjátok el mindenkinek, hogy milyen csodát tett bennetek és veletek az élő Isten. És ha ezt megteszitek, betöltitek küldetéseteket, amire Jézus választott titeket.

Nagytiszteletű Nyilas Zoltán András esperes igehirdetése végén többek között hálát adott az iskolai tanterem építésének munkálataiért, a dolgozókért, szakszerű munkavezetésért, és hogy mindez azt a célt szolgálhatja, hogy az Úr nevét ilyen szép körülmények között dicsérhetik majd a gyerekek.

Nagytiszteletű Márkus Gábor gyülekezetünk lelkipásztora, hálát adott mindazért, amivel az Isten Verőcét és a gyülekezetet megajándékozta.

Jobb adni, mint kapni mondta. Amikor 13 esztendővel ezelőtt átvettük Verőce oktatását akkor is adhattunk valamit. Kicsiny gyülekezet révén a szeretetünket, a hitünket, a törődésünket. És ezt az Isten az eltelt 13 évben mind megáldotta.

Ma újból adhatunk. Hogy ne kelljen egyetlen gyermeket sem más településre vinni iskolába.

Túl azon, hogy bővülhetett az intézményünk, hiszen 13 éve 295 gyermekkel vettünk át az önkormányzattól, az iskolát, óvodát, bölcsődét, amikor elkezdtük a fenntartói szolgálatot. Ma 470 gyermekünk van, és azt gondolom, szeptembertől 485 gyermekünk lehet. A 300 fős iskolai működési engedélyünk ezzel a most elkészült új tanteremmel 330 főre növekedett.

Ebben az évben reformációnk 500. évfordulóját ünnepeljük. A reformáció évfordulóján nagy öröm számunkra ez az iskola, és nagy öröm számunkra az is, hogy egyre több nem református ember, így katolikus testvérek is, hálát tudnak adni a reformáció ajándékaiért.

Azt gondolom, hogy bő 13 esztendeje az Úr Jézus Krisztus a mi utunkat kijelölte.

Hogy tudjunk adni, tudjunk szeretni, tudjunk törődni a mellettünk levőkkel, s ha kell, tudjunk iskolát fenntartani, és az Isten megadja ehhez az áldást, hogy a falu egybe maradhasson, hogy a település növekedhessen. És ma adhatjuk azt is, hogy új iskolarész épülhetett, új telephely az Intézményben, hiszen az Intézményt kinőttük.

Nagytiszteletű úr köszönetet mondott az önkormányzatnak, és a polgármester úrnak, akivel hónapokig együtt keresték a megoldást a bővítésre, mert nem volt megfelelő ingatlan, és a presbitériumnak, aki felajánlotta a település felé, hogy a meglévő épületrész felújításával illetve átépítésével létesítsünk a templomkertben iskolát. Hogy ne kelljen a gyerekeinket a faluból máshová vinni.

Köszönetet mondott a Mozaik Kft-nek vezetőjének és dolgozóinak, akik a kivitelezést végezték, és szívügyüknek tekintették ezt a munkát és a jelenlévő alpolgármesternek Marschall Márk Mihálynak, és rajta keresztül az önkormányzatnak. Mint mondta, ma nem csak ezt az új iskolarészt szenteljük, hanem az önkormányzat jóvoltából az Intézmény területén lévő kistornatermet is. Ami az önkormányzat jóvoltából 31 millió forint ráfordításával, új tetővel, napelemekkel, nyílászárókkal újult meg. Köszönjük ezt az önkormányzatnak, mert az önkormányzat is arról tesz bizonyságot, hogy a gyermekeink érdekében jó dolog az összefogás.

Nagytiszteletű úr felkérte Ladányi Károly presbitert, iskolaügyi gondnokot, és Szabó Zoltánné gyülekezeti gondnokot az iskola kulcsainak átadására. Ladányi Károly elmondta, hogy ő is úgy érzi az Isten csodát tett.

Mert két hete még reménytelennek tűnt az átadás. Ő is megköszönte az önkormányzat hathatós segítségét, kiemelve Bethlen Farkas munkáját, aki az engedélyezési ügyekben segített.

A Géza Fejedelem Református Általános Iskola Óvoda és Bölcsőde intézményének igazgatója Szanyó István a kulcsok átvételekor Thesszalonikaiakhoz írt első levél 5,12 felolvasásával adott hálát, és mondott köszönetet.

Marschall Márk alpolgármester úr örömét fejezte ki, hogy a kistornaterem felújításában ők is ki tudták venni részüket.  Méltatta Márkus Gábor lelkész lelkesedését és munkabírását.

A hálaadó Istentiszteletet követően a templomudvarban lévő új iskolarész és az Iskolában lévő kistornaterem helyszínen történő felszentelésére, áldására, és szalagvágásra került sor.

Az új iskolarész átadásánál a verőcei református iskola alapító igazgatója Ábrahám Ferencné tartott beszédet. Elmondta, hogy a református iskola alapításától napjainkig a csodák sorozatát éltük át. Hiszi, hogy a csodáknak nincs vége. Nem kell hozzá egyéb, csak imádságos szív, és munkáskéz. És hogy mindezt a szeretet hullámai vezéreljék körül.

A hálaadó alkalom szeretetvendégséggel ért véget.

/szk/

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 124, összesen: 355175

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...