Nyomtat Elküld Olvasási nézet

„Közülünk senki sem él önmagának… mert ha élünk, az Úrnak élünk..” Róm 14,7-8

Verőce legtágasabb, és legnagyobb befogadó képességű épülete az iskolai sportcsarnok, 2017. június 24-én, szombaton, a Géza Fejedelem Református Általános Iskola Óvoda és Bölcsőde évzáró ünnepsége alkalmából, kicsinek bizonyult.

A zsúfolásig megtelt csarnokban az Intézmény növendékei, tanulói, dolgozói, pedagógusi kara, a község vezetői, valamint a szülők, nagyszülők, keresztszülők, rokonok és érdeklődők, nagy izgalommal várták az Intézmény igazgatójának és zászlójának, valamint a nyolcadikos ballagó diákok bevonulását.

A himnusz közös eléneklése után az Intézmény fenntartója a Verőcei Református Egyházközség nevében, Márkus Gábor református lelkész, az Igazgatótanács elnöke tartott áhítatott. Az évzáró Istentisztelet igéjét Pál apostol Rómabeliekhez írott levele 14. rész 7-8 verseiből idézte: „Mert közülünk senki sem él önmagának"... mert ha élünk, az Úrnak élük.."

Nagytiszteletű úr elmondta, hogy ez az Ige nem csak arra az emberre vonatkozik, aki templomba jár és hisz az Istenben, hanem arra is, aki nem jár templomba, és Istennel lazább a kapcsolata.

Miért igaz Pál apostolnak az a gondolata, hogy közülünk senki sem él önmagának? Tette fel a kérdést.

Mert már a kicsiny gyermek is azért jár ebbe az Intézménybe, hogy megtanulja a közösségben való viselkedést. Befogadja mindazt az ismeretet, amit egy intézmény képes neki átadni. Hogy szeretettel és alázattal megtanuljon beilleszkedni, boldogulni, érvényesülni.

„Miért? Mert ha minél nagyobb az ismerete, minél több tudása van, annál jobban képes a közösségben élni, a közösség javát szolgálni."

„Közülünk senki sem él önmagának. Bizony kedves szülők, nagyszülők, keresztszülők, mi sem élünk önmagunknak." Mint mondta, van egy szép régi gondolat, mely szerint Isten azért ajándékozza, „kölcsön adja" a szülőknek, családnak gyermeküket, hogy mire felnevelik, Isten dicsőségére jó tudással, sok-sok ismerettel, készségekkel, társadalomba beilleszkedni, érvényesülni tudó képességgel tudjon boldogulni abban az országban ahol éppen mi élünk.

„Ezért a szülő sem él önmagának. Mert az a szülő, aki önző módon csak magának kíván élni, azt az Isten áldása el fogja kerülni"

Kedves tanárok, pedagógusok. Fordult az Intézmény pedagógusai felé. „A tanárok sem élhetnek önmaguknak, hanem egyedül a gyerekeknek. Ennek szigorú erkölcsi etikai szabályai vannak, amit nem csak az állam, hanem a keresztyénség is, már nagyon régen letett. Az, hogy tudjunk gyermekeink javára élni." Nagytiszteletű úr megállapította, hogy ebben a tanévben ezek a törekvések az Intézmény életében megvalósultak.

„És amikor az ember a szíve mélyére tekint, hogy hol kell még fejlődnöm, és az Isten Szentlelkét segítségül hívja, egyenként mindenki meg fogja kapni a válaszát."

Befejezésül, a maga és a presbitérium nevében, minden kedves ballagó diáknak minden gyereknek jó nyarat, további sok örömöt, jó előmenetelt, és sok áldást kívánt. A szülőknek pedig még több szeretetet, hogy még jobban tudják szeretni azokat, „akiket Isten ránk bízott."

Leírhatatlan lelki élmény volt, amikor az évzáró Istentiszteleti alkalom végén, a sportcsarnok népes gyülekezete felállva, közösen elmondta az Úri imádságot.

Az énekkar előadása, a hetedikes és nyolcadikos ballagó diákok részéről elhangzott búcsúbeszédek és egy szavalat után Szanyó István igazgató úr évértékelője következett.

Igazgató úr köszöntötte az évzáró ünnepség valamennyi résztvevőjét, köztük Ladányi Károly igazgatósági tagot, iskolaügyi gondnokot, Grauszmann György polgármestert, Fejérdy Áron atyát. Igazgató úr évértékelő beszédében a ballagó nyolcadikosoktól is elbúcsúzott. „Hiszem azt, hogy az az értékrend, amit iskolánk képvisel, egy olyan magocska, ami elültetődött bennetek. Ez a hit, a szeretet, a tudás, az igazságosság, a minőség. Ezek olyan értékek, melyekért érdemes küzdeni, dolgozni. Bízunk abban, hogy ez a kis magocska előbb utóbb szárba szökik, és életetekben majd sok gyümölcsöt fog teremni" mondta többek között.

A tudás és minőség jelenlétének, ékes bizonyítéka volt az a rengeteg jutalom, oklevél, és díj, amit a kimagasló tanulmányi eredményeik elismeréseképpen, a tanévzáró ünnepségen a diákok átvehettek.  /szk/

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 299, összesen: 354998

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...