Nyomtat Elküld Olvasási nézet

„Mert akik jól szolgálnak, azok szép tisztességet szereznek maguknak, és nagy bátorságot nyernek a Jézus Krisztusba vetett hit hirdetésére.” 1Timóteus 3,13

Verőcén nagyböjt negyedik vasárnapján, hálaadó Istentiszteletre hívott a református templom harangja. A nemrég felújított műemlék templom zsúfolásig megtelt.

Az ünnepi Istentiszteleten nagytiszteletű Fónagy Miklós ny. esperes úr hirdette az igét, az Apostolok Cselekedetei 14. fejezete 19-28 versei alapján.  Ő volt az, aki 20-éve, 1997-ben tisztségébe gyülekezetünk lelkipásztorát beiktatta.

Esperes úr igehirdetésében sokak között arról beszélt, hogy a hálaadó istentisztelet különlegességét az adja, hogy szeretnénk egyetlen csokorba összefogni a mögöttünk lévő két évtizedet, annak megszámlálhatatlanul sok ajándékát és áldását, és szeretnénk a mennyei Atyánknak megköszönni a verőcei gyülekezet valamennyi tagjával együtt, hogy mindent ilyen szépen intézett, és hogy Márkus Gábor lelkipásztor testvérünket ide vezette ebbe a gyülekezetbe, és a mai napig áldott szolgálatot végez az egész gyülekezet javára, és Isten dicsőségére.

Esperes úr elmondta, hogy az Istentiszteletre készülve az Úrtól azt a világosságot kapta, és ezt szeretné továbbadni, hogy az Isten elhívott eszköze milyen módon végezheti el azt a szolgálatot, amit az Ő Urától kapott.

„Mert nem fér kétség egyikünk számára sem, hogy a ti lelkipásztorotok az Isten embere. Ő küldte ide közétek, és az Ő Szentlelkének segítségével végezte, végzi mindazt, ami itt látható és tapasztalható....."

Amikor lelkipásztorunk a teológia elvégzése után az első - választás útján nyert - gyülekezeti lelkipásztori helyét Verőcén elfoglalta, még nem tudtuk, de valahol a tudatunk alatt éreztük, hogy gyülekezetünkben és a községben valami új kezdődik.

Abban az időszakban feleségével Márkusné Láng Ilona tiszteletes asszonnyal és néhány társukkal Pestszentlőrincen szenvedélybetegek és hajléktalanok körében végeztek missziós szolgálatot.

Erre a misszióra épült az általuk létrehozott Tiszta Forrás Alapítvány, ami hajléktalan emberek számára ad éjjeli menedékhelyet, biztosít nappali melegedőt, és gondoskodik róluk az utcai szolgálataikon keresztül.

Ez az intézmény hivatalosan éppen abban az évben nyitotta meg kapuit, amikor tiszteletes úr Verőcére került.

Lelkipásztori munkájához, Isten Szentlelke által kapott missziós lelkülettel és lendülettel látott hozzá.

Meggyőződése volt, hogy ebben az országban legalább három generáció kimaradt a keresztyén értékrendből. Ezért hozzá kell látni a jövő építéséhez, elsősorban lelkiekben, mert itt szenvedtük a legnagyobb kárt, de a dologi feltételek megteremtésében is, hiszen abban is van pótolni való.

Reményi Sándor költővel vallotta, hogy nem hagyhatjuk a templomot, a templomot és az iskolát! Ő nem hagyta, és ideérkezését követően nem sokkal, hozzákezdett az építkezéshez.

Ami az építkezés dologi részét illeti abban segítségére volt, hogy lelkészi pályája előtt a gazdasági életben már szerzett tapasztalatokat, gazdaságmérnöki diplomája pedig kellő ismeretet adott ahhoz, hogy a pénzügyi világ és a különböző pályázatok labirintusában eligazodjon.

A legfontosabbnak azonban mindig az imádság erejét tartotta. Hálaadása és imádsága az iskoláért, óvodáért, bölcsődéért gyülekezetért, a lelki és dologi építkezésekért, a szószéken is elhangzik minden vasárnap, és minden alkalmon.

Gyülekezetépítő szolgálatában támaszkodik a gondnokunkra, presbiterekre, számít a véleményükre, munkájukra, a döntések közösen születnek. Mindig komolyan vette azt az egyházi tételt, hogy a presbitérium az egyházközség vezető testülete, lelki és anyagi életének irányítója. Tudta, hogy mit jelent presbiternek lenni, hiszen a Kispest - Rózsatéri református gyülekezetben ő is gyakorolta ezt a tisztséget.

A templomkert területén valaha református iskola működött, amit később államosítottak. Ezt az épületegyüttest 2000-ben egy pályázati pénz segítségével visszavásároltunk, a Széchenyi terv lehetőségeivel élve 2002-ben átépítettük felújítottuk, és 40-fő befogadására alkalmas összkomfortos konferenciatelepet hoztunk létre. Ezzel egy időben, gyülekezeti terem és konyha is létesült.

A konferencia telepünkre az ország különböző részeiből érkeznek elsősorban református egyházhoz tartozó közösségek, egyhetes vagy néhány napos lelki épülésre.

Ittartózkodásuk alatt teljes ellátásban részesülnek.

A nálunk vendégeskedő közösségek Istentiszteleteinken gyakran vállalnak zene - és ének szolgálatokat.

A 2004-2005-ös tanévtől, a Verőcei Református Egyházközség az Önkormányzattól átvette az iskola az óvoda és a bölcsőde fenntartói jogkörét. Azóta a verőcei intézmény neve: Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde.

A kezdet nem volt könnyű. A község egy része akkor még idegenkedve fogadta az egyházi fenntartást. Ebben a légkörben Isten szeretete jelentette azt az erőt és kitartást, ami végül elhozta a békét. Mert az intézményben növekedés indult. Sikeres pályázatok felhasználásával, az Önkormányzat támogatásával, jelentős fejlesztések valósultak meg. Sor került az iskola felújítására, tornacsarnok épült, emeletráépítéssel, tetőtér beépítéssel bővült az óvoda és bölcsőde, korszerű energetikai rendszer lett kiépítve, és lehetne sorolni. Az intézmény létszáma jelentősen növekedett. Csak az iskola esetében az átvételkori 297 fős tanulószám, jelenleg már az 500-hoz közelít.

Az intézmény szellemisége is megváltozott. A pedagógusok krisztusi szeretetre törekednek, aktív résztvevői és szervezői az egyházi ünnepeknek. Javultak az iskola eredményei, ami az országos kompetenciamérésekben továbbtanulási statisztikákban is megmutatkozik. Az óvoda, a néphagyomány-éltetés és a környezetvédelem területén országos hírnévre tett szert.

Az Úr kegyelme hogy a templom és iskola egysége Verőcén megvalósult. És még arra is adott erőt, hogy időlegesen átvállaljuk, és tagintézményként fenntartói legyünk a Gödi Búzaszem katolikus iskolának, akik így megmenekültek a felszámolástól. Ez az iskola ma már önállóan, Búzaszem Katolikus Általános Iskola és Művészetoktatási Iskola néven, eredményesen működik. Verőcén az iskola ügyében példa értékű az összefogás. A község vezetői szívügyüknek tekintik az iskola működését, a katolikus egyházzal különösen a hitoktatás kérdésében, nagyon jó az együttműködés.

Az igazi áldás, a gyerekek szívében mutatkozik meg. Már megszokták, és megélik, hogy egyházi fenntartású református iskolába járnak. A templomban megtartott évnyitókon, pedagógusnapon, gyermekkarácsonykor, és más ünnepi alkalmakkor, emelkedett a hangulat. Amikor azt látjuk, hogy csillogó szemekkel körbeállják az Úr asztalát, lehajtott fejjel összekulcsolt kezekkel mondják az Úrtól tanult imádságot, amikor megtelik az iskolai aula a reformáció ünnepén, és figyelmesen hallgatják a tiszteletes úr által tartott megemlékezést és áhítatot, vagy amikor karácsonykor az iskola egésze egy nagy kórussá alakul, és zeng az Alleluja, akkor megtelik a szívünk örömmel, mert látjuk az Isten munkálkodását, és látjuk a jövőt.

A reformáció óta létező gyülekezet életében 2013-2015 között jelentős események történtek. Megvalósult a több mint 220 éves műemlék templomunk teljes belső, és külső felújítása. Összefogással, mint annak idején, amikor eleink megépítették, és nagyon sok imádkozással.

Pályázati pénz erre az építkezésre nem jutott.  Templomunk így is megújult, és megszépült.

Csak úgy magától, ahogy tiszteletes úr a költőt szokta idézni. Mert ez a csak úgy magától, ez a Kegyelem.

Imádkoztunk, adakoztunk, és sokan a fizikai munkájukkal járultak hozzá az építkezéshez. Nehéz lenne bárkit is kiemelni, hiszen Isten hajlékának felújításán, még hajléktalan emberek is dolgoztak. A gyönyörű hangzású új orgonánkat hollandiai testvérektől kaptuk. Meg kell említenünk, hogy a templom felújításának szép művét az Isten szerezte, a karmester gyülekezetünk lelkipásztora volt.

A templomtorony csillag alatti gömbjében a presbitérium emléklapját tiszteletes úr helyezte el. Ebben többek között szerepel, hogy az „Egyházközségünk a felújítás alatt, Isten mérhetetlen kegyelmét élte át."  A templom felújításáért ezért Istennek adunk hálát.

Mert ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők.  Zsoltárok 127:1

Missziós munkánkban kiemelt hangsúlyt kap a hajléktalanok ügye, és a hátrányban lévő közösségek támogatása. Gyülekezetünk évente több alkalommal, gyógyító konferenciáknak ad helyet. Tiszteletes úr vezetésével megtartott egyhetes bentlakásos kurzusok, lehetőséget adnak az utcán élő, gyakran alkoholfüggő embereknek arra, hogy Isten szavára életük megváltozzon.

Ebbe a misszióba lelkészek, orvosok, addiktológus és gyülekezetünk tagjai is bekapcsolódnak. Ezt a szolgálatot feleségével Márkusné Láng Ilona tiszteletes asszonnyal együtt szervezi - aki a nagymarosi református gyülekezet lelkipásztora - társa, és támasza az eltelt 20 év szolgálatában.  Ők hozták létre a Tiszta forrás alapítványt, mindketten a kuratórium vezetői.

Ez a misszió alkalmanként országhatárokon is átível. Tiszteletes urat az elmúlt 20 évben elkísértük az aradi, dunaszerdahelyi, felsővisói, Kárpátaljai szolgálataira. A külhoni református gyülekezetek, örültek látogatásainknak. Nyári gyermektáborainkba, határon túlról is fogadtunk gyerekeket.

Az elmúlt 20-évben Missziós Világtalálkozónak, 2016-ban, a Református Missziók Regionális Találkozójának adtunk otthont. A többnapos rendezvény célja a missziós szolgálatok tapasztalatcseréje volt. A találkozó záró alkalmára gyülekezetünkkel közösen, hálaadó Istentiszteleten került sor.

Ezen a találkozón a missziók vezetői, és a velük érkező küldöttségek vettek részt: Kárpátaljáról, Erdélyből, Felvidékről, a Tiszta Forrás Alapítványtól, Iszákosmentő Missziótól, Kékkereszt Egyesülettől.

Jó kapcsolatokat ápolunk a pomázi testvér gyülekezetünkkel, egymás kiemelt alkalmain rendszeresen részt veszünk.

Tiszteletes úr a presbitériummal egyetértésben, gyülekezetünk támogatásával, egyik szervezője és szorgalmazója, a Verőcén élő közösségek egymáshoz való közeledésének, egymás kultúrájának megismerésének és befogadásának.  Gyülekezetünk évente több alkalommal helyet ad - szervezésben lebonyolításban segítséget nyújt - a Roma Önkormányzat rendezvényeinek.

Gyülekezetünk, együttműködve az Iskola tantestületével, Roma önkormányzattal, 2016-ban beindította a Tanoda programot, amire a Svájci és a Magyar Református Egyház által meghirdetett HEKS pályázat elnyerésével nyílt lehetőségünk.

A program helyileg a gyülekezeti termünkben valósul meg, fő célkitűzése a felzárkóztatás, készségfejlesztés, és közösségépítés. Az eddigi eredmények biztatóak, a programban részt vevő gyerekek szeretik a tanodai foglalkozásokat, nagy sikere volt a családi napnak.

A nyitott templomok éjszakája országos programsorozathoz Verőce is csatlakozott.

Templomunkat, a község lakossága ezeken az alkalmakon szívesen látogatja, de nem csak ezeken a napokon, mert a gyönyörűen felújított műemlék templomunk, és gyülekezeti termünk, nyitott más községi, közösségi rendezvényekre is. Kitűnő akusztikája, orgonája, alkalmas hangversenyek megrendezésére. Templomunkban a felújítás óta neves orgona és hegedűművészek, kórusok adtak már hangversenyt, de volt képzőművészeti kiállítás is. Az elhangzott és kiállított művek, Isten dicsőségéről szóltak.

Az ökumenikus imahéten, templomunkban baptista és katolikus testvéreinket fogadjuk, akikkel az ökumené jegyében jó kapcsolatokat ápolunk.

A március 15-i gyülekezeti és községi megemlékezések egyik színhelye, a templomunk falán elhelyezett emléktábla koszorúzása. Csuthy Zsigmond gyülekezetünk egykori lelkészének állítottunk emléket, aki az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc melletti kiállásáért mártíromságot szenvedett.

Elődeinket tiszteljük, hagyományainkat ápoljuk. Ennek jegyében köszöntöttük Csuthy Zsigmond dédunokáját, az egyik gyülekezeti alkalmunkon.

A sok áldást, amit az elmúlt két évtizedben az Úrtól kaptunk, még hosszan lehetne sorolni.

A Hálaadó Istentiszteleten gyülekezetünk nevében Szabó Zoltánné Erzsike, gyülekezetünk gondnoka az 1Timóteus 3,13-al és az Ároni áldással köszöntötte lelkészünket.

„Mert akik jól szolgálnak, azok szép tisztességet szereznek maguknak, és nagy bátorságot nyernek a Jézus Krisztusba vetett hit hirdetésére."

Elmondta, hogy „az Isten csodát tett a mi kis gyülekezetünkkel"

Ez az ige lelkészünknek és lelkészünkről is szól. Mert Márkus Gábor nagytiszteletű úr gyülekezetünkben, Verőce községben, és ahová missziós szolgálataira elhívást kapott, az eltelt 20 év alatt Isten dicsőségére szép tisztességet szerzett.

Erről a tisztességről beszéltek mindazok, akik az Istentiszteleten hálát adtak az Úrnak, az elmúlt 20 év ajándékaiért, lelkészünk gyümölcstermő szolgálatáért.

Ladányi Károly iskolagondnok és presbiter, az ünnepi gyűlés levezetője, gyülekezetünk nevében köszöntötte Márkusné Láng Ilona nagytiszteletű asszonyt, aki az elmúlt évtizedekben nem csak felesége, hanem munkatársa segítője, és támasza is volt lelkipásztorunknak, ebben az Istentől elhívott szolgálatában.

A Tanoda növendékei saját készítésű virágcsokorral kedveskedtek az ünnepeltnek.

Az Északpesti Egyházmegye Gondnoka dr. P. Tóth Zoltán a 18. Zsoltár 20. versével mondott köszöntőt. A Verőcén elvégzett 20 év munkáját méltatta, és kiemelte nagytiszteletű úr feleségének áldásos segítségét. Elmondta, hogy a verőcei gyülekezet lelkészének eredményes szolgálatát, magas állami, és egyházi kitüntetések is méltatják, és a Verőce díszpolgára cím birtokosa. (2013-ban „Szociális Munkáért-díj"- 2014-ben „Juhász Zsófia" díj, 2014-ben „Gondoskodás az emberért" elismerés kitüntetésekben részesült. Utóbbit, a Tiszta Forrás Alapítvány munkaközössége is megkapta.)

Bethlen Farkas, aki 16-évig volt Verőce polgármestere, és Grauszmann György jelenlegi polgármester, nagytiszteletű urat együtt köszöntötték. Mindketten elismerően szóltak a verőcei önkormányzat, és az egyházak, köztük a református egyház közötti összhangról,  a jó együttműködésről.

Bethlen Farkas, Vass Albert Előhang c. szonettjén keresztül mutatta be azt a „rendíthetetlen hitet, amivel meg van áldva Márkus Gábor"

Áldás békesség! Ezzel a református köszöntéssel fordult Grauszmann György Verőce polgármestere gyülekezetünk lelkipásztorához, megköszönte, és méltatta a községben, a községért végzett szolgálatát.

Péter Mária Észak-Erdélyből, Felsővisóról érkezett. A „maroknyi" szórvány gyülekezet nevében, hálás szívvel emlékezett vissza nagytiszteletű úr és a gyülekezet tagjainak felsővisói látogatásaira. Mint mondta, minden nap ünnep volt, amikor ott jártunk. „Örökké, szeretettel gondolunk a Verőceiekre"

Ábrahám Ferencné a verőcei református iskola első, alapító igazgatója szerint, „az Úristen kegyelme, és a csodák sorozata vette körül ezt a munkát, ezt a gyülekezetet, iskolát, óvodát, bölcsődét.

Ez csoda, ez a Kegyelem. Emberi értelemben egy minta is. Mert így kell élnie egy református lelkésznek."

Márkus Gábor nagytiszteletű úr, egy igével adott hálát az ünnepi megemlékezésért, a hozzá intézett szavakért, a Zsoltárok 100, 4-5 verseivel: „Mert jó az ÚR, örökké tart szeretete, és hűsége nemzedékről nemzedékre." Az a dolgunk, mondta, hogy fiataljainknak, gyermekeinknek, és unokáinknak is átadjuk ezt a hűséget.

Nagytiszteletű úr felesége egy színházi élménye kapcsán arról beszélt, hogy azok, akik már nincsenek köztünk, ebben az ünnepi pillanatban most, mint „égi társulat" bizonyára velünk ünnepelnek. Adjunk hálát értük is, és rájuk is emlékezzünk. Hálaadó szavait férje igéjével fejezte be: „Én élek és ti is élni fogtok" János 14,19

A Géza Fejedelem Református Iskola Óvoda és Bölcsőde növendékei és kórusa, Szigeti Györgyi énektanár vezényletével, az óvoda pedagógusainak segítségével, szívet melengető, Istent dicsőítő ének és vers szolgálattal ajándékozta meg az Ünnepi Istentiszteletet.

Az alkalom kedves színfoltja volt, mikor Daróczyné Botos Barbara hitoktató tanár, és Daragó Éva óvónő népviseletben adott elő Istenes énekeket.

A hálaadó Istentiszteleten Márkus Gábor nagytiszteletű urat a köszöntések során gyülekezetünk és mások, tárgyi ajándékokkal is meglepték. Az igazi ajándék azonban Jézus Krisztus jelenlévő szeretete volt, amely bőségesen kiáradt mindnyájunkra, akik ezen az ünnepi alkalmon részt vehettünk.

Istennek legyen hála!

Egyedül Istené a Dicsőség!

A hálaadó Istentisztelet szeretetvendégséggel ért véget.

Verőce, 2016. március 26-án

Verőcei Református Gyülekezet

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 639, összesen: 403266

  • 2024. szeptember 24., kedd

    – Jó estét, tudnának segíteni? Átszakadt a gát a házunknál. – Helyszíni riportunk Dunabogdányból, ahol a gyülekezet is segítette az árvízi védekezést.
  • 2024. szeptember 23., hétfő

    Rácz József tolnai esperes és felesége huszonöt éve, Patai István tiszteletbeli főgondnok harmincöt éve szolgál Dunaszentgyörgyön, a gyülekezet most a...
  • 2024. szeptember 22., vasárnap

    Interjú Káli-Horváth Kálmán képzőművésszel, a nemrég megjelent A cigányok pasztorációjának teológiája című könyvéről.
  • 2024. szeptember 20., péntek

    Visky Andrásnak, az élő Ige éve fővédnökének írása
  • 2024. szeptember 20., péntek

    „Egeknek egei – A gondolat festett terei” címmel nyílt időszaki kiállítás Gyarmathy Tihamér avantgárd festőművész képeiből a budapesti Bibliamúzeumban...
  • 2024. szeptember 19., csütörtök

    A Szentírás Szövetség és a Református Pedagógiai Intézet pályázata 1-8. osztályosoknak.
  • 2024. szeptember 18., szerda

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Kaczor Dorottya csengő hangú népzenész. Élete alapja viszo...
  • 2024. szeptember 17., kedd

    Közel negyven éves vezetése alatt a kecskeméti Ráday Múzeum több lábon álló professzionális intézménnyé vált, szervezői munkáját idén Móra Ferenc-díjj...
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Hálaadó istentiszteleten ünnepelték a szolnoki reformátusok templomuk és a parókia felújítását szeptember 14-én, szombaton.
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Elődje futását szeretné folytatni a Pozsonyi úton, ebben támogatja a gyülekezet is. Beiktatták új szolgálati helyére Kovách Tamás lelkipásztort.