Nyomtat Elküld Olvasási nézet

„Mert akik jól szolgálnak, azok szép tisztességet szereznek maguknak és nagy bátorságot nyernek a Jézus Krisztusban vetett hit hirdetésére.” 1Timóteus 3-13

A presbiteri tisztségről, a presbitériumról, a Magyarországi Református Egyház alkotmányáról és kormányzatáról szóló 1994. évi II. törvény 45-59 §-ai alapján 2017-ben gyülekezetünkben is sor került a presbitérium tisztújítására, mivel a 2012. január 1-től tisztségbe lépett gondnok, és a presbiterek 6 éves mandátuma lejárt.

Gyülekezetünkben a választásra való felkészülés és a választás lebonyolítása, az egyházi jogszabályokban rögzített törvényi előírásoknak megfelelően ékes rendben megtörtént.

A presbiterválasztás 2017. december 03-án advent első vasárnapján, az Istentiszteletet követő egyházközségi választói közgyűlésen, a gyülekezeti teremben, titkos szavazás útján zajlott le.

A tisztségükben választás útján megerősített gondnok és presbiterek, valamint az újonnan megválasztott presbiterek és pótpresbiterek ünnepélyes eskütételére, a 2018. január 07-én megtartott Istentiszteleten került sor.

Az Istentiszteleten gyülekezetünk lelkipásztora Márkus Gábor nagytiszteletű úr a Máté 5,44 alapján hirdette az Igét: „Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket"

Igehirdetésében többek között rámutatott arra, hogy „nekünk ma élő keresztyéneknek, az ellenség szeretete azt jelenti, hogy a közösségben ahol élünk - családban, közeli és tágabb környezetünkben, országunkban, de az egész világon is - magatartásunkban, viselkedésünkben, egész életünkben, azt lássák az emberek, hogy Isten most jön hozzájuk. Nem mi, hanem a szívünkben lévő Krisztus."

Az eskütétel előtt nagytiszteletű úr felolvasta Pál apostol Tituszhoz írt levelének 1,5-9 igéit, és a Kolossé 3,16, 1 - Timóteus 3,13, igéket, majd az Úrasztalánál álló új tisztségviselőknek az alábbi kérdéseket tette fel:

- Ismeritek-e az egyházi törvények és szabályrendeletek presbiterekre-gondnokokra vonatkozó rendelkezéseit? - Ismerem, és azokat magamra nézve kötelezőnek fogadom el. Hangzott el a felelet.

- Hajlandók vagytok-e az Isten és a Gyülekezet színe előtt magatokat esküvel is elkötelezni a presbiteri, gondnoki tisztséggel járó feladatok teljesítésére? - Isten megsegítő kegyelmében bízva igen. Hangzott el a felelet.

Ezt követően az új gyülekezeti tisztségviselők kezüket a szívükre téve az Isten és a Gyülekezet előtt közösen letették az esküt:

„Én Szabó Zoltánné, Ladányi Károly, Csorba László, Kiss Sándor, Szegedi Zsoltné, Nagy Sándor, Stolcz Rudolf, László Péterné, Daróczyné Botos Barbara, Szabó Károly, Molnár Lajos, Matusné Tömör Edit, Tótpál Gábor, esküszöm a Szentháromság Istenre, hogy a tisztemmel járó kötelességeket és feladatokat Isten dicsőségére, egyházunk épülésére, népünk javára, a Magyarországi Református Egyház rendjében szolgálatként teljesíteni igyekszem. Isten engem úgy segítsen. Ámen.

Az ünnepi eskütétel tiszteletes úr hálaadásával és áldásával fejeződött be:

„Fogadja a Mennyei Atya kedvesen készségeteket az Ő szolgálatára, adjon erőt hivatásotok örvendező és eredményes betöltésére. Viseljetek gondot magatokra, és az egész nyájra, amely őrizőévé tett titeket az Úr, és a Szentlélek Isten. Hogy legeltessétek az Isten egyházát, amelyet tulajdon vérével szerzett.

Szentlélek Isten, aki a kegyelmi ajándékokat osztogatod, kérjük, hogy az új tisztségviselőket Áld meg gazdagon. Szolgálatuk során adassék nekik bölcsesség, nehézségek között reménység, minden körülmények között elő hit, és atyafiúi szeretet. Add, hogy legyenek a lelkipásztor hű munkatársai, a lelki munka támogatói, az anyagi javak hű sáfárai, az Egyházközség bölcs kormányzói. Áld meg a gyülekezetünket, hogy megbecsülje őrállóit, jó példájukat kövesse, szolgálatukat imádságban hordozza. Kérjük, tedd áldássá Egyházad szolgálatát az emberi boldogulás, a társadalom hasznára, nagy Neved dicsőségére."  /szk/

Az alábbi fotó az eskütételt követő pillanatokban, az új tisztségviselőkről készült.

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 137, összesen: 356361

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.