Nyomtat Elküld Olvasási nézet

„Mindnyájan megteltek Szentlélekkel” ApCsel 2:4

Pünkösd vasárnapján az Istentiszteletre érkező gyülekezetet, ünnepi díszbe öltözött templom várta.

Konfirmandusaink - akik az előző napon a presbiterek és gyülekezeti tagok előtt református hitünk alapismereteiből sikeres vizsgát tettek - már korán reggel szorgoskodtak. A templom belsejét, padsorait, gyönyörű virágokkal ékesítették.

Ezen a szép vasárnapon, még további lelki ajándékok vártak ránk.

Miután a konfirmandusok nagytiszteletű úrral és gondnok asszonyunkkal bevonultak az ünnepi alkalomra megtelt templomba, felcsendült a mindnyájunknak kedves gyülekezeti ének, amit keresztelésnél szoktunk énekelni: „Nem éltem még e Föld színén Te értem megszülettél.."

A keresztség sákramentumának kiszolgáltatását követően, gyülekezetünk lelkipásztora, nagytiszteletű Márkus Gábor az Apostolok Cselekedetei 1: 4-8, és 2: 1-4 versei alapján hirdette az igét.

Igehirdetésében felidézte a Szentlélek kitöltésének eseményeit, „annak fantasztikumát" amit Pünkösd napján Jézus tanítványai átéltek és megtapasztaltak, „hiszen mindnyájan megteltek Szentlélekkel." Majd így folytatta: „Pünkösd kérdése, hogy ebből a Lélekből mi is kapunk"?

„Már a Szentírásban Mózes első könyve első fejezetének második verse így foglal állást: a Föld még kietlen és puszta volt, a mélység fölött sötétség volt, de Isten Lelke lebegett a vizek fölött"

Kicsoda ez a Lélek? Tette fel a kérdést. „Még nincs Föld, még nincs Világ, még sötétség van, semmi nincs, de Isten Lelke ott van? És ez a Lélek elkezd majd munkálkodni? Igen. Isten Lelke megmondja, hogy legyen. És lesz Föld, élővilág, lesz éjjel és nappal, lesz ember, aki belakja ezt a teremtett világot.

Erről a Lélekről van szó Pünkösd ünnepén, hangsúlyozta nagytiszteletű úr. „És aki keresi ezt a Lelket, meríthet, kaphat, betöltekezhet belőle. Miért is tölti ki Isten az Ő Lelkét? Azért mert Isten erőt akar adni a gyenge, elesett, fáradt embernek, de az erős embernek is, hogy még több ereje legyen. Mindenre van erőm Krisztusban, aki engem megerősít. Mondja Pál apostol.

Ezt az erőt nem akármire adja az Isten. Azért adja, hogy tanúi legyünk Jézus Krisztusnak az egész világon."

Beszédében felidézte a keresztyénség mártírjait, István evangélistától napjainkig.

„ A tanúsághoz nagyon sok erő kell. Pünkösdkor ezt az erőt kapjuk. Legyünk ezért hálásak, és tudjunk hálát adni. Mert ha béke és öröm van a szívünkben az az Isten Lelkének a munkája, mondta többek között nagytiszteletű úr. Ünnepi igehirdetését így fejezte be:

„... minél inkább keresem ezt a Lelket, annál több erőt fogok kapni. Minél inkább meglátom, hogy a Lélek nélkül csak nyomorúságot tudok tenni, annál inkább meglátom, hogy szükségem van a Szentlélekre. Adja meg ezt az Isten mindnyájunknak. Tudjuk átélni, hogy Pünkösd a keresztyén világ számára az Isten Szentlelke kitöltésének ünnepe, az Egyház születésnapja. Akkor és ott, háromezer ember tért meg, majd röviddel utána kétezer, és mára pedig az egész világ legnagyobb vallása, hite, a keresztyénség. Legyen ezért a szívünkben mindörökké hála."

Pünkösdvasárnapi Istentiszteletünk - gyülekezeti hagyományainknak megfelelően - a konfirmandusok ünnepi fogadalomtételével, közös Úrvacsorai alkalommal folytatódott, illetve fejeződött be. /szk/

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 79, összesen: 354365

  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...
  • 2024. április 02., kedd

    A gyülekezeteket érintő változásokról szólt az idei Ifjúságivezető-képző egyik kerekasztal-beszélgetése.
  • 2024. április 01., hétfő

    Súlyos kríziseket élt meg az életében, mégis érdemtelenül megajándékozottnak érzi magát a monorierdői Dókus Endre Levente.