Nyomtat Elküld Olvasási nézet

"Ne hagyjátok a templomot, a templomot, s az iskolát."

Verőcén, 2016. június 4-én, Reményik Sándor költő fenti gondolatai egybecsengtek a református templom harangjának zúgásával - mintegy jelképesen megszólaltatva a községben folyó iskolaügyi munkát - mert a harangszó, a pedagógusnapi ünnepség kezdetét adta hírül.

A református templomban, a Verőcei Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda, és Bölcsőde pedagógusai, alkalmazottai és dolgozói, a rendezvényen megjelent egyháztagokkal és érdeklődőkkel együtt, Ökumenikus Istentisztelet keretében ünnepeltek.

A harangzúgást követően, a katolikus testvérek köszöntésére, a református templom ódon falai között, felcsendült az Ave Maria.

Az Igét, Nagytiszteletű Márkus Gábor református lelkipásztor, és Főtisztelendő Fejérdy Áron plébános hirdette. A pedagógusnapi ünnepség résztvevőit, a Verőcei Önkormányzat részéről, Marschall Márk Mihály alpolgármester köszöntötte.

Márkus Gábor nagytiszteletű úr, az Ige felolvasása előtt, rövid történelmi visszatekintést tett a magyar nép XX. századi szenvedéseiről, az I. és II. világháború mérhetetlen pusztításairól, Trianon tragédiájáról, a II. világháborút követő időszak nyomorúságairól.

Mint mondta, a hívő embernek el kell gondolkodnia a történelmi folyamatok tanulságain, hogy vajon mi az Isten üzenete? Mert a hívő ember számára az Isten, a történelemben is kijelenti magát!

Igeszolgálata középpontjába, a jézusi szeretet parancsát állította. Pál apostol Korintusbeliekhez írt I. levele 13. fejezetét, a „Szeretet himnuszát" felolvasva, feltette a kérdést: vajon milyen szeretetről beszélt Pál apostol? Arról a szeretetről, ha engem szeret valaki, akkor én is viszont szeretem? Vagy arról a szeretetről, amit a János 3,16-ban olvashatunk: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen"

A világ szeretetre vágyik, de Isten nem kell. Pedig a kettő elválaszthatatlan. Mert az Isten a szeretet. Olvashatjuk a 1János 4-ben. És ha szeretet nincsen bennem, semmi vagyok. Idézte a szeretethimnusz sorait. Az Isten szeretete számunkra felfoghatatlan, de hittel meg lehet találni. Meg lehet találni, Jézus Krisztusban.

Igehirdetésében hálát adott Istennek az iskoláért, óvodáért, bölcsődéért, megköszönte az ott dolgozó pedagógusok és alkalmazottak áldozatos munkáját.  „Jó az ÚR, örökké tart szeretete, és hűsége nemzedékről nemzedékre, idézte a 100. Zsoltár sorait. Mert amikor a dolgok úgy „magától" megoldódnak, ahogy a költő mondja, akkor Isten szeretetét, és hűségét tapasztalhatjuk meg. Igeszolgálata végén felolvasta Reményik Sándor Templom és iskola c. versét.

Fejérdy Áron főtisztelendő úr, a Máté Evangéliuma 11,28-30 alapján hirdette az igét. „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.  Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű." Áron atya többek között arról beszélt, hogy sokszor beleesünk abba a hibába, hogy gondjainkban, nehézségeinkben, csak a saját megoldásainkban gondolkodunk, és elfelejtünk Istenhez fordulni. Pedig a világ viharaiban megfáradt ember igazi felüdülését és békéjét, egyedül Istennél találhatja meg. Vigyük bátran Jézus Krisztus elé örömünket, bánatunkat, és gondjainkat. Ezt ajánlotta a jelenlévő pedagógusoknak is, hiszen ők igen nehéz, fárasztó, és áldozatos munkát végeznek. Terheiken ők is könnyíthetnek, és felüdülhetnek, Jézus Krisztusban.

Az igehirdetések után kedves köszöntőknek, megszólalásoknak lehettünk részesei.

A pedagógusnapi ünnepi istentiszteleten először Ladányi Károly presbiter, iskolaügyi gondnok köszöntötte a pedagógusokat, majd Márkus Gábor nagytiszteletű úr Zelenai Vilmosné nyugdíjas óvodavezetőnek gyémántdiplomát adott át. Marschall Márk Mihály alpolgármester úr köszöntőjében Zelenai Vilmosnét, példaképül állított a fiatal nemzedékek elé.

Szanyó István igazgató úr az ünnepségen nem tudott részt venni, pedagógus kollegáihoz, és az iskola, óvoda, és bölcsőde dolgozóihoz szóló személyes hangvételű levelét, Uri- Kovácsné Szunyogh Ildikó igazgató helyettes olvasta fel. Ritzl Erika óvodavezető megható szavakkal köszöntötte gyémántdiplomás elődjét. Az ünnepségen, tiszteletes úr megköszönte Gottfried Madai Éva református hitoktató munkáját, aki szeptembertől már nem tanít az iskolában.

A pedagógusnapi ünnepi ökumenikus Istentisztelet a templomban, Mága Zoltán adagio c. felvételének meghallgatásával ért véget. Ezt követően, a résztvevők átvonultak a gyülekezeti terembe, ahol szeretetvendégség vette kezdetét. (szk)

Az alábbi felvételek a pedagógusnapi ökumenikus Istentiszteletről, és a szeretetvendégségről készültek.

(Amennyiben széles monitorú képernyője van, az első képet helyezze középre, és haladjon lefelé)

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 93, összesen: 356562

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.