Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Tüzed Uram Jézus....... Családi nap a Tanodában

A Verőcei Református Egyházközség gyülekezeti terme, 2016. október 29-én délelőtt, a Tanoda elnevezésű programban részt vevő gyerekeknek, és megjelent családtagjaiknak: testvéreiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek adott otthont.

A Tanoda első Családi napja vidám hangulatban, a "Tüzed Uram Jézus" c. dal éneklésével kezdődött, majd, Ladányi Károly az egyházközség presbitere, iskolaügyi gondnok, a Tanoda program vezetője köszöntötte a résztvevőket. Ismertette a napirendet, az időbeosztást, és tájékoztatta a szülőket a program célkitűzéseiről. Elmondta, hogy a felzárkóztatás, készségfejlesztés, és közösségépítés programja, csak a gyerekekkel, szülőkkel, és a közösségekkel együttműködve, velük összefogva lehet sikeres. Ezért is hívták meg a családokat, - és számítanak rájuk a jövőben is - hogy velük közösen gondolkodva, észrevételeiket, javaslataikat hasznosítva, tudják a kitűzött célokat megvalósítani.

Ladányi Károly köszöntője után reggeli áhítatra került sor. Nagytiszteletű Márkus Gábor a református gyülekezet lelkipásztora, imádkozást követően, kérdést intézett a gyerekekhez: (és mindenkihez): „Tegye fel a kezét az, aki annak örül, ha nem szeretik! (nem volt jelentkező) Akkor most az tegye fel a kezét, aki annak örül, ha szeretik." (mindenki feltette)

Nagytiszteletű úr azzal folytatta, hogy olyan „Valakiről" fog szólni, aki a világban a legjobban tud szeretni, és még a „legkomolyabb" felnőttek is ettől a „Valakitől" tanulnak meg szeretni.

„Ezt a Valakit úgy hívják, hogy Úr Jézus Krisztus! És ha az Úrtól tanulunk meg szeretni, annak az édesanyánk is, és mindenki örülni fog."

Az áhítat igéje, Lukács evangéliuma 19. fejezet 10. verse volt, ami egy elveszett ember, a becstelen, bűnben élő fővámszedő, Zákeus megtérésének történetéről szól.

Nagytiszteletű úr a „Csellengők" c. TV műsor megrázó történeteivel érzékeltette, hogy milyen fájdalmat tud okozni az elveszettség. Zákeus példáján keresztül pedig bemutatta, hogy még ennél nagyobb elveszettség is létezik, amikor egy ember Isten számára válik elveszetté. Mint mondta, „Ennél nagyobb elveszettség nem létezik"

„Jézus szavai ma is munkálnak, ma is gyógyítanak" mondta, és beszélt a Hajléktalan Misszióban végzett szolgálatáról. "Évente számos példa van arra, hogy hajléktalan, és szenvedélybeteg emberek élete, Jézus Krisztus hívó szavára fordul meg."

„Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse, és megtartsa az elveszettet"

„Benneteket is keres Jézus Krisztus" fordult a gyerekekhez, (és a jelenlévőkhöz) „de odafordulni, az Úrhoz nektek, nekünk kell." Az áhítat, közös imádsággal fejeződött be.

Ezt követően Dudásné Molnár Erzsébet pedagógus irányításával, a gyerekek műsora következett. Közös énekük, táncuk, és vidámságuk színeivel egy  „őszi csokrot" adtak át.

„Várom, hogy a szél, azt az almát, piros almát, lefújja elém" csendült a gyerekek éneke. A sok kedves dal között ismerős dallamokat is hallhattunk, mint a „Hull a szilva a fáról... vagy az Érik a szőlő, hajlik a vessző... kezdetűeket.

A gyerekek, a nagy sikert aratott műsor után Kalapos Seres Emese szociális munkás vezetésével a temetőbe indultak, hogy hozzátartozóik, ismerőseik sírjánál mécsest gyújtsanak, és a mindenki keresztjénél, emlékezzenek a hősökre, és mártírokra.

Közben a Tanoda program eddigi tapasztalatairól, Ladányi Károly felvezetésével, egy kötetlen beszélgetés kezdődött a szülők, családtagok, a program szervezői, lebonyolítói, és támogatói között.

A hozzátartozók részéről elhangzott, hogy örülnek a Tanodának, nagyon jó kezdeményezésnek tartják, a gyerekek visszajelzése pozitív, szeretik a foglalkozásokat, élményeikről beszámolnak, várják az alkalmakat.

A közösségformálással kapcsolatban felmerült az igény a népi hagyományok, zenei kultúra, néptánc stb. ápolására, felélesztésére, ilyen foglalkozások szervezésére.

Bangó Zsolt, a Verőcei Cigány Önkormányzat vezetője elmondta, már dolgoznak a kulturális programok bővítésén. Nem titkolt céljuk, hogy minden gyerek eljusson legalább az érettségig, hogy onnan továbbléphessenek, vagy az érettségi mellett szakmát szerezve, felnőtt életükben jobban boldogulhassanak. Köszönetet mondott a református egyházközségnek, hogy kezdeményezéseiket felkarolja, támogatja, programjainak helyet biztosít.

Nagytiszteletű Márkus Gábor gyülekezetünk lelkipásztora kihangsúlyozta a roma gyerekek identitástudata kialakításának és ápolásának fontosságát, a Verőcén élő közösségek egymáshoz való közeledését, egymás kultúrájának megismerését és befogadását. Tájékoztatta a résztvevőket a református gyülekezet alkalmairól, Bibliaóráról, a felnőtt-és gyermek Istentiszteletekről.

A Családi napot köszöntötte Naszádi Krisztina a Magyar Református Egyház munkatársa, a HEKS országos projektkoordinátora. Köszöntőjében, elismerését fejezte ki a Verőcén elindult munkának.

A Tanoda Családi nap jó hangulatban, közös ebéddel, ebéd közben és után, további beszélgetésekkel fejeződött be. A résztvevő családok, gyermekeik és családtagjaik számára, Svájcból és Németországból érkezett ruhaadományokból válogathattak.   szk.

 

Mozaikfotó,  a Tanoda első családi napjáról.

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 28, összesen: 401654

  • 2024. szeptember 20., péntek

    Visky Andrásnak, az élő Ige éve fővédnökének írása
  • 2024. szeptember 20., péntek

    „Egeknek egei – A gondolat festett terei” címmel nyílt időszaki kiállítás Gyarmathy Tihamér avantgárd festőművész képeiből a budapesti Bibliamúzeumban...
  • 2024. szeptember 19., csütörtök

    A Szentírás Szövetség és a Református Pedagógiai Intézet pályázata 1-8. osztályosoknak.
  • 2024. szeptember 18., szerda

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Kaczor Dorottya csengő hangú népzenész. Élete alapja viszo...
  • 2024. szeptember 17., kedd

    Közel negyven éves vezetése alatt a kecskeméti Ráday Múzeum több lábon álló professzionális intézménnyé vált, szervezői munkáját idén Móra Ferenc-díjj...
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Hálaadó istentiszteleten ünnepelték a szolnoki reformátusok templomuk és a parókia felújítását szeptember 14-én, szombaton.
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Elődje futását szeretné folytatni a Pozsonyi úton, ebben támogatja a gyülekezet is. Beiktatták új szolgálati helyére Kovách Tamás lelkipásztort.
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Önkéntesek jelentkezését várja az árvízi védekezéshez a fővárosban a Magyar Református Szeretetszolgálat. A munkálatokat adományainkkal is támogathatj...
  • 2024. szeptember 12., csütörtök

    A lelkiéletünk minősége az életminőségünket is meghatározza. A jelen terápiás kultúrájában a keresztény ember választhat az Isten-kapcsolattal számoló...
  • 2024. szeptember 11., szerda

    A kulcs-rácalmási gyülekezeteben egy repülő korong a misszió eszköze.