belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2017. július 26., szerda

Értem? Értem!

Kiss István

"Krisztus Jézus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse, akik közül az első én vagyok." (1Tim 1,15b)

Mondták otthon a rokonok, meg az iskolában is az volt a vélemény rólam, hogy jó gyerek vagyok, ezért meg voltam magammal elégedve. Igyekeztem segíteni, nagy balhékban nem vettem részt. Az igaz, hogy néha idegesítettem a testvéreimet, belül morogtam, rosszakat gondoltam másokról, de ez nem zavart. Amikor egy lelki táborban kiderült, hogy a gondolatok, az indulatok, a kis bűnök is számítanak Istennél, akkor döbbentem rá, hogy nekem is el kell fogadnom a bűnbocsánatot, hogy üdvösségem legyen. Elfogadtam. Ezért van örök életem.

Zsolt 119,17–24

"Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (18.v.) Már egészen kicsi korunktól kezdve tiltakozunk mindenféle szabály ellen. Első szavaink egyike, hogy "nem". Önérzetességünkben nem akarjuk elfogadni, hogy valaki más határozza meg: mit tegyünk vagy mit ne. Amelyik országban élünk, annak az országnak a törvényei érvényesek ránk. Amikor elfogadjuk Isten országának állampolgárságát (Jézusért a bűnbocsánatot), Isten törvénye szerint kell(ene) élnünk. A Mózes által közvetített rendelkezések nem jutottak el minden néphez. Isten azonban mindenkibe beprogramozta a lelkiismeretet, ami egy törvényprogram (Róm 2,14–16). A zsoltáríró azért kéri, hogy nyíljon fel szeme a törvény csodájára, mert látja, hogy Isten szeret és ez által védeni akar: védeni magunktól és egymástól – mégsem akarjuk elfogadni. Lázadó, önző természetünk miatt nem tudjuk betartani Isten törvényét. Jézus volt egyedül, aki betöltötte helyettem is. Tőle kaphatok szeretetet, ami nélkül csak törvényeskedni tudok. Ha Ő felnyitja a szememet, megértem, hogy az ő törvénye nem ellenem, hanem értem van!


Ajánlott szakaszok

Ajánlott igeszakasz: Mt 22,36–40; Róm 10,4; Gal 3,23–24A kalauzról

Segítség a Biblia naponkénti tanulmányozásához
A kiadásért felel a Bethánia CE Szövetség Iratmissziója.

2017. július 26., szerda,
Anna , Anikó napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 1269
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 37890832

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat