Kedves Csaba!
kuruc írta:
Krisztus ismerete nem korlátozódik az egyház tanításai szerinti Krisztus ismeretére, mert az egész Világ általa lett és nélküle semmi sem lett. Tehát a személye egyetemes: benne élet volt és az élet volt az emberek világossága.
Ez igaz, csakhogy az egyetemes kijelentés - azaz a teremtés, melyben mindenki megismerhetné az Urat - nem éri el célját, mert az embereket bűnös voltuk vakká tette erre. Ez világosan kiderül az általad idézett Római levél első néhány - mondjuk három - fejezetéből; érdemes ezeket a fejezeteket együtt, egyszerre is olvasni.
Tehát az egyetemes kijelentést a bűnös ember nem képes felfogni, ezért van szükségünk a Bibliára, Isten úgymond különös kijelentésére, melyben valóban olvashatunk elgondolkoztató igéket. A te általad idézetteket nem hozom fel még egyszer, a Jn 14,6-ot is csak említés szintjén, ellenben ide idézem azt az igét, mely számomra perdöntő jelentőséggel bír a kérdésben:
Legyen tudtotokra mindnyájatoknak és a Izráel egész népének, hogy a názáretbeli Jézus Krisztusnak neve által, a kit ti megfeszítettetek, kit Isten feltámasztott halottaiból, az által áll ez ti elõttetek épségben.
Ez ama kõ, melyet ti építõk megvetettetek, mely lett a szegeletnek fejévé.
És nincsen senkiben másban idvesség: mert nem is adatott emberek között az ég alatt más név, mely által kellene nékünk megtartatnunk. (ApCsel 4,10-12)
Ennek alapján - és más igék, többek között az általad idézettek alapján is - én persze nem tudom, hogyan lesz dolguk a túlvilágon azoknak, akik nem ismerték Jézust, azaz a Jézusról és a megváltásról szóló örömhírt, honnan is tudnám. Azt azonban tudom, hogy - mivel ők pusztán az egyetemes kijelentésre hagyatkozhatnak - ők roppant nehéz helyzetben vannak, hogy finoman fogalmazzak.
A ki hiszen és megkeresztelkedik, idvezül; a ki pedig nem hiszen, elkárhozik. (Mt 16,16)
Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten ígéje által. (Róm 10,17)
Üdv: VaD