Idézet:
Valószínűleg több türelemmel viszonyúlnék hozzád, ha nem neveznéd magad reformátusnak.
Ha pl. Katolikusként tárnál fel a fentiekhez hasonló összefüggéseket nem ugranék reá!
Kedves Csaba!
Sok protestánst olvastam már a neten, akiknek a protestantizmusa (reformátusága) látszólag kimerült abban, hogy nem katolikusok.
Az identitásukban ez az egy jelentkezett nagyon élesen, többet nem kaptam ezektől az emberektől.
Számomra a reformáció sokkal több annál, hogy nem vagyok katolikus és hogy látom a katolikusok hibáit.
Reformátusságom alap tétele pl. hogy nem ad más üdvösséget, mint a Jézus Krisztusba vetett hit. Az Ő áldozata egyedül elégséges arra nézve, hogy Isten magához engedjen, Vele kapcsolatba lépjek, az Atyámmá váljon.
Reformátusságom alap tétele, hogy minden jó cselekedet az ebből fakadó hála része, Isten szeretetének a visszatükröződése és nem törvények betartására irányuló önös szándék.
Reformátusságom alap tétele, hogy a Szent Lélek Isten (Vígasztaló) mind azoké, akik bűneiket megbánták, elveszettségüket felfedezték, önnön erejükben nem bízva Isten megoldását hittel elfogadták az életükre nézve és Jézus Krisztust megváltójuknak, Uruknak tartják.
Reformátusságom alap tétele, hogy a Biblia Isten szava, kijelentése,amit a Lélek magyaráz azoknak, akikben él a Krisztus.
És reformátusságom alap tétele még, hogy MINDEN kegyelemből van, ami az üdvösség része, csupán Isten irgalma és jósága adja meg az ember üdvösségét.