Zsolt írta:
Áldás, békesség mindenkinek!
Látom, hogy a gyermekkeresztség szentsége igencsak vesztésre áll. Ezek szerint - dacára a népszámlálási adatoknak - mégiscsak a nagy egyházak vannak kisebbségben. Elfelejtitek, hogy Keresztelő János csak azért nem keresztelt gyerekeket, mert akkor a gyerekeket egész egyszerűen elhajtották az ilyen helyekről. Jézustól is el akarták zavarni, de ő nem engedte őket. Azt mondta: ilyeneké az Isten országa. Mint tudjuk, a gyermeki lélek érintetlen és tiszta, de az eredendő bűn már benne van. Ezt kell a vízzel lemosni. Ennek jelképe a keresztelés. A gyereket eleve Krisztusnak ajánljuk. (Persze, ha nem divatból történik az egész, mint manapság oly sok minden. Meg kell adni a módját. brrr.) Utána később, ha nem fürdik meg a Bárány vérében - értsd: nem fogadja el Krisztus tanítását - lesz hiábavaló az egész.
Nem akarom ideírni az eleve elrendelésről szóló tanokat. Abból világosan kiderül ez az egész. (Lásd pl. Kálvin: "Az eleve elrendelésrő szóló tan")
Áldás békesség!
Nem a nagyegyházak vannak kisebbségben, hanem e kérdésben a veled ellentétesen gondolkozók. Én pl. kikérem magamnak, hogy református vagyok, és nem is kívánok más lenni. Ettől függetlenül én a bemerítkezést tartom helyesebbnek. Az, hogy mi az oka annak, hogy egy keresztyén honlapon (ráadásul református honlapon) miért vannak mégis többségben az e témában velem hasonlóan gondolkodók, elgondolkodtató. Szerintem azok közül a keresztyének közül, akiket tényleg érdekel a Biblia és úgy eleve érdekli a hite (annyira, hogy ilyen témájú fórumba írjon) és inkább utánajár a dolgoknak, minthogy egyszerűen elfogadja a tálcán kíbált dolgokat többen vannak azok, akik a bemerítkezést tartják helyesebbnek. Ha összlakosságot vizsgálnánk (vagy inkább összkeresztyénséget/összprotestánsságot (ú, ez bután hangzott)), akkor valószínűleg 9-1-re vezetne a gyermekkeresztelés, csak annak a 9-nek a nagyrészét véleményem szerint nem érdeklik az ilyen dolgok.
Azt állítod, hogy az eredendő bűnt kell lemosni a gyermekkeresztséggel. És mi van ha ő nem akarja? Szerintem személyes döntésnek kell lennie, hogy valaki akarja-e. Ennyi erővel megkötözhetnénk minden magyar állampolgárt és lelocsolhatnánk egy pohár vízzel.
Te azt állítod, hogy az az alapeset, hogy megkeresztelnek valakit és utána felnőttkorában megtér és az a kivétel, amikor nem tér meg. Tapasztalataim szerint viszont az az alapeset, hogy mindenféle ember megkereszteli a gyerekét, aki életében nem járt a gyüliben, és utána esetleg a 10%uk elküldi konfielőkészítőre. És azok egy része megtér. Én úgy gondolom, hogy akkor van értelme e sákramentumnak, ha valaki megtért. Tehát az sem jó, ha olyat keresztelnek meg felnőttkorban, aki vallást akar váltani és nem hitet.
Az eleve elrendelésről nem sokat tanultunk konfi előkészítőn, de ami ismeretem van róla az alapján kétségekkel állok hozzá. Nem szeretném azt mondani, hogy nem igaz, mert nincs elég tudásom hozzá, meg azt sem szeretném mondani, hogy igaz, ugyanebből az okból.