rosta írta:
....
Gondolom Jézus születését nem akarod megvádolni azzal, hogy az azért volt, hogy leöljenek számos kidedet, vagy valamiféle magyarázhatatlan PR okokból lett így alakulva az akkori történet. Merthát efféle szócsavarással a legjobb dolgot is meg lehet mérgezni...
Nem szeretnék elkanyarodni topik témájától, de ünnep fogalmán belül óhatatlanul előfordul…
Szerintem bőven van az írásokban az ünneplésre való utalás, felszólítás. Az Újszövetség természetesnek veszi az ünneplést, és nem csak a Húsvét ünneplését.
A karácsony mint ünnep hol szerepel az írásokban?
A házasság, és annak évfordulói. A Biblia azt említi, hogy Jézus jelen volt egy olyan eseményen, ami Isteni intézmény. (Érdemes emlékezetben tartani, hogy az első párt maga Isten hozta össze.) az írás azt mondja; egy testé lesznek. Vagyis a házasságkötés egyszeri alkalom, és okot ad örömre, valamint elsősorban Isten intézményének ünneplésére, ezáltal maga Isten az ünnepelt. (Az évfordulók már más eset. Én spec. Nem tartom.) Mégis tudja az asszony, hogy szeretem.
A Bibliában olvasunk több esetet is. Pl. 1Móz 21:8 Ábrahám nem a születésnapját ünnepelte meg fiának, Izsáknak. Hanem az elválasztását (Amikor anyja tejétől elválik.) Abban az időben, és még később is nem volt ritka a csecsemőhalálozás. Tehát akkor ünnepelt, amikor a gyermek életbennmaradásának esélyei nagyban megnövekedtek. De, nem említi, hogy többször is megtette volna. Vagyis nincs dátumhoz kötve. De, a gyermek születése ismét okot ad az ünneplésre. Ismételten Isten az ünneplés célja, ill. Személye. Azt ünnepli, hogy a Teremtő gyermekkel áldotta meg.
Ahogy a tékozló fiú apja, nem gyermekét ünnepli. Hanem Istent, aki által fia átgondolta nyomorúságos helyzetét, és megtért apjához. Itt megint Isten a cél. Habár nem mondja ki nyíltan az írás, de nem hozta volna Jézus a példát. Aminek ezen kívül többféle megközelítése is van. (Az ünnep célja, vagy ünnepelt személy a fontos.)
Igen, az utolsó vacsora esetében történik felhívás, felszólítás. Ahogy utaltam is arra, én azt megtartom.
Dehogy akarom összefüggésbe hozni Jézus születését gyilkosságokkal.
Legalább is nem Istenhez kötni.
Ha ezt így értetted, vagy mások; Akkor korrigálom. Pont azt mondtam, hogy érdekes módon a pásztorokat angyal hívta el, ill. küldte. (Angyalok milliárdjai tétlenül ültek?) Miért nem használta Isten a többi angyalt? Miért használt Isten egy csillagot? A csillag miért vezette a csillagászokat előbb Heródeshez? Miért nem egyenest Jézushoz? Bennem felmerülő gondolatok…
De,
közel sem Istent okolom, vagy hozzá kötöm. Tehát ha így értelmezted, vagy esetleg mások, akkor Ez volt itt a javítás helye. Nem Istenhez kötöm azon csecsemők halálát.
Pusztán elgondolkodom, a következőn; Máté 2:1,2 Egyértelmű, hogy nemcsak csillagászok, hanem csillagjóslással foglalkozó bölcsek (azaz nagy tudású emberek.) Hogyan vezeti le az írás 2:1-16 ezt a részt. Nem csak látták a csillagot, hanem célirányosan rá is kérdeztek (ergo jövendőmondással, azaz jóslással foglalkoztak, hiszen tudták mit, azaz kit keresnek. Ezt pedig okkultizmusnak hívják)
Nos ezt a részt sehogy sem tudom elrakni. Ami pedig ebben meggátol az maga Isten szava;
5Móz 18: 10 Ne találtassék te közötted, a ki az õ fiát vagy leányát átvigye a , tűzön se jövendőmondó, se igéző, se jegymagyarázó, se varázsló;
11 Se bűbájos, se ördöngösöktől tudakozó, se titokfejtő, se halottidéző;
Ezekből pedig a jövendőmondó illik a csillagászokhoz, hiszen tudták, valamint a jegymagyarázó is, mert a csillagjegyből, és még talán a titokfejtő, habár Jézus születése nem volt titok. (Heródes szolgái az írások alapján meg is mondták, amikor kérdezte.)
Amikor pedig olvasom evangélium, akkor óhatatlanul is felmerülnek bennem ezek. Amit Isten egyszer megtilt, azt fel is oldja, vagy nem. (Pl. állatok evése, tilalom feloldva. Csel 10:13)
De, tudatlanságom ez ügyben meggátol. Mert nem találom a feloldást. Vagyis jelenlegi tudásom szerint a csillagjóslás Isten előtt utálatos. Így merül fel bennem a kérdés, hogy azt a csillagot Isten irányította? Ha pedig nem, akkor érthető, hogy miért Heródesnál kötöttek ki.
Szóval hogyan viszonyul egymáshoz 5Móz 18:10,11; Ézs 47: 13-15; Az evangéliumi beszámolóhoz? Talán ha valaki felnyitná ennek értelmét! Úgy hogy értsem is.
(Mat 2:11-ben ház van, és nem jász-ól, gondolom időközben kaptak szobát. De, ez nem is annyira lényeges.) De, miért is intettek meg ezek az emberek 12 vers. Ha egyszer jól cselekedtek? 13. versben miért sürgeti Józsefet az angyal? Pont az után, hogy ezek megjelentek? Szóval be kell valljam számomra, itt nem tiszta a dolog. És egy logikus megoldást látok az írások alapján; Nem Isten vezette azokat a csillagászokat.
(Ismét csak mondom; pusztán a beszélgetés a gondolat megosztás véget hozom fel. Akit ezen sorok sértenek, attól már most előre bocsánatot kérek nyíltan megkövetve. Mert nem szándékom senki hitét kétségbe vonni. Főleg így dec. 20 körül.
)