Mindenkinek igaza van.
JT ként én már nagyobb voltam 18 éves húgom viszont 9 éves volt.
Bizony ott tiltva volt a karácsonyfa vagy anélkül való ünneplése.
(rossz kifejezés inkább sulykolva de két tanú elég hogy ki is zárjanak ha nem változtatsz.)
Nos húgom azóta sem tudja megemészteni, Istennel is hadilábon áll.
Szóval a gyerekek mit is tudnak ebből megérteni, ez is fontos.
Az iskolában már próbálnak, még a télapó is probléma lehet vagy nem?
Nem beszélve a szobrok avatását és tiszteletét. (ez nem lehet bálvány?)
Ha azt hiszed hogy nem helyes a karácsony (felnőttként semmi gond az Úrért teszed) ott van a kérdés mi van a gyerekkel.
Hogy éli meg?
Lehetnek kérdései:
Isten mindenkinek megengedi csak nekünk nem?
A feleségem December 24. született. Így már van egy plusz szülinap. (ez sem lehet véletlen)
Bizony nem esett jól amikor beszéltem róla neki hogy a pásztorok kint voltak a nyájjal, de istálló is volt.
Télen valószínűleg behajtották az állatokat.
Mivel a pásztorok a kinti nyájtól mentek bizony nem lehetett tél.
Péter is fázott a tűznél amikor Urunkat kínozták.
Ha olyan hideg volt húsvétkor feltételezhető hogy még hidegebb télen.
--
De mi van a hittel?
Tudjuk e az Úr dicsőségére tenni?
Bár mindennap lehet ünnep de jó e (bűn e ?) ha Jézusról, ha egy napot Jézusnak szánunk?
És még egyet és még egyet....
Én azt hiszem minden alkalmat meg kell ragadnunk hogy bizonyságot tegyünk Jézusról még gyerekeink felé is és ha ez egy olyan nap ami még jobban ráhangolja őket nem jó lenyomni.
Hogy majd máskor beszéljünk róla vagy, badarság hogy Jézus ajándékot adna.
Pláne ha megszokta hogy mindent tőle kapunk ők nevetnének ki a legjobban.
Bizony ők lennének a legszomorúbbak is hogy ők nem kapnak.
Nem titokról van szó simán megbeszéljük kinek mire van szüksége, és nem is hatalmas dolgokról nem erről szol.
De nem is ez a fontos nekik már most hallom a karácsonyi énekeket a hátérben tanulás közben ezt dúdolják.
A fa nem lényeges, ezt ők is tudják de a készülődés az fontos rákészülni, az nagyon fontos.
Az Úrnak tenni nagyon jó dolog neki díszíteni, tervezni hogy mi hova kerüljön.
Évek óta egy műanyag karácsonyfa szerűség van (tényleg csak szerűség) darabokban úgy kell össze pakolni mindennek néz ki csak élő fának nem.
De ahogy ezt összepakolják, és a szándék nagyon megható számomra. Ők az Urrnak díszítik.
És hát az Úrnak énekelnek stb.
Sokan a kisded Jézust ünneplik, bár mi kisdedek vagyunk de ezt mondhatjuk legkevésbé rá.
Ha már ünneplünk akkor a születésétől visszajöveteléig jó róla beszélni van bőven idő.
És a vissza várásáról még inkább jó beszélni.
Tilalom nincs rá, bálvány meg bármi lehet. Még tárgy sem kell hozzá.
5Móz 12,2 Pusztára pusztítsátok el mind azokat a helyeket, a hol azok a nemzetek, a kiknek ti urai lesztek,
szolgáltak az ő isteneiknek a magas hegyeken, a halmokon, és
minden zöldelő fa alatt.
Hát igen van Ige de kérdés ki minek hiszi, itt az idegen isteneknek valószolgálat az első és csak utána lesz akár bálvány is nemcsak fa.
És van ilyen is.
52Zsolt 10.
Én pedig mint zöldelő olajfa Isten házában, bízom Isten kegyelmében mind örökkön örökké.
Egy példa oltár és oltár között.
1Kir.
25. És monda Illés a Baál prófétáinak: Válaszszátok el magatoknak az egyik tulkot, és készítsétek el ti először; mert ti többen vagytok, és hívjátok segítségül a ti istenteknek nevét, de tüzet ne tegyetek alája.
26. És vevék a tulkot, a melyet nékik adott, és azt elkészíték, és segítségül hívák a Baálnak nevét reggeltől fogva délig, mondván: Baál! hallgass meg minket! De nem jött szó, sem felelet. És ott sántikáltak az oltár körül, a melyet készítettek.
30. Akkor monda Illés az egész sokaságnak: Jőjjetek én hozzám. És hozzá méne az egész sokaság, és megépíté az Úr oltárát, a mely leromboltatott volt.
--
Félre ne értsétek nem az oltára célzók hanem arra kihez fordultak és kit akartak megdicsőíteni vele.
1Kor 10,31 Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek.
Sajnos van egy két dolog ami beárnyékolja ezt.
De talán ez lenne az első eset amit beárnyékol valami?
A döntés sokrétű lehet nem is láthatunk bele egyszerű leírás alapján a részletesség hiánya miatt hogy mások miért döntöttek úgy ahogy, és bizony az is elő fordulhat hogy semmi sem úgy lesz ahogy elgondoltuk.
Nálunk ez is elő fordul.

(a szüleim a mai napig nem ajándékoznak karácsonykor)
A gyerekek ezt is megértik és nem okoz problémát hiszen az Úrtól kapunk mindet hogy ki az eszköze az más kérdés.
Szeretni egyformán szeretik azt is aki ajándékoz azt is akit nem.
Nem biztos hogy segíttet a bizonytalankodóknak.