exrefis írta:
Shannon írta:
Ha a hitünk ajándék, amit Isten ültet el a szívünkbe, amiért nem tudunk "megdolgozni" és amit nem tudunk "kiérdemelni", és a hittel való elfogadás azért van, mert Ő "dolgozik meg érte", és az engedelmességünk és a cselekedeteink mind erre a hitre épülnek, akkor ilyen értelemben MINDEN, amit fel tudunk mutatni, kegyelemből van.
Kedves Shannon!
Ha a hit ajándék, az ajándéknak az a tulajdonsága, hogy az ajándékozó szándéka, hogy adja vagy nem adja.
Az Ige azt mondja, hogy hit nélkül nem lehet Isten elé járulni. Na már most, akkor az üdvösséged attól függ az ajándékozó előtt, hogy Ő ajándékozott-e neked hitet. Tudván az Igéből, hogy a széles úton járnak többen, azt állítod, hogy Isten gonosz, mert azért jutnak sokan kárhozatra mert Ő nem adott nekik hitet.
Ha ez utóbbit nem gondolod, márpedig azt hiszem itt mindenki jónak tartja Istent, akkor a kiinduló állítással van a baj, vagyis az üdvözítő hit nem ajándék, hanem valami más. A házi feladat adott, tesség megfejteni.
Kedves Ex!
Jó kis házi feladatot adtál!
Én nem tudom, hogy Isten mi alapján osztja a kegyelmet, de abban biztos vagyok, hogy tudja, mit csinál.
Azért, írok valamit, hátha mégis kapok néhány pontot…
A kegyelem ajándék, amit Isten mindenkinek egyformán felajánl, a meggyőződést, hogy szükséged van erre a kegyelemre, és a hitet abban, hogy valóban van lehetőséged megkapni, Isten munkálja ki benned – nem tudom, mi alapján, csak tippelek arra, hogy azért, mert a vesédbe lát, és úgyis tudja, hogy fogsz majd erre válaszolni – és a döntést, hogy elfogadod ezt az ajándékot, neked kell meghozni szabad akaratból. Az ajándékozás nem csak az ajándékozótól függ, hanem attól is, aki elfogadja!
Az „ingyen” ajándékban pedig nem hiszek, mert először is, Jézusnak mégis csak meg kellett halnia érte, másodszor, Isten igenis kér érte valamit cserébe, téged magadat. Szóval, ha neki adod a lelked, és Ő neked adja a Lelkét, az nem ajándék, hanem csere, és a kegyelem – az ajándék – abban nyilvánul meg, hogy ezek nem egyenértékűek; ha Krisztus a tartozásodat megfizette, az pedig tartozásátvállalás.